Kraszimir Balakovnak elfogyott a türelme (Fotó: AFP)

 

Az 53 éves szakember a Bolgár Labdarúgó-szövetséggel való pénteki találkozója után számolt be döntéséről, kiemelve, hogy távozásának nincs köze Bojko Boriszov miniszterelnök kéréséhez, aki lemondásra szólította fel Boriszlav Mihajlovot, a BFS elnökét. A sportvezetőnek nem állt szándékában önként távozni, de a kormány nyomására végül mégis megtette.

„Sok sikert kívánok a következő szövetségi kapitánynak, a helyzet finoman fogalmazva sem túl rózsás jelen pillanatban. Sohasem dolgoztam korábban ilyen légkörben. A játékosokat borzasztóan megviselte mentálisan, ami hétfőn történt” – mondta Balakov, akinek a türelme fogyott el.

 
Az angol játékosok megfontolták, levonuljanak-e a pályáról
UEFA: Ceferin háborút indít a lelátói rasszizmus ellen
UEFA: eljárás indult Bulgária, sőt Anglia ellen is!

Mint ismert, a 6–0-s angol sikerrel végződő találkozón kétszer meg kellett szakítani a játékot a bolgár szurkolók rasszista megnyilvánulásai miatt: először a vendégek 2–0-s vezetésekor, a 28. percben, mert a hazai drukkerek folyamatosan huhogtak, amikor az angolok színes bőrű játékosainál, köztük Tyrone Mingsnél és Raheem Sterlingnél volt a labda. A nézők egy része náci karlendítést mutatott be, mások UEFA-emblémás pólókat emeltek a magasba, de az európai szövetség mottójának számító „respect” (tisztelet) helyett „no respect” felirattal. A műsorközlő többször felszólította a közönséget a rasszista megnyilvánulások befejezésére, de a 43. percben ismét félbeszakították a játékot egy időre. A második szünetnél több tucat bolgár huligán távozott a lelátóról.

A bolgár rendőrség szerdán közölte: az azonosított elkövetőkkel szemben eljárást kezdeményez. Azóta már tizenkét személyt állítottak elő, ők a gyanú szerint rasszista magatartást tanúsítottak az összecsapáson.

Az UEFA később fegyelmi eljárást indított a bolgár és az angol szövetség ellen is.