Eb 2024: a portugálok rettenetesen megverték Luxemburgot

Vágólapra másolva!
2023.09.11. 22:45
null
Goncalo Ramos két góllal vette ki részét a parádéból (Fotó: Getty Images)
Portugália labdarúgó-válogatottja hat forduló után is százszázalékos a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőjében: Roberto Martínez csapata hétfő este hazai pályán 9–0-ra kiütötte Luxemburgot, története legnagyobb különbségű győzelmét aratva. A szlovákok hat perc után három góllal vezettek Liechtenstein ellen, és annyival is nyertek (3–0), míg a J-csoport harmadik mérkőzésén Izland a hajrában szerzett góllal gyűrte le 1–0-ra Bosznia-Hercegovinát.

 

PORTUGÁLIA–LUXEMBURG 9–0

A portugálok a sárga lapok miatti eltiltását töltő Cristiano Ronaldo nélkül fogadták az eddig szépen teljesítő luxemburgi válogatottat, és nagyon gyorsan döntésre vitték a dolgot, szinte tetszés szerint rúgták-fejelték a gólokat.

Hiába a vendégek meggyőző mérlege – a megelőző három selejtezőjüket megnyerték –, húsz perc elteltével kétgólos hátrányban voltak: előbb Goncalo Inácio fejelt szép gólt (VIDEÓ ITT!), nem sokkal később, egy eredményes letámadás megkoronázásaképp, Goncalo Ramos lőtt laposan a kapuba (VIDEÓ ITT!).

A szünetig Ramos lőtt még egyet közelről, a bal oldalon elszáguldó Rafael Leao beadása után (VIDEÓ ITT!), és hogy szimmetrikus legyen a történet, Goncalo Inácio is befejelte a második gólját (VIDEÓ ITT!).

A második játékrész elején Bruno Fernandes kiosztotta harmadik gólpasszát is, indításával Diogo Jota robogott a kapuig (VIDEÓ ITT!), percekkel később Jota volt az előkészítő, és a nem sokkal korábban becserélt Ricardo Horta bombázott a léc alá (VIDEÓ ITT!).

A hajrá kezdetén Diogo Jota duplázott – gyakorlatilag a saját beadása után lelassuló labdára ért oda és vágta a kapuba (VIDEÓ ITT!) –, majd egy luxemburgi labdaeladás után Bruno Fernandes is meglőtte a maga gólját (VIDEÓ ITT!), de még ezzel sem volt vége – bár Luc Holtz luxemburgi szövetségi kapitánynak ennyi is elég volt, 8–0-nál besétált az öltözőbe (VIDEÓ ITT!).

Szóval végül egy jól helyezett félmagas lövéssel Joao Félix adta meg a kegyelemdöfést a vendégeknek, 9–0 (VIDEÓ ITT!).

Portugália a hatodik selejtezőjét is megnyerte – sőt mi több, története legnagyobb különbségű győzelmét aratta –, továbbra sem kapott gólt, és alighanem az elsők között lesz, akik a selejtezőből kivívják az Eb-szereplés lehetőségét.

Az utolsó portugál gólt szerző Joao Félixet köszöntik társai (Fotó: Getty Images)
Az utolsó portugál gólt szerző Joao Félixet köszöntik társai (Fotó: Getty Images)

 

IZLAND–BOSZNIA-HERCEGOVINA 1–0

Mindketten kikaptak már Luxemburgtól, részben emiatt korántsem abban a pozícióban állnak, amiről a rajt előtt álmodtak. A vendégek játszottak aktívabban, többet birtokolták a labdát, többet támadtak, de az egyetlen gólt a hazaiak rúgták a 91. percben: a bosnyák védelem kétszer is röviden szabadított fel, és az újraépített támadás végén Alfred Finnbogason közelről a kapuba lőtt (VIDEÓ ITT!).

SZLOVÁKIA–LIECHTENSTEIN 3–0

A portugálok elleni vereséget Liechtenstein ellen készült feledtetni a szlovák csapat, és bár a júniusi vaduzi kínkeserves 1–0 fényében nem számíthatott könnyű feladatra, a 6. percre eldőlt a meccs: Dávid Hancko a tizedik másodpercben belőtte a vezető gólt (VIDEÓ ITT!), két perc múlva következett Ondrej Duda (VIDEÓ ITT!), a 6.-ban pedig a korábbi ferencvárosi légiós, Róbert Mak (VIDEÓ ITT!).

Hat perc után 3–0… És a végén is. A folytatásban a szlovákok visszavettek a tempóból, járatták a labdát, nem erőltették a gólszerzést – a három pont így is zsebben volt.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐK
6. FORDULÓ

J-CSOPORT
Portugália–Luxemburg 9–0 (4–0)
Faro. G: Goncalo Inácio (13., 45+4.), Goncalo Ramos (18., 34.), Diogo Jota (57., 77.), Ricardo Horta (67.), B. Fernandes (83.), Joao Félix (88.)
Szlovákia–Liechtenstein 3–0 (3–0)
Pozsony. G: Hancko (1.), Duda (3.), Mak (6.)
Izland–Bosznia-Hercegovina 1–0 (0–0)
Reykjavík. G: A. Finnbogason (90+1.)

A J-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Portugália 6 6 24–0 +24 18
2. Szlovákia 6 4 1 1 8–2 +6 13
3. Luxemburg 6 3 1 2 7–16 –9 10
4. Bosznia-Hercegovina 6 2 4 5–9 –4 6
5. Izland 6 2 4 10–9 +1 6
6. Liechtenstein 6 6 1–19 –18 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik