ELEFÁNTCSONTPART TOP 6

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2010.06.03. 23:23

Alain GouaménéAlain Gouaméné

Az elefántcsontparti labdarúgó-válogatott a kilencvenes években legnagyobb sikerét az 1992-es ANK megnyerésével érte el, és ennek egyik „főkolomposa" volt az 1966-ban született kapus, aki az ASEC Abidjan, a Raja Casablanca, az Angers, a Lorient és a Toulouse együttesében is megfordult. A válogatott mezét 58 alkalommal húzhatta magára. Az 1992-es mellett további négy kontinensbajnokságon is láthattuk a 183 centiméteresre nőtt kapust, aki sokáig szereplési rekordere is volt az ANK-nak.

Ibrahima Bakayoko

A keménykötésű szélső 1976-ban látott napvilágot, imigyen a 2010-es vb-n is részt vehetne, ám fénykorát a kilencvenes évek végén és a századelőn élte. Akkor a Montpellier-t, az Evertont, a Marseille-t és az Osasunát erősítette, de karrierje leszálló ágában megfordult az Istres, a Livorno, a Messina, a Lárisza és a PAOK Szaloniki együttesében is. 2009 nyara óta a PAS Jannina alkalmazottja. 45 válogatottbeli fellépésén 30-szor volt eredményes, ezzel „Baka-gol" a Didier Drogba előtti idők leggólerősebb játékosa volt hazájában. 1999 januárjában az Everton 6.75 millió mai eurót fizetett érte, és még azon a nyáron elvitte a Marseille, hatmillióért.

Youssouf Falikou Fofana

Az 1966-ban, Divóban született támadó középpályás 1979 és 1996 között az ASEC Mimosas, a Cannes, a Monaco, a Bordeaux, a Karsiyaka és az Al-Nasr gárdájában kereste kenyerét. A nemzeti csapattal 1992-ben ANK-t nyert, és abban az évben a Monacóval KEK-döntőt játszott. Hírnevét és becenevét (Cseles, Ördögi cselező, Fekete gyémánt) kivételes cselező készségének köszönhette. 1987-ben Afrika ezüst-, 1988-ban bronzlabdása, a hercegségbeliekkel nyert francia bajnokságot és kupát is. A gall élvonalban 237 bajnokin 33-szor volt eredményes. Jelenleg nevelőklubja, az ASEC sportigazgatója.

Cyril Domoraud

A dallamos nevű Depri Cyrille Leandre Domoraud korának legjobb elefántcsontparti védője volt, hiszen aligha sorsjátékon nyert belépőt a Bordeaux, a Marseille, az Internazionale, a Milan, a Monaco és az Espanyol berkeibe. Az Inter 1999-ben hétmillió mai eurót fizetett érte, pályafutása során összesen 12 milliót adtak játékjogáért. 2004 után a Konyaspor, a Créteil, a Stella Club és az Africa Sports együtteseiben is megfordult, mielőtt 2008-ban vissza nem vonult. Négy ANK mellett a 2006-os világbajnokságon is tiszteletét tette, természetesen játékosként. A több mint ötvenszeres válogatott Domoraud manapság az általa alapított Domoraud Abidjan elnöke. Két testvére, Jean-Jacques és Gilles Domoraud is profi futballista lett: előbbi megfordult a Gentben, a Le Mans-ban és a Sochaux-ban is, utóbbi pedig a PAS Jannina, az Arisz és a Panioniosz együttesében.

Didier Drogba

Didier Zokora

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik