Szoboszlai-gól és -gólpassz, a Liverpool hatot vágott a Sparta Prahának!

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2024.03.14. 20:46
Szoboszlai Dominik megpattanó lövése utat talált a Sparta Praha kapujába (Fotó: Getty Images)
A Liverpool 6–1-re legyőzte a Sparta Prahát, s 11–2-es összesítéssel továbbjutott a labdarúgó Európa-liga negyeddöntőjébe.


EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
LIVERPOOL (angol)–Sparta Praha (cseh) 6–1 (4–1) 
Anfield Road. V: Artur Dias (Paolo Soares, Pedro Ribeiro) – portugálok. 
LIVERPOOL: Kelleher – Bradley, J. Gomez (Cimikasz, a szünetben), Quansah, Robertson – Szoboszlai, Endo (McConnell, a szünetben), Clark (Musialowski, 74.) – Szalah, Núnez (Elliott, a szünetben), Gakpo. Menedzser: Jürgen Klopp
SPARTA PRAHA: Vindahl – Vitík, Zeleny, Krejcí – Preciado, Laci (Sadilek, 58.), Solbakken (Vydra, 74.), Kairinen, Rynes (Panak, a szünetben) – Birmancsevics (Tuci, 66.), Kuchta (Haraslin, 58.). Vezetőedző: Brian Priske
Az első mérkőzésen: 5–1
Továbbjutott: a Liverpool 11–2-es összesítéssel
Gólszerző: D. Núnez (7.), Clark (8.), Szalah (10.), Gakpo (14., 55.), Szoboszlai (48.) ill. Birmancsevics (42.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az angol együttes egy hete idegenben 5–1-re győzte le a cseh csapatot. Szoboszlai Dominik a prágai összecsapáson a második félidő elején lépett pályára, ő állította be a végeredményt. 

A Liverpool a visszavágón sem alibizett, az első perctől nekiesett a Sparta Prahának, ennek már a 7. percben meglett a gyümölcse – a jobb szélen passzolgattak a hazaiak, végül Szoboszlai laposan tette középre a labdát. A tizenhatoson belül teljesen üresen maradt Darwin Núnez, aki egy átvétel után higgadtan lőtt a bal alsó sarokba. A középkezdést követően a cseh gárda megpróbált hátulról építkezni, de Szalah labdát lopott, Bobby Clark pedig egy az egyben maradt, s nem is hibázott – a 19 esztendős futballista laposan gurított a kapuba. 

Az első negyedórában hihetetlen amatőr hibákat követett el a Sparta Praha – a 10. percben a csapatkapitány, Ladislav Krejci is elvesztette a labdát, Mohamed Szalah pedig köszönte szépen, tizenhat méterről rendkívül pontosan tekert a jobb alsó sarokba. A gólja után néhány perccel ismét megindult az egyiptomi támadó, két embert hagyott maga mögött, majd önzetlenül passzolt középre Cody Gakpónak. A holland csatár nem hibázott közelről, a 14. percben 4–0-ra vezetett Jürgen Klopp csapata. 

A negyedik találat után visszavett az őrült tempóból a Liverpool, így az első félidő végén a vendégeknek jutott egy kis szépségtapasz. Preciado nagyszerű kiugratásából Veljko Birmancsevics került ziccerbe, a szerb csatár Kelleher mellett lőtt a bal alsóba. 

A fordulás után jött el Szoboszlai Dominik pillanata: Szalah passzából indult meg a magyar válogatott középpályása, s a vendégek csapatkapitányára vezette rá a labdát. A lövése megpattant, így esélye sem volt védeni Vindahl kapusnak. 

Csupán hét perccel később alakult ki a 6–1-es végeredmény – Cimikasz szöglete után nem ütötte elég messzire a labdát Vindahl, a kipattanót Bradley gyűjtötte össze. A védő lekészített Harvey Elliottnak, aki zseniálisan tekert a jobb alsóba. Legalábbis így tűnt elsőre! Valójában a lövés pontatlan volt, és Cody Gakpo parádés sarkazása kellett ahhoz, hogy megrezdüljön a vendégek hálója. 

A maradék bő fél órában is voltak lehetőségei a Liverpoolnak, de újabb gól már nem született, így Jürgen Klopp együttese 11–2-es összesítéssel ejtette ki a Sparta Prahát. 

A TOVÁBBI PROGRAM
Bayer Leverkusen (német)–Qarabag (azeri) 3–2 (J. Frimpong 72., Schick 90+3., 90+8., ill. Zoubir 58., Juninho 67.)
Kiállítva: Jafarguliyev (62. – Qarabag)
Továbbjutott: a Leverkusen, 5–4-es összesítéssel
Brighton (angol)–Roma (olasz) 1–0 (Welbeck 37.)
Továbbjutott: a Roma, 4–1-gyel 
Atalanta (olasz)–Sporting CP (portugál) 2–1 (Lookman 46., Scamacca 59., ill. Pedro Goncalves 33.)
Továbbjutott: az Atalanta, 3–2-vel

KORÁBBAN
Slavia Praha (cseh)–Milan (olasz) 1–3 (M. Jurásek 88., ill. Pulisic 33., Loftus-Cheek 36., Rafael Leao 45+6.) 
Kiállítva: Holes (20., Slavia)
Továbbjutott: a Milan, 7–3-as összesítéssel
Villarreal (spanyol)–Olympique Marseille (francia) 3–1 (Capoue 32., Sörloth 54., Mosquera 85., ill. Clauss 90+4.) 
Továbbjutott: a Marseille, 5–3-mal
Glasgow Rangers (skót)–Benfica (portugál) 0–1 (Rafa Silva 66.) 
Továbbjutott: a Benfica, 3–2-vel
West Ham United (angol)–Freiburg (német) 5–0 (Lucas Paquetá 9., Bowen 32., Cresswell 52., Kudus 77., 85.– részletek itt!
Továbbjutott: a West Ham, 5–1-gyel

A negyedddöntő és az elődöntő sorsolása pénteken 13 órakor lesz a svájci Nyonban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik