F1: „A jövő a biztonságos, 450-nel száguldó autó”

Vágólapra másolva!
2016.12.30. 17:12
Alex Wurz korábbi F1-es pilóta, a versenyzők szakszervezetének elnöke szerint a sportágat azzal lehetne megmenteni, ha az autókat még biztonságosabbá tennék, és annyira felszabadítanák a szabályokat, hogy akár 450-nel is mehessenek az autók. Ekkor a nézőket ismét el lehetne varázsolni, és az F1 visszanyerné a korábban rá jellemző misztikusságot.

„Hogyan lehetne lélegzetelállítóvá tenni az F1-et? Még biztonságosabbá tenném az autókat, és sokkal, de sokkal gyorsabbá. Nem lehetetlen, hogy 450-nel menjenek az autók és elképesztő leszorítóerejük legyen – idézte Wurzot a motorsport.com. – Az ilyen autókkal lehetne a legkülönlegesebb pályákon, akár a városokban versenyezni.”

Wurz szerint sokan csak legyintenek a mai F1-re, mert az autókat könnyű vezetni, a pályák mellett hatalmas bukóterek fekszenek, így a pilóták nem kapják meg a nekik járó tiszteletet.

„Szüntessük meg a nagy bukótereket! Azt kell elérni, hogy a néző otthon ülve azt gondolja, »én erre sohasem lennék képes, mert erre csak a legbátrabb, legprecízebb emberek azok. A többi nem érdekel, izgatottá válok, ha ezt nézem.« A mai F1 túl messze van attól, hogy lenyűgöző legyen. Az autók nem elég biztonságosak, a versenyigazgató és az FIA félti a versenyzőket.”

„Az F1 mindig is veszélyes lesz, de amit lehet, tegyünk meg a biztonságért, a többi pedig hadd szóljon – mondta Wurz, aki szerint az F1 vezetőinek legnagyobb hibája, hogy rövid távon mernek gondolkozni. – Ez az én hosszú távú elképzelésem, de amíg olyanok vannak a döntéshozói pozíciókban, akik csak rövid távon mernek gondolkodni, nem működik. Persze nem biztos, hogy nekem van igazam, ezért kell egy csoportnak döntenie.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik