Jönnek a brazilok – frászban Mexikó, vagy jön egy újabb fricska?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2018.07.02. 11:23
Nagyon jól ismeri egymást a brazil és a mexikói válogatott, az örökmérleget ugyan előbbi dominálja, de a „kisebbik csapat" komoly fricskákat elhelyezett már az ötszörös világbajnok orrán.

Az 1950-es, Mexikóra váró brazil csapat (Fotók: AFP)
Az 1950-es, Mexikóra váró brazil csapat (Fotók: AFP)
Az 1950-es, Mexikóra váró brazil csapat (Fotók: AFP)
Az 1950-es, Mexikóra váró brazil csapat (Fotók: AFP)
Az 1950-es, Mexikóra váró brazil csapat (Fotók: AFP)


Jönnek a brazilok!
Szegény mexikóiak már eleve készültek erre a pillanatra, vagy legalábbis egy hasonlóra, hiszen a legutóbbi világbajnokságokon rendre továbbjutnak a csoportjukból, hogy aztán máris rendelhessék hazafelé a jegyeket, lévén általában nagyon erős ellenféllel szemben kiesnek.

Igaz, most a németek megverése után sokan, főleg a statisztikusok és az elvakult Mexikó-drukkerek máris kikiáltották világbajnoki esélyesnek őket – tény és való, matematikai alapon már kijárna nekik a nagy trófea, lévén amelyik válogatott ilyen sokszor vett részt vb-n, mint Mexikó (16 alkalommal), azok közül mindenki elnyerte már a Rimet-kupát vagy annak utódját.

Az 1986-os, hazai vitézkedés, a legjobb nyolc közé jutás és az 1990-es kényszerszünet óta sorozatban hetedszer jut el a legjobb 16 közé a zöld-fehér mezes had, és az előző hat alkalommal rendre kiesett – szép sorban Bulgária, Németország, az Egyesült Államok, kétszer Argentína, majd Hollandia ellen.

A braziloknál a nemzeti minimum minimuma a kijutás és a csoportkörből való továbbjutás: előbbi minden alkalommal sikerült, utóbbi meg olyan régen nem, hogy abban főszerepe volt az őket 3:1-re legyőző magyar válogatottnak…

A braziloknak a lehető legjobb emlékük van Mexikóról: az 1986-os bukást már elfelejtették, de 1970-ben minden idők egyik legjobb csapata diadalmaskodott
A braziloknak a lehető legjobb emlékük van Mexikóról: az 1986-os bukást már elfelejtették, de 1970-ben minden idők egyik legjobb csapata diadalmaskodott


Az 1966-os, két vb-győzelmet követő bukás után szép sorban háromszor is bejutottak a legjobb négy közé, majd ugyanennyiszer kiszorultak onnan – ez volt a brazil futball mélypontja –, aztán két vb-arany, 1994 és 2002 között jött egy ezüstérem.

Majd egy öregedőfélben lévő csapattal Németországban, 2006-ban a legjobb nyolc között a franciák, Dél-Afrikában Dunga borzalmas csapatát ugyanebben a szakaszban a hollandok állították meg, de mi volt ez a 2014-es, az elődöntőben a németektől odahaza elszenvedett 1–7-es mélyütéshez képest?!

A statisztika, a múlt és a jelenlegi erőviszonyok tehát egyértelmű brazil sikert ígérnek (éppen úgy, mint néhány nappal ezelőtt a németek továbbjutását…), és bizony van hová visszanyúlni a közös brazil-mexikói futballmúltban, hiszen a két válogatott már negyven hivatalos mérkőzést vívott egymással!

Csak az arányok érzékeltetésére: a brazilok hatodik leggyakoribb ellenfele a hozzájuk képest északi csapat, nála többször csak olyanokkal játszottak, akikkel egy vb-selejtezős csoportban vannak (Dél-Amerikában mindegyik csapat kétszer játszik a másikkal a kvalifikáció során), és ugyebár velük a számos, sokszor kétévente rendezett Copa Américán is össze-összeakadnak.

Sőt: a selecao többször csapott össze az El Trivel, mint közvetlen szomszédjai közül Venezuelával, Kolumbiával és Bolíviával, és a szintén határos Peruval is csak háromszor többször mérkőzött meg!

A „kicsi” Mexikó dicséretére legyen mondva, a „nagy testvér” a negyven mérkőzésük 58 százalékát nyerte csak meg, és a 23 brazil sikerre tíz zöld-fehér-piros győzelem jutott.

Először a két csapat egy világbajnokságon találkozott, de nem hozott szerencsét a braziloknak Mexikó könnyed, 4:0-s lelépése, mert következett a Maracanazo. Négy év múlva, Svájcban is találkoztak, akkor Djalma Santosék 5:0-s sikerrel hangoltak az Aranycsapat elleni kudarcra, de a mexikói futball fejlődését jól mutatja, hogy egy kis pihenő után 1962-ben is összeakadtak a sárga mezesekkel, és akkor, a csoportkör nyitányán már csak 2:0-ra kaptak ki a Gilmar, Djalma és Nílton Santos, Didi, Pelé, Garrincha, Vavá fémjelezte, később bearanyozódó csapattól. Igaz, ekkor kapujukat a legendás Antonio „Ötkupás” Carbajal védte, aki összesen öt vb-n vett részt.

Hosszas szünet után sikerült borsot törniük a mexikóiaknak a selecao orra alá: ha ugyan első vb-s góljukat nem is szerezték meg ellene, de a brazilok nem tették ki 2014-ben a kirakatba az ellenük a csoportkörben elért 0–0-t…

1996, reváns, jobbra a csodakapus Jorge Campos
1996, reváns, jobbra a csodakapus Jorge Campos

De nehogy azt higgyük, hogy tétmérkőzésen soha nem nyert Mexikó a déliek ellen: az 1968-as két barátságos mérkőzésen elért oda-vissza vereség nem annyira fájt a braziloknak, mint például az 1996-os Arany-kupa-döntőben elszenvedett 2–0-s zakó, mert ott az olimpiára és a két év múlva rendezett vébére készülődő keretmag kapott ki, Mário Zagallo vezetésével, Didával, Zé Mariával, André Luiz-szal, Amarallal, Sávióval, Flávio Conceicaóval, Caióval és Zé Eliasszal a fedélzeten.

Nem mondhatjuk, hogy ezt a sorozatot véresen komolyan vették volna a brazilok, de 2003-ban a csoportban a H. Gomes – Maicon, Luisao, Alex, Adriano – Paulo Almeida – Kaká, Diego (Nilmar, 73.), Júlio Baptista (Nádson, 83.) – Ewerthon (Thiago Motta, 54.), Robinho csapat kapott ki, majd a döntőben Carlos Alberto sem segített: ismét nyert az Aztecában a Ricardo La Volpe vezette, az Oswaldo Sánchez, Ricardo Osorio, Salvador Carmona, Pável Pardo, Jesús Arellano, Jared Borgetti tengelyre épülő csapat.

Hernández és Palencia, régi idők férfijai régi idők frizuráival
Hernández és Palencia, régi idők férfijai régi idők frizuráival

A közelmúltban közelebb került egymáshoz a két válogatott, ugyanis a brazilok Arany-kupás látogatását Mexikó 1993 óta visszaadja a Copa Américákon, és első nekifutásra majdnem meg is nyerte a sorozatot a Jorge Campos, Hugo Sánchez kettőssel villogva, de a döntőben egy góllal jobbak voltak az argentinok (és azóta sem nyertek nagy tornát).


A Copán először 1997-ben találkoztak a felek, mintegy az Arany-kupa-döntő visszavágóján, és 3–2-re nyertek a brazilok, ami nem csoda, látván Zagallo futballdoktor úr Taffarel – Cafu, Aldair, Célio Silva, Roberto Carlos – Leonardo (Zé Roberto, 81.), Dunga, Flávio Conceicao, Djalminha (Denílson, a szünetben) – Ronaldo, Romário csapatát (Manuel Lapuente mester hiába vonultatta fel a vb-hős Luis Hernández mellett már a Francisco Palencia, Cuauhtémoc Blanco, Luís García hármast is); két évre rá meg először a csoportban, majd az elődöntőben is diadalmaskodott Brazília, immáron Didával, Ronaldinhóval, Zagóval, Rivaldóval, Amorosóval, Émersonnal, Alexszel a fedélzeten, Vanderlei Luxemburgo kapitánykodásával.

1999, a konföderációs finálé (Transfermarkt)
1999, a konföderációs finálé (Transfermarkt)


Ilyen álomcsapathoz képest kétszer is csak szoros vereséget szenvedett Mexikó:
a paradicsommadár Jorge Campos előtt Claudio „Császár” Suárez és a fiatal Rafael Márquez játszott, középen a Gerardo Torrado, Pável Pardo, Ramón Ramírez trió nyűtte a gyepet, elöl ismét a Palencia, L. Hernández, Blanco sor rohamozott.


És nem sokat vártak a revánsra: egy hónapra rá, a mexikói rendezésű Konföderációs Kupán a döntőben hétgólos mérkőzésen diadalmaskodott az El Tri!

A DÖNTŐRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

Az 1999-es mexikói aranycsapat
Az 1999-es mexikói aranycsapat


Két évvel korábban is összefutottak a sorozatban
, de találkoztak 2005-ben is, amikor a nagy brazilvadász Jared Borgetti találatával nyertek a csoportban a mexikóiak a későbbi győztes brazilok ellen, soraikban a brazilból mexikóivá lett középpályással, Zinhával. Összekerültek 2013-ban is, és ekkor, hanem is simán, de nyertek a brazilok, Neymarral, Thiago Silvával, Marcelóval, Paulinhóval soraikban.

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!


A prevébé után az igazin is összefutottak, lásd fentebb, és érdekes megnézni, mennyire változott meg a két csapat.

2013, Konföderációs Kupa (Transfermarkt)
2013, Konföderációs Kupa (Transfermarkt)

Nem meglepő módon a brazilok a hazai bukás után alaposan újjászerveződtek, Luiz Felipe Scolarit elsodorta a népharag, az akkor pályára lépők – Júlio César – D. Alves, Th. Silva, D. Luiz, Marcelo – Paulinho, L. Gustavo – Ramires (Bernard, a szünetben), Oscar (Willian, 84.), Neymar – Fred (Jo, 68.) – közül Daniel Alves sérülése miatt nem lehet itt, mellette a védelemben a Thiago Silva, Marcelo kettős, a középpályán Willian és Paulinho, elöl meg Neymar élte túl a „tisztogatást”.

Sajnos nem láthatjuk Oroszhonban a gumiarcú mexikói kapitányt, Miguel Herrerát, aki összebalhézott az egyik újságíróval, és ezért lemondani kényszerült, de a brazilok ellen csodás teljesítménnyel előrukkoló kapus, Guillermo Ochoa még mindig állja a sarat – ő legutóbb annyira parádézott a házigazda ellen, hogy elterjedt róla, hogy hat ujja van a kezén…

Tizenkét ujjal persze könnyű…
Tizenkét ujjal persze könnyű…

Az ikszelő tizenháromból – Ochoa – P. Aguilar, F. Rodríguez, R. Márquez, Moreno, Layún – H. Herrera (Fabián, 76.), J. Vázquez, Guardado – O. Peralta (J. Hernández, 73.), G. dos Santos (R. Jiménez, 84.) – a nagy(on) öreg Márquez csak rekordot dönteni jött a vb-re, már Héctor Moreno a védelem feje, de előtte a Miguel Layún, Héctor Herrera, Andrés Guardado trió igazán összeérett, a csatársorban Javier Hernández sokadvirágzását éri, és bevetésre vár a Raúl Jiménez, Oribe Peralta, Giovani dos Santos hármas is – a nem is olyan rég még közellenség mester, Juan Carlos Osorio meg lassan népkedvenc…

A legutóbbi csata (Transfermarkt)
A legutóbbi csata (Transfermarkt)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik