Eb 2016: Rooney és az öngól beérte Charltont, az angolok kijutottak!

Vágólapra másolva!
2015.09.05. 19:51
Ahogy az várható volt, az E-csoportban, a 7. fordulóban az angol labdarúgó-válogatott padlóra küldte Eb-selejtezőn San Marinót, méghozzá 6–0-s sikerrel, így már biztosan ott lesz az Európa-bajnokságon Franciaországban.

San Marino ellen nem sok csapatnak kell izgulnia, az angoloknak is jó emlékeik vannak a miniállamról – öt meccs, öt angol győzelem a mérleg (6–0, 7–1, 5–0, 8–0, 5–0).

A hentesekkel, könyvelőkkel és tanárokkal is felálló hazai csapat legutóbb 2013-ban szerzett tétmeccsen gólt, és most sem indult jól a találkozó számára.

Ahogy az várható volt, az első pillanattól beszorította ellenfelét az angol csapat, amely a 13. percben előnybe is került – méghozzá nagyon fura körülmények közt.

A tizenhatoson belüli lökdösődés után a játékvezető azonnal a tizenegyespontra mutatott, méghozzá a két csapat legnagyobb döbbenetére, elsőre ugyanis úgy tűnt, John Stones kezezett.

Rooney megállt egynél, de így is beérte Bobby Charltont (Fotó: Action Images)
Rooney megállt egynél, de így is beérte Bobby Charltont (Fotó: Action Images)

Wayne Rooneyt ez persze nem zavarta, higgadtan értékesítette a büntetőt, ezzel előnybe juttatta az angolokat, és beállította Bobby Charlton rekordját. (0–1). A Manchester United ikonja 49. találatát szerezte a nemzeti csapatban, ezzel az örökös góllövőlista élére állt holtversenyben.

Itt azonban még nem volt vége a rekordok estéjének, jött ugyanis Cristian Brolli, aki Aldo Simoncini lábai között juttatta a kapuba a labdát (0–2)! Ez volt a 49. öngól, amellyel az ellenfelek gólhoz segítették az angol válogatottat, azaz az öngólosok is „beérték” Rooneyt és Charltont!

Az öngól is „beérte” Rooneyékat (Fotó: Action Images)
Az öngól is „beérte” Rooneyékat (Fotó: Action Images)

A fordulás után sem kellett sokat várni a következő találatra, 15 másodperccel a kezdőrúgás után egy beadást követően Rooney csúsztatott a labdába, Ross Barkley pedig közelről a kapuba bólintott (0–3).

A rekorddöntés elmaradt, hiszen Roy Hodgson szövetségi kapitány lecserélte Rooneyt, de a vendégek így sem álltak le: előbb egy lapos beadás után Theo Walcott passzolt a kapuba (0–4), majd az MU-csatár helyére beálló Harry Kane emelte át tökéletes mozdulattal a San Marinó-i kapust (0–5).

A 0–6-os végeredményt Walcott állította be, aki Barkley indítása után lazán a hosszú alsó sarokba küldte a labdát.

Az angol válogatott továbbra is veretlen Eb-selejtezős csoportjában, és már biztosan kijutott a franciaországi Eb-re, méghozzá elsőként a selejtezősorozatból.

San Marino–Anglia


All Goals and Full Highlights | San Marino 0-6... by zidanekrisz

A csoport másik találkozóján Észtország 1–0-ra legyőzte Litvániát Konstantin Vassiljev találatával, így feljött a harmadik helyre, megelőzve Szlovéniát, amely még nem lépett pályára a 7. fordulóban.

SVÁJC–SZLOVÉNIA

A Svájc–Szlovénia találkozónak egyértelmű esélyese a hazai csapat volt – erről azonban Handanovicéknak nem szóltak...

A vendégek ugyanis hatalmas meglepetésre még az első félidőben előnybe kerültek a Japánban légióskodó Milivoje Novakovic találatával, a fordulás után pedig a Chievóban futballozó Bostjan Cesar megduplázta csapata előnyét.

A svájciak azonban a végére felpörögtek, és négy perc alatt ikszre mentették a meccset! Előbb Josip Drmic talált be, majd a csereként beálló Valentin Stocker keserítette el a vendégek drukkereit.

És aki azt hitte, itt a vége…

Drmic csapata harmadik találatát is begyötörte, ezzel a sírból visszahozva, egy ötgólos meccsen legyűrte Szlovéniát, és otthon tartotta a három pontot!

A svájciak ezzel a bravúrral megőrizték második helyüket az E-csoportban, és tettek egy hatalmas lépést Franciaország felé...

EB 2016
SELEJTEZŐ, CSOPORTKÖR
7. FORDULÓ, E-CSOPORT

San Marino–Anglia
0–6 (0–2)
Serravalle, San Marino Stadion. Vezette: Leontiosz Trattu (ciprusi)
SAN MARINO:
A. Simoncini – Bonini (Tosi, 72.), Brolli, D. Simoncini (Alessandro Della Valle, 81.), Palazzi, Berardi – Hirsch, Battistini, Chiaruzzi, M. Vitaioli – Selva (Rinaldi, 75.). Szövetségi kapitány: Pierangelo Manzaroli
ANGLIA: Hart – Clyne, Stones, Jagielka, Shaw – Milner (Delph, 58.), Shelvey, Barkley – Oxlade-Chamberlain (Walcott, 67.), Rooney (Kane, 59.), Vardy. Szövetségi kapitány: Roy Hodgson
Gólszerző: Rooney (13. – 11-esből), Brolli (30. – öngól), Barkley (46.), Walcott (68., 78.), Kane (77.)

Észtország–Litvánia 1–0 (0–0)
Tallinn, A. Le Coq Arena. Vezette: Oliver Drachta (osztrák)
ÉSZTORSZÁG: Aksalu – Teniste, Jääger, Klavan, Pikk – Dmitrijev, Mets – Lindpere (Kallaste, 67.), Vassiljev (Luts, 93.), Zenjov – Purje (Puri, 86.). Szövetségi kapitány: Magnus Pehrsson
LITVÁNIA: Arlauskis – Cesnauskis (Freidgeimas, 79.), Zaliukas, Klimavicius, Vaitkunas – Cernych, Panka (Petravicius, 78.), Zulpa, Novikovas – Matulevicius (Spalvis, 63.), Slivka. Szövetségi kapitány: Igoris Pankratjevas
Gólszerző: Vassiljev (71.)

Svájc–Szlovénia 3–2 (0–2)
Bázel, St. Jakob Park. V: Královec (cseh)
SVÁJC: Sommer – Lichsteiner, Schar, Klose, Rodriguez – Seferovic, Inler, Xhaka, Mehmedi (Embolo, 57.) – Shaqiri, Dzemaili (Drmic, 65.). Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic
SZLOVÉNIA: Handanovic – Struna, Ilic, Cesar, Jokic – Stevanovic, Kurtic – Ilicic (Samardzic, 92.), Kampl, Birsa (Krhin, 83.) – Novakovic (Pecnik, 59.). Szövetségi kapitány: Srecko Katanec
G: Drmic (80., 94.), Stocker (84.), ill. Novakovic (45.), Cesar (49.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik