A svédek gólfesztivált, a hollandok biztos sikert várnak

Vágólapra másolva!
2010.09.06. 22:15
null
Nem csoda, hogy jókedvűen edz Van Nistelrooy: San Marino elleni góljával lehagyta Cruyffot és Lenstrát az örökranglistán (Fotó: Action Images)
Három mérkőzést, tehát teljes kört játszanak kedden a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők E-csoportjában: míg Magyarország Moldovát fogadja (20.30), csoportbeli riválisaink közül Svédország San Marinóval játszik (20.00), Hollandia pedig Finnországgal (20.30). A svéd és a holland válogatott is sima sikerre hajt, bár a felkészülést sérülések nehezítik. Nehezen elképzelhető, hogy pont kedden törne meg a hollandok fantasztikus, 43 veretlen hazai mérkőzést számláló Eb-selejtezős szériája, San Marino esélyei pedig nagyjából a nullával egyenlők Malmöben.

Hollandiában nem Finnország, hanem Dirk Kuyt buta sérülése a téma elsősorban: a Liverpool csatára ollózást gyakorolt edzésen, pocsékul fogott földet és vállsérüléssel dőlt ki – alighanem hetekre.

„Rengeteget gyakorolja a mozdulatot, de most nagyon rosszul sikerült. Több szalagja is meghúzódott a vállában, lehet, hogy szakadás is van" – mondta Bert van Marwijk szövetségi kapitány. A tréner egyik kedvencét vesztette el, hisz Kuyt Van Marwijk kapitánysága alatt huszonkilenc mérkőzésen játszott a lehetséges harmincból.

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez labdarúgó-válogatottunk az Európa-bajnoki selejtezőcsoportban?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A holland csapatból Arjen Robben, Robin van Persie, Khalid Boulahrouz és John Heitinga hiányzik még sérülés miatt Finnország ellen. A hollandok immár 43 Eb-selejtező óta veretlenek hazai pályán, és nem valószínű, hogy félelmetes sorozatuk megszakadna. Persze legutóbbi legyőzőjük is valószínűtlen tettet hajtott végre: az oranje ugyanis európai kvalifikációs mérkőzést utoljára 1963-ban, Luxemburg (!) ellen bukott el.

Finnország legutóbb 2004-ben látogatott tétmérkőzésen Hollandiába, akkor 3–1-re kikapott, az északiak ráadásul még sosem verték meg tétmeccsen az oranjét. Az esélyek egyértelműek, főleg, hogy a vendégek nélkülözik legrutinosabb védőjüket, a Moldova ellen kiállított Sami Hyypiät.

„San Marino ellen is mindenki győzelmet várt, a siker nem is maradt el, de a játékkal nem voltam elégedett. Az első félidőben nem voltunk elég élesek, nem reagáltunk elég jól a szituációkra. Jobb teljesítményt akarok látni a csapatomtól" – így Van Marwijk.

Svédországban sem a San Marino elleni mérkőzés okoz izgalmakat – a három pont megszerzését előre elkönyvelte mindenki, és valljuk be, a miniállam válogatottjának játékerejét ismerve ez érthető is –, hanem a televíziós közvetítés. A találkozót ugyanis az a TV10 tűzte műsorára, amelynek csak 70 százalékos lefedettsége van az országban, ráadásul fizetős csatorna – ezzel nem kis háborgást váltva ki a szurkolókból.

A válogatott a magyarok elleni 2–0-s siker után gólfesztiválra készül, a malmöi stadionban telt ház, 21 ezer néző várja a csapatokat. No meg főleg Zlatan Ibrahimovicot, aki hazatér, hiszen a Malmö FF-ben lett ismert játékos.

„Ha 40 ezer férőhelyes lenne a stadion, az is megtelne. Otthon érzem magam, fantasztikus a szurkolók fogadtatása, persze ez plusz nyomással is jár. Sokat várnak tőlem, igyekszem jó játékkal meghálálni" – mondta az AC Milan klasszisa.

„Sok gólt akarunk szerezni, mert fontos lehet a gólkülönbség a későbbiekben. Mindenesetre a lényeg a győzelem, a mostani három pont ugyanannyit érne, mint a magyarok elleni" – nyilatkozta a szövetségi kapitány Erik Hamrén, aki nem számíthat a sérült Andreas Isakssonra, Anders Svenssonnak pedig kérdéses a játéka.

 A KEDDI EB-SELEJTEZŐK PROGRAMJA
Időpont Mérkőzés Helyszín
A-csoport  
20.00 Törökország–Belgium Isztambul
20.30 Ausztria–Kazahsztán Salzburg
20.45 Németország–Azerbajdzsán Köln
B-csoport  
17.00 Oroszország–Szlovákia Moszkva
20.00 Macedónia–Örményország Szkopje
20.45 Írország–Andorra Dublin
C-csoport  
20.30 Szerbia–Szlovénia Belgrád
20.50 Olaszország–Feröer Firenze
D-csoport  
19.30 Fehéroroszország–Románia Minszk
20.15 Albánia–Luxemburg Tirana
21.00 Bosznia-Hercegovina–Franciaország Szarajevo
E-csoport  
20.00 Svédország–San Marino Malmö
20.30 Magyarország–Moldova Budapest
20.30 Hollandia–Finnország Rotterdam
F-csoport  
19.00 Grúzia–Izrael Tbiliszi
19.30 Málta–Lettország Ta' Quali
20.30 Horvátország–Görögország Zágráb
G-csoport  
19.30 Bulgária–Montenegró Szófia
20.45 Svájc–Anglia Bázel
H-csoport  
20.15 Dánia–Izland Koppenhága
20.30 Norvégia–Portugália Oslo
I-csoport  
20.15 Csehország–Litvánia Olomouc
21.00 Skócia–Liechtenstein Glasgow
AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 1 1 5–0 +5  3
2. Svédország 1 1 2–0 +2  3
2. Moldova 1 1 2–0 +2  3
4. MAGYARORSZÁG 1 1 0–2 –2  0
4. Finnország 1 1 0–2 –2  0
6. San Marino 1 1 0–5 –5  0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik