Lauda hatvanévesen büszke rá, hogy nincs szüksége serkentőszerekre

Vágólapra másolva!
2009.02.22. 08:38
Címkék
Ma 60 éves Niki Lauda, Ausztria egyik leghíresebb szülötte, aki háromszor nyerte meg a Formula–1-es világbajnokságot, s tanácsadóként, csapatvezetőként, illetve tévékommentátorként is kivette, kiveszi részét a száguldó cirkuszból. A jeles alkalomból mélyinterjút készített vele az Austrian Times, cikkünkben ebből is szemezgetünk.
Niki Lauda hatvanévesen is értékeli a női nem szépségét
Fotó: Imago (archív)
Niki Lauda hatvanévesen is értékeli a női nem szépségét
Niki Lauda hatvanévesen is értékeli a női nem szépségét
Fotó: Imago (archív)
Niki Lauda hatvanévesen is értékeli a női nem szépségét

Niki Lauda 1971 és 1985 között versenyzett a Formula–1-ben, 1975-ben és 1977-ben a Ferrarival, 1984-ben a McLarennel lett világbajnok. Pályafutása talán legemlékezetesebb pillanata mégsem a sikerekhez fűződik, hanem az 1976-os Német Nagydíjhoz. Ekkor kigyulladó Ferrarijában kis híján életét vesztette, de Brett Lunger, Guy Edwards és Arturo Merzario kimenekítette a lángoló roncsból, megmentve életét.

„Máig nem emlékszem semmire – mondta Lauda az Austrian Timesnak. – Egyszer azonban felvillant egy-két pillanat az elmém mélyéből. Marlene-nel Ibizán nyaraltunk, és valami kegyetlenül erős füvet szívtunk, amelytől teljesen kába lettem. Elhomályosodott a világ, és arra emlékeztem, hogy próbálok menekülni a roncsból, miközben arra gondolok, így nem halhatok meg. Azóta sem nyúltam hasonló zöldségekhez.”

Lauda azt is elárulta, hogy élete két legdühítőbb pillanata is a balesethez fűződik, s mindkettő a sajtó számlájára írható. „Egy barom újságíró megkérdezett, hogy a feleségem elválik-e tőlem arcom eltorzulása miatt, a német Bild újságírója pedig azt a kérdést tette fel: Milyen érzés arc nélkül élni?”

Marlene az első felesége volt, 15 év házasság után, 1991-ben váltak el. Két közös gyerekük közül Lukas 30, Mathias 28 éves. Van egy házasságon kívüli fia is – talán azt sajnálja legjobban az életben, hogy a 27 éves Christophfal nem tudott jó viszonyt kialakítani.

Az Austrian Times arról is megkérdezte, szokott-e sírni, illetve könyveket olvasni. „Néha egy-egy filmen elérzékenyülök, legutóbb a Millió dolláros bébin történt ez meg velem. Az is előfordul, hogy ha vezetés közben valami romantikus dal szól a rádióban, könnybe lábad a szemem. A könyveket viszont nem nekem találták ki, utálok olvasni, távol áll tőlem az irodalom, általános műveltségem pedig egyenlő a nullával.”

Lauda , aki 2003 óta a német Air Berlinnel együttműködő FlyNiki légitársaságot működteti, és olykor maga is vezeti egy-egy repülőjét, korán megtanulta, hogy a pénz tabu, ne is kérdezzék, mekkora a vagyona.

„Egyszer megkérdeztem anyámat, mennyi pénze van a nagypapának, aki jeles üzletember volt. Úgy pofán vágott, hogy azóta nem beszélek mások pénzéről, illetve másoknak a saját pénzemről.”

Lauda – aki egyik veséjét az első feleségétől, a másikat a fivérétől kapta – tavaly augusztusig tartotta magát fogadalmához, hogy sohasem nősül meg újra, akkor azonban négyperces szertartáson elvette barátnőjét, Birgit Wetzinger egykori légiutas-kísérőt.
„Nagyon élvezem, hogy harminc év van közöttünk. Szeretem a kihívásokat, és van is bőven. Persze Viagrát nem kell használnom.”

MEGVAN A VÉLEMÉNYE A MAIAKRÓL

Bár több történetet is hallani lehetett arról, milyen jó cimbora volt James Hunt és Niki Lauda, az osztrák azt mondja, sohasem voltak barátai a Formula–1-ben. Michael Schumacher is ilyen volt, sokszor idézték tőle, hogy ha lennének barátai, nem tudna a győzelemért küzdeni.

„A motorsportban csak a magányos emberek lehetnek sikeresek, akik a másik fején is képesek átgázolni a győzelem érdekében. Sohasem volt szükségem szép szavakra, sem tanácsokra. Fárasztó, ha valaki odajön oktatgatni, miközben én már két lépéssel előtte járok.”

Az osztrák legendának a maiakról is megvan a véleménye, nem próbál diplomatikus lenni, amikor a két korszak közötti különbségről kérdezik.

„A mi időnkben a halál is egy volt a lehetőségek közül, a mai pilótáknak fogalmuk sincs erről, csak a kormánykerékre meg a gázpedálra kell figyelniük. Tizennyolc éves korukig gokartoznak, aztán jön az F1, így nincs lehetőségük rá, hogy felépítsék személyiségüket. Lewis Hamilton huszonnégy évesen nagy sztár, pedig a legfőbb karizmája énekes barátnője, Scherzinger kisasszony.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik