Egy európai csapat Afrikából

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2010.06.03. 23:23
null
Drogbáéknak keményen meg kell küzdeniük, ha tovább akarnak jutni a csoportból (Fotó: Action Images)
Az afrikai labdarúgó-válogatottak, ahogyan mondani szokták, félig hazai pályán szerepelnek a 2010-es világbajnokságon, és a szakértők egyetértenek abban, hogy mindannyiuk közül az elefántcsontpartiaknak juthatnak legtovább. Bár most sem éppen Sven-Göran Eriksson csapata a torna esélyese, korábban egyetlen afrikai csapat sem volt ilyen egységes, ennyire „európai".

Afrika reménységei

Edzőkeringő ide, a szövetség kapkodó lépései oda, sokak szerint az „elefántok" a legesélyesebbek arra, hogy kontinensük nemzeti csapatai közül a legmesszebbre jussanak. A 2002-es gárda magja ugyanis együtt maradt, a korösszetétel ideális, a vezéregyéniség, Drogba pedig még mindig kirobbanó formában futballozik; és mivel nemsokára véget ér karrierje, utolsó nagy dobásába minden bizonnyal apait-anyait belead. Ördöngös szélsők, gólerős középcsatár, a pályát szétfutó középpályások, európai topligákban is kiemelkedő teljesítményt nyújtó védők és végre egy afrikai szinten jó kapus – ebből az elegyből a tapasztalt svéd kikeverheti minden idők legütősebb afrikai vb-koktélját.

Bamba a védelemben

Az afrikai válogatottaknak – Kamerun kivételével – rendre meggyűlik a bajuk saját kapusaikkal, az elefántcsontpartiak viszont rendelkeznek egy rutinos, lehiggadt, mondhatni, megbízható kapuvédővel Boubacar „Copa" Barry személyében (30 éves lesz a vb-rajton, klubja a Lokeren). A fenti dicsérő szavakat tessék afrikai viszonylatban érteni, azaz még így is Barry a válogatott leggyengébb láncszeme. Védősoruk viszont talán a legjobb Afrikában, közülük is kiemelkedik a Manchester Cityben futballozó középső védő, Kolo Touré (29) és az Arsenal jobb oldali futógépe, Emmanuel Eboué (27). Touré párja az utóbbi időkben Sol Bamba (Hibernian, 25) volt, míg a rutinos Abdoulaye Meité (29, West Bromwich) végül a vb-keretbe sem került be. A bal oldalon a stuttgarti Arthur Boka (27) és a valenciennes-i Siaka Tiéné (28) csatáját alighanem utóbbi nyeri. A vesztes a kispadon olyan kiválóságok mellett ülhet Dél-Afrikában, mint a jobbhátvéd Guy Demel (Hamburg, 29) vagy a Premiershipben acélosodó Steve Gohouri (29, Wigan). A keret tagja lett a nemrégiben még Magyarországon légióskodó Benjamin Angoua (23, Valenciennes) is.

Ya-Ya-Ya

A középpálya tömve maratoni futókkal, élükön a Barcelona kiválóságával, Kolo testvérével, Yaya Touréval (27). A Sevilla középső középpályása, Didier Zokora szintén kiváló labdaszerző szakember, kreatív megoldásokat inkább várhatunk viszont klubtársától, Romarictól (27). A 2010-es ANK-n a kezdőben kapott szerepet az a Cheick Tioté (23), aki nemrégiben lett holland bajnok a Twentével, és rendszerint a középpálya és a védelem közötti területen „halászgat".

Ló vontatta csatársor

Nemcsak a támadósor, de az egész csapat emblematikus figurája a Chelsea támadója, Didier Drogba (32). Ha valaki, hát a Lónak becézgetett ék képes lehet hátára venni övéit, és lehetetlen helyzetekből is gólt kicsikarni. Klubtársa, a 2006 tavaszán még a holland válogatottal kacérkodó 24 esztendős Salomon Kalou (csak a rigorózus holland bürokraták akadályozták meg, hogy holland színekben a németországi vb-n testvére, Bonaventure Kalou ellen lépjen pályára a holland–elefántcsontparti csoportmérkőzésen) és a Lille-ben futballozó Gervinho (23) szolgálhatja ki őt a szélekről. A bő keretben sorjáztak a veszélyes csatárok, mint Aruna Dindane (29, Lens), a tornára végül nem utazó Bakary Koné (28, Marseille), Abdul Kader Keita (28, Galatasaray) és Seydou Doumbia (22, CSZKA Moszkva). Csak viszonyításképpen: eme kvartett piaci értéke a transfermarkt.de szerint május végén 29 millió euró volt...

Mint a Seleccao és az Oranje

A portugál és a holland válogatott mögött/mellett az elefántcsontparti játssza legélvezetesebben és leginkább zsigerből a támadó szellemű 4–3–3-at. Nagy kérdés, hogy a K. Touré, Y. Touré, Drogba tengely mellé mennyire tudnak „felzárkózni" a társak, és lesz-e olyan támadó a biztosan szoros őrizetet kapó Drogba mellett, aki megvillan szoros állásnál is. Sok múlik majd azon, hogy Barry fel tud-e nőni társaihoz, és hogyan bírnak majd a statikus védők a kisebb termetű brazil és portugál sztárokkal, be tudják-e darálni a világból kifutó, de mérsékelten kreatív középpályások ellenfeleiket.

A válogatottat 1992-ben elátkozó sámánoktól ugyan hivatalos feloldozást nyert némi készpénz fejében az ország kormánya, jobban járnának egy európai szinten is klasszisnak tekinthető kapussal és egy német szellemben dolgozó vezetőséggel. Hiába diszponálhat az amúgy egyre inkább egy jól fizetett zsoldosra hasonlító Eriksson egy olyan játékosanyag fölött, amelyhez foghatót még nem szült Afrika, a csoportból való továbbjutással is meggyűlhet a baja. Arról nem is beszélve, hogy utána minden bizonnyal a spanyolok várnak majd Drogbáékra...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik