Szoboszlai is betalált, a Liverpool már Prágában eldöntötte a továbbjutás kérdését

Vágólapra másolva!
2024.03.07. 20:40
Mac Allister és Núnez is bevette a Sparta kapuját (Fotó: AFP)
A labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjének első mérkőzésén a Liverpool 5–1-es győzelmet aratott a cseh Sparta Praha otthonában. Az első félidő az eredmény ellenére kiegyenlített játékot hozott, a Liverpool háromszor is betalált, de ezt a hazaiak is legalább ugyanennyiszer megtehették volna, ha nem hibáznak sorban ziccereket. A második félidő hazai találattal indult, de a Liverpool erre is kétszer válaszolt. A végeredményt Szoboszlai Dominik utolsó percben szerzett találata alakította ki.

 

EURÓPA-LIGA, NYOLCADDÖNTŐ
1. MÉRKŐZÉS
SPARTA PRAHA (cseh)–LIVERPOOL (angol) 1–5 (0–3)
Prága, Letná Stadion, 18 349 néző. Vezette: Sánchez (spanyol)
SPARTA: Vindahl – A. Sörensen (Rynes, 43.), Vitik, Krejcí – Preciado, M. Solbakken, Kairinen (Karabec, 74.), Zeleny – Birmancsevics (Tuci, 74.), Kuchta (Olatunji, 74.), Haraslin (Laci, 65.). Vezetőedző: Briank Priske
LIVERPOOL: Kelleher – J. Gomez (Bradley, a szünetben), Quansah, I. Konaté (Van Dijk, 50.), A. Robertson – C. Elliott, Endo, A. Mac Allister (Clark, 65.) – D. Núnez (Szoboszlai, 51.), Gakpo, Luis Díaz (Szalah, 74.). Vezetőedző: Jürgen Klopp
Gólszerző: Bradley (46. – öngól), ill. A. Mac Allister (6. – 11-esből), D. Núnez (25., 45+3.), Luis Díaz (53.), Szoboszlai (90+4.)

„Nem rossz kispad...” – írta a BBC Sport a kép mellé, amelyen Virgil van Dijk, Szoboszlai Dominik és Mohamed Szalah látható a prágai Letná Stadion kispadján. Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere a lehetőségeihez képest erős kezdőcsapatot küldött a pályára a Sparta Praha elleni Európa-liga-nyolcaddöntő első mérkőzésén, és örülhetett, hiszen a Manchester City elleni hétvégi szuperrangadó előtt Szoboszlai Dominik mellett Mohamed Szalah is felépült sérüléséből, ám – érthetően – egyelőre a cserék között kapott helyet.

„Hogy meddig maradnak a kispadon? Ki tudja ezt előre megmondani? – mondta a csütörtöki meccs előtt Jürgen Klopp a TNT Sportsnak. – Talán Szoboszlai Dominik több lehetőséget kaphat, mint Mohamed Szalah, hiszen régebb óta végez teljes értékű edzésmunkát. Boldog vagyok, hogy mindkettőjük felépült, meglátjuk, mennyi perc jut nekik. Láthatják, erős csapatot küldök pályára, nyerni akarunk. Erős a kezdő, ráadásul vannak olyanok a padon, akik csereként beállva sokat tudnak hozzátenni a játékhoz. Nehéz időszak ez a sérülések miatt, de egyre többen térnek vissza, aminek örülök.”

A német szakvezető az Európa-ligában nem a legerősebb együttesét szokta pályára küldeni, ám a rengeteg sérült miatt csütörtökön többek között Darwin Núnez, Cody Gakpo, Luis Díaz és Alexis Mac Allister is ott volt az első perctől a gyepen. És ha már ott voltak, meg is mutatták, mire képesek, az angolok egy félidő alatt nemhogy a meccset, alighanem a párharcot is eldöntötték. A mérkőzés elején Alexis Mac Allister tizenegyesből talált be a cseh kapuba, majd a kiváló formában futballozó Darwin Núnez villantotta meg képességeit, két nagyszerű lövéssel háromgólosra növelte csapata előnyét: előbb a 25. percben, majd az első félidő hosszabbításában vette be Peter Vindahl kapuját. A Liverpool második gólja ráadásul mérföldkő volt: Jürgen Klopp vezetésével az 1000. gólját jegyezte az angol klub. Az első félidőt látva mindenesetre túlzottnak mondható a háromgólos különbség, a Sparta Praha játékosai ugyanis elképesztő helyzeteket hagytak ki, volt, hogy nagyot hibáztak a kapu előtt, vagy Caoimhin Kelleher védett hatalmasat.

A szünetben beállt a saját nevelésű Conor Bradley, aki az első labdaérintésből gólt rúgott – csakhogy a saját kapujába, így szépített a Sparta Praha. Támadásban maradtak a csehek, talán elhitték, lehet keresnivalójuk, ám Luis Díaz gyorsan visszaállította a háromgólos különbséget. Ekkor már Szoboszlai Dominik is pályán volt, a magyar válogatott csapatkapitánya az 51. percben lépett pályára a duplázó Darwin Núnez helyett. Hiába vezetett hárommal a Liverpool, Jürgen Klopp nem véletlenül mérgelődött az oldalvonal mellett, mert Ibrahima Konaté megsérült, ez pedig nem jött jól a Manchester City elleni vasárnapi bajnoki előtt…

Bő egy óra elteltével az volt az ember érzése, a csehek ereje elfogyott, illetve a hitük is alábbhagyott, a Liverpool kézben tartotta a mérkőzést. Klopp igazat mondott, Szalah az utolsó bő negyedórára állt be, így Szoboszlai többet töltött a pályán. Az egyiptomi támadó február 14. után lépett ismét pályára, azt megelőzően január elsején játszott a Liverpoolban, így a csütörtöki volt az idei harmadik klubmérkőzése. A 79. percben Szoboszlai villant, előbb hintába ültette a cseh védőket, majd erős lövése után a kapus kezébe szállt a labda. A hosszabbításban viszont gól szerzett a magyar középpályás, tizenhat méterről leadott lövése után csak beleérni tudott lábbal a labdába a csehek kapusa, onnan pedig a hálóba pattant a labda. Ezzel Szoboszlai Dominik idénybeli hatodik gólját szerezte, az Európa-ligában pedig ez volt neki az első pályafutása során.

A Liverpool már az első meccsen eldöntötte a továbbjutás kérdését, önbizalomnövelő sikert aratva a Manchester City elleni csúcsrangadó előtt. 1–5

EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK
Roma (olasz)–Brighton (angol) 4–0 (Dybala 13., R. Lukaku 43., G. Mancini 64., Cristante 68.)
Qarabag (azeri)–Leverkusen (német) 2–2 (Benzia 26., Juninho 45+2., ill. Wirtz 70., Schick 90+2.)
 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik