Eb 2024: a nemzetközi sajtót megosztotta Felcsút és a Pancho Aréna

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2023.11.17. 13:37
null
Izraeli túszok képei a Pancho Aréna lelátóján (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, a felcsúti Pancho Arénában játszott 1–1-es döntetlent Svájccal az izraeli labdarúgó-válogatott, s ugyanitt lép pályára szombaton Románia ellen is. A mérkőzések kapcsán a svájci, az izraeli és a román sajtó is foglalkozott a meccseknek otthont adó létesítménnyel.

A svájci Neue Zürcher Zeitung a mérkőzést beharangozó anyagában a meccs helyszínére is kitért – a cikk címe úgy fogalmaz, hogy „az Izrael–Svájc találkozót Orbán Viktor falujában játsszák a katedrálisra emlékeztető Pancho Arénában”. A zürichi híroldal a továbbiakban a „világ egyik legszebb stadionjának” nevezte a felcsúti létesítményt.

Az olasz nyelvű Corriere del Ticino beharangozója az izraeli csapat védelme érdekében foganatosított biztonsági intézkedésekre helyezi a hangsúlyt. A cikkben szó esik a stadion környékét megállás nélkül pásztázó drónokról, valamint arról, hogy a Pancho Aréna – és az ahhoz tartozó hotel – 500 méteres körzetében mindenkit igazoltattak a biztonsági erők, így a komplexum egyfajta„senki földjeként” funkcionált.

A Blick beharangozója a fent idézett cikkekhez képest kritikusabb hangvételt üt meg. „A magyar miniszterelnök egy fantasztikus futballvilágot hozott létre Felcsúton, amely kontrasztban áll az országban tapasztalható szegénységgel. Megalománia, megkérdőjelezhető pénzügyekkel a háttérben” – olvasható a cikk első mondataiban, amely a dicsérő szavakat sem spórolta meg a létesítmény kapcsán. „A Pancho Aréna egy 4000 (3865 – a szerk.) férőhelyes gyöngyszem egy idilli falu közepén, amely építészeti szempontból egy katedrálisra emlékeztet fából készült nemes boltíveivel.”

A Blick anyaga említést tesz a Puskás Akadémia élvonalbeli csapatáról is, amellyel kapcsolatban megemlíti a tíz fűtött pályával rendelkező edzőközpontot, a bentlakásos iskolát, de ugyanitt nem megy el szó nélkül az NB I-es csapat alacsony nézőszámai mellett sem, kiemelve, hogy a klub El-, illetve Ekl-selejtezőin sem telt meg a Pancho Aréna.

Az izraeli Walla külön beszámolót szentelt a mérkőzés körítésének. A cikk fókuszában a több mint kétezer néző volt, akik a Hamász nevű palesztin terrorszervezet által október 7-én megölt, illetve túszul ejtett emberek képeit emelték a magasba – utóbbiak szabadon engedését követelve –, majd arra is kitért, hogy a találkozót a helyszínen tekintette meg Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, Jakov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet társaságában.

Végül, de nem utolsósorban a román Fanatik is kiemelten foglalkozott a Pancho Arénával, ahol keleti szomszédunk szombaton csap össze Izraellel. A román sportportál külön cikkben taglalta azt, hogy az izraeli játékosoknak otthont adó Pancho Hotelt a Készenléti Rendőrség gépfegyveres tagjai (akiket a Fanatik Moszad-ügynököknek nézett) védik, majd egy másik anyagban azzal foglalkozott, hogy az„ötcsillagos sportkomplexumnak” nevezett Pancho Aréna szomszédságában található Orbán Viktor miniszterelnök felcsúti háza.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
9. FORDULÓ
I-CSOPORT
18.00: Fehéroroszország–Andorra, Budapest, Szusza Ferenc Stadion (Tv: Spíler1)
20.45: Svájc–Koszovó, Bázel
20.45: Izrael–Románia, Felcsút, Pancho Aréna (Tv: Match4)

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Románia 8 4 4 13– 4 +9 16
2. Svájc 8 4 4 21– 9 +12 16
3. Izrael 8 3 3 2 8– 9 –1 12
4. Koszovó 8 2 4 2 9– 8 +1 10
5. Fehéroroszország 8 1 3 4 7–14 –7 6
6. Andorra 8 2 6 3–17 –14 2

 

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik