F1: Force India a leggyorsabb a teszt első délelőttjén

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.17. 15:14
James Calado, a Force India brit tartalék pilótája volt a leggyorsabb a Formula–1-es csapatok silverstone-i tesztelésének első délelőttjén, megelőzve a Red Bull-Renault-val száguldó portugál António Félix da Costát. Az első napon kiderült, hogy a Red Bullnál Daniel Ricciardo nem szerdán, hanem csütörtökön ül autóba, Mark Webber félnapos körözését pedig törölni kellett, mert az FIA jelezte, a vb-éllovas csapat túl sokat gyakorolt volna az idei vb-n szereplő pilótákkal. Közben a Lotus úgy döntött, Kimi Räikkönen pénteken mégsem ül autóba.

A Nemzetközi Automobil-szövetség szerda reggel figyelmeztette a Red Bull-istállót, nem alkalmazhat egy teljes tesztnapnál tovább az idén az F1-ben szereplő versenyzőket. Ám a vb-éllovas előzetes tervében Ricciardo, Webber és Sebastian vettel neve mellett is szerepelt fél-fél nap, ezért úgy döntöttek, Webbert mégsem ültetik az autóba.

Ricciardo csütörtök délután vezeti az autót, közvetlenül azt követően, hogy a délelőttöt a Toro Rosso kormányzásával tölti. Péntek délután Sebastian Vettel ül autóba Silverstone-ban. Ez a döntés is azt erősíti meg, hogy a Red Bull számol Ricciardóval, amikor a csapattól az idény végén távozó Webber utódjáról kell dönteni.

A Lotusnál azért döntöttek Räikkönen gyakorlásának törlése mellett, mert ha nem fiatal pilóta, hanem az idén is az F1-ben versenyző sofőr ül a volánnál, a csapatok csak az első légterelőn állíthatnak, s a gumikat kell tesztelniük. Így pedig a Lotus értékes időt veszítene az autó fejlesztéseinek próbálgatásából, amit csak a fiatalokkal tehet meg.

Az autók tökéletes beállítása volt a cél az teszt első délelőttjén is, ezért mindegyik csapatnál fiatalok ültek a volánnál. A Red Bullnál Ricciardo programjának módosítása miatt Da Costa folytathatja délután, de Caladónak át kell adnia a helyét Paul di Restának.

A Saubernél Robin Frijns is folytatja a gyakorlást, akárcsak a Lotusnál Nicolas Prost, a négyszeres világbajnok Alain Prost fia.

F1-ES TESZT, SILVERSTONE, 1. NAP, 1. SZAKASZ
1. James Calado brit Force India-Mercedes 1:33.986 27 kör
2. António Félix da Costa portugál Red Bull-Renault 1:34.474 44
3. Robin Frijns holland Sauber-Ferrari 1:34.734 36
4. Nicolas Prost francia Lotus-Renault 1:35.289 32
5. Alexander Rossi amerikai Caterham-Renault 1:35.651 38
6. Davide Rigon olasz Ferrari 1:36.034 37
7. Johnny Cecotto Jr. venezuelai Toro Rosso-Ferrari 1:36.226 33
8. Tio Elinasz ciprusi Marussia-Cosworth 1:36.676 36
9. Kevin Magnussen dán McLaren-Mercedes 1:37.567 54
10. Daniel Juncadella spanyol Williams-Renault 1:43.425 5
A Mercedes-istállót a májusi barcelonai privát tesztje miatt eltiltották a háromnapos gyakorlásról.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik