Tabárez: Suárez nem csaló, köszönjük neki!

Vágólapra másolva!
2010.07.03. 15:52
null
<p>Luis Suárez a helyzet magaslatán (Fotó: Action Images) </p>
&Oacute;scar Tab&aacute;rez, az uruguayi labdar&uacute;g&oacute;-v&aacute;logatott sz&ouml;vets&eacute;gi kapit&aacute;nya a k&ouml;vetkezm&eacute;nyek, a tov&aacute;bbjut&aacute;s ismeret&eacute;ben h&aacute;l&aacute;s Luis Su&aacute;reznek az&eacute;rt, hogy kezez&eacute;ssel megakad&aacute;lyozta a gh&aacute;naiakat a g&oacute;lszerz&eacute;sben a p&eacute;nteki vil&aacute;gbajnoki negyedd&ouml;ntőn. A kapit&aacute;ny szerint j&aacute;t&eacute;kosa &ouml;szt&ouml;n&ouml;sen cselekedett, azaz nem csal&oacute; &ndash; &eacute;s k&uuml;l&ouml;nben is, a csapattal egy&uuml;tt megkapta az ilyen esetekben szok&aacute;sos b&uuml;ntet&eacute;st, a tizenegyest &eacute;s a ki&aacute;ll&iacute;t&aacute;st.

„Köszönetet mondtam neki a cselekedetéért, akárcsak a csapatunk minden tagja – ismerte el Óscar Tabárez, hogy a gólvonalon kezező Luis Suárez szabálytalansága kulcsfontosságú volt a továbbjutás szempontjából. – Hogy csaltunk volna? Szerintem ez erős kifejezés. Egyetértünk a játékvezetővel, Suárez valóban kinyújtotta a kezét, és beleütött a labdába, de szerintem ösztönösen cselekedett. Ha előre megfontoltan kezezett volna, vagyis előre látja, mi fog történni, alighanem máris fel kellene hagynia a futballal, mert természetfeletti képességeit máshol hasznosabban kamatoztathatja..."

Az uruguayiak szövetségi kapitánya elismerte, hogy csapatának nagy szerencséje volt – „a futballban szükség van szerencsére is" –, ugyanakkor szerinte nem szabad elfelejteni, hogy Asamoah Gyan büntetőjénél a ghánaiaknak a saját kezükben volt a sorsuk.

„Vajon Suárez a hibás azért is, hogy Ghána nem lőtte be a tizenegyest? – folytatta Tabárez. –  Ha egy csapat veszít, rendszerint megpróbálja saját magában megtalálni annak okait, nem szerencsés harmadik félre mutogatni. Ilyen a futball. A tizenhatoson belüli kezezésnek megvannak a következményei, megvolt a büntető, Suárezt kiállították, a következő meccsen biztosan nem játszhat – mi mást akarnak még?"

Megszólalt az ügyben maga az elkövető, Suárez is. Az ő szavai ha nem is cáfolják meg teljesen, de legalábbis árnyalják az ösztönösségre vonatkozó kapitányi megállapítást.

„Az enyém volt az igazi Isten keze-mozdulat – utalt a csatár az argentin Diego Maradona kézzel elért góljára az angolok elleni 1986-os vb-negyeddöntőn. – A vébé legnagyobb védését mutattam be. Úgy látszik, edzésen nemhiába állok be néha a kapuba. Annál az esetnél egyszerűen nem volt más választásom, és amikor kihagyták a tizenegyest, és életben maradtunk, arra gondoltam, hogy csoda történt."

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) egyelőre vizsgálja az esetet.

„Az egyből felmutatott piros lapért automatikusan jár az egymérkőzéses eltiltás – nyilatkozta  a FIFA szóvivője, Pekka Odriozola. – A Fegyelmi Bizottság ülésén megtekinti az esetet, és dönt majd a továbbiakról."

Odriozola elárulta: korántsem biztos még, hogy csak egy találkozót kell kihagynia Suáreznek, aki „sportszerűtlen magatartás" miatt akár további büntetésben is részesülhet.

Mint ismert, Uruguay 1–1-es mérkőzést követően tizenegyesekkel győzte le Ghánát a világbajnokság negyeddöntőjében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik