El: Sós Bence megragadná az esélyt a klubtörténeti meccsre készülő Topolyában

TŐKE JÁNOS (London)TŐKE JÁNOS (London)
Vágólapra másolva!
2023.09.21. 09:13
null
Negyvenezer nézőre számítanak a helyiek csütörtök este a London Stadionban, a topolyaiakat 250 drukker kísérte el<br />(A szerző felvételei)
Fennállása első európai csoportkörös mérkőzését játssza csütörtök este a Topolyai SC a West Ham United ellen a labdarúgó Európa-ligában. A szerb bajnokságot jelenleg vezető együttesben Sós Bence is áll a kihívások elé.

 

Szeles, hűvös, csapadékos idő fogadta szerdán a Topolyai SC küldöttségét – a játékosokat, a szakmai stábot, a klub vezetőségét, az újságírókat, valamint a „Kék betyárokat”, a TSC törzsszurkolóit – Londonban, ahol csütörtök este történelme első európai csoportkörös mérkőzését játssza a TSC az Európa-ligában az angol West Ham United ellen. Az utazással minden rendben volt: a belgrádi Nikola Teszla repülőtéren a becsekkolás után a vajdasági brigád is kénytelen volt átvonulni a drága üzleteken, s több helyen is a Crvena zvezda mezét árulták, amire a topolyai különítményből valaki félig viccesen, félig komolyan meg is jegyezte: miért csak a szerb Szuperliga harmadik helyezettjének dresszét, és hol vannak az éllovas relikviái?! Nem véletlenül hangzott el ez a mondat, hiszen a Topolya a szerb bajnokság első helyezettjeként érkezett az angol fővárosba (a Zvezda a harmadik), ahol a Premier League 6. helyén álló, nem mellesleg Európa-konferencialiga-győztes West Ham Uniteddel csap össze.

Sós Bence
Sós Bence

„A bajnoki tabellán elfoglalt helyezésünk is mutatja, nagyon jó klubhoz kerültem. Várjuk, hogy bemutatkozzunk az Európa-liga csoportkörében a jelentős játékerőt képviselő együttesek ellen, felmérhetjük ezáltal, hogy európai viszonylatban hol tartunk” –   mondta a Nemzeti Sportnak Sós Bence. A Debreceni VSC-től a nyári átigazolási időszakban érkező támadó középpályás hozzátette, nem adják olcsón a bőrüket.

Noha a szerb Szuperligában ragyogóan szerepel a gárda (hat győzelem, egy döntetlen), a magyar futballista szerint a neheze csak most következik, amikor a kettős terheléssel is meg kell majd birkóznia a csapatnak, hiszen a Szuperligában és az európai kupaporondon egyaránt helyt kell állnia.

„Úgy érzem, megfelelően felkészültünk erre, jó játékosok alkotják a keretet, állunk a kihívások elé. Az egyik legnehezebb négyes a miénk, három márkás együttest sorsoltak mellénk az első, a második és a harmadik kalapból. Bízom benne, hogy hazai közönség előtt is sikerül majd szép és emlékezetes pillanatokat szerezni a topolyai szurkolóknak” –  tette hozzá Sós Bence, majd elárulta, a csapat éppen meccsre készült, így közösen nézték a sorsolást, amikor kiderült, hogy a West Ham United mellett a Freiburg és az Olympiakosz lesz az ellenfél az A-csoportban. Beilleszkedéséről kifejtette: jól alakult, amit elősegített az is, hogy sokakkal tud angolul beszélgetni, és emellett a csapattársai kifejezetten rendesek.

„A feleségemnek már kicsit nehezebb a helyzete, mivel ő nem beszél angolul, s most sűrű program előtt állunk, egymást követik a mérkőzések, de igyekszünk ezt is megoldani.”

Sós Bence ez ideig két tétmérkőzésen összesen kilencven percet töltött a pályán a TSC-ben. Érdeklődésünkre elmondta: reálisan értékeli a helyzetét, igyekezett élni az eddig kapott lehetőséggel, ugyanakkor látja, milyen kiváló labdarúgók szerepelnek a posztján, és biztos benne, hogy a kettős terhelés miatt neki is jut majd szerep a következő meccseken.

„Jó erőben vagyok, s szeretném bizonyítani Zsarko Lazetics vezetőedzőnek, hogy számíthat rám.”

Cudar idő fogadta szerdán a topolyai küldöttséget Londonban, a meccsen pedig meleg pillanatok lehetnek
Cudar idő fogadta szerdán a topolyai küldöttséget Londonban, a meccsen pedig meleg pillanatok lehetnek

 

Vigyázni kell, ha támadásba lendül a West Ham United

A topolyai hátvéd Nemanja Sztojics (balra) és Zsarko Lazetics vezetőedző (középen) vett részt a szerdai sajtótájékoztatón.

„A legnehezebb vendégszereplés vár ránk a csoportkörben. Egy éven át dolgoztunk azért, hogy itt lehessünk, nagy kihívás előtt állunk, igyekszünk minél jobb eredményt elérni” – mondta Nemanja Sztojics, hozzátéve, a döntetlent már jónak tartaná a West Ham United ellen.

Zsarko Lazetics kiemelte, az angol együttes gyorsan lendül támadásba, s erre vigyázniuk kell. „Felkészültünk arra, hogyan játsszunk, ha nálunk lesz a labda, s arra is, ha védekeznünk kell” – hangsúlyozta a TSC vezetőedzője.

David Moyes, a WHU menedzsere így összegzett a sajtótájékoztatón: „Jól kezdte a szerb bajnokságot a Topolya, nehéz mérkőzésre készülünk csütörtökön. Edson Álvarezre eltiltása miatt nem számíthatunk, a kapusunk, Lukasz Fabianski viszont biztosan pályára lép.”
A sajtótájékoztatón
A sajtótájékoztatón
Sallai Rolandék Athénban kezdenek

Nem csupán a Topolya révén van magyar vonatkozás az Európa-liga A-csoportjában, ugyanebbe a négyesbe sorsolták a német Freiburgot, Sallai Roland csapatát is, amely a görög Olympiakosz otthonában kezdi el a szereplését. A Bundesligában legutóbb az 5. helyen végző Freiburg az előző idényben is az Európa-ligában játszott, akkor csoport­elsőként jutott tovább, majd a Juventus búcsúztatta a nyolcaddöntőben. Minden bizonnyal Sallai Roland is a kezdőcsapat tagja lesz, ebben az esetben 17. európai kupameccsén lép pályára, az El-ben korábban nyolc meccsen jutott szóhoz, ötször a ciprusi APOEL, háromszor a Freiburg színeiben.

Az Olympiakosznak vasárnap véget ért a győzelmi sorozata a görög élvonalban, 1–1-es döntetlent játszott az AEK Athén otthonában. Ezt megelőzően a Diego Martínez vezetőedző által irányított csapat megnyerte mind a három bajnoki mérkőzését, tíz gólt szerezve és csak hármat kapva. Távoli magyar kapcsolódás, hogy az athéni együttes épp a Ferencváros első Ekl-ellenfele, a szerb Csukaricski kiejtésével jutott be az El csoportkörébe, összesítésben 6–1-gyel. A Freiburg a legutóbbi Bundesliga-fordulóban tovább rontott a mérlegén, 4–2-re kikapott a Dortmundtól, előtte a Hoffenheimet és a Werder Brement megverte, Stuttgartban ellenben 5–0-ra alulmaradt.

„Nagyon izgalmas a csoport, minden ellenfélnek megvan a maga vonzereje   – mondta a Freiburg honlapjának adott interjújában Jochen Saier, a klub sport­igazgatója. – Különösen a West Ham United elleni idegenbeli mérkőzést várjuk, nagy élmény lesz Londonba utazniuk a szurkolóinknak.”

Az még kicsit odébb van, de vélhetően egy athéni kiruccanástól sem idegenkednek a freiburgi drukkerek.   
B. Z.

Sallai Roland (Fotó: AFP)
Sallai Roland (Fotó: AFP)

 

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ
A-CSOPORT

21.00: West Ham United (angol)–Topolyai SC (szerb) – élőben az NSO-n!
21.00: Olympiakosz (görög)–Freiburg (német)
B-CSOPORT
21.00: Ajax (holland)–Olympique Marseille (francia) (Tv: RTL3)
21.00: Brighton & Hove Albion (angol)–AEK Athén (görög)
C-CSOPORT
21.00: Sparta Praha (cseh)–Arisz Limassol (ciprusi)
21.00:Rangers (skót)–Real Betis (spanyol)
D-CSOPORT

21.00: Atalanta (olasz)–Raków Czestochowa (lengyel)
21.00: Sturm Graz (osztrák)–Sporting CP (portugál)
E-CSOPORT

18.45: Union Saint-Gilloise (belga)–Toulouse (francia)
18.45: Linzer ASK (osztrák)–Liverpool (angol) (Tv: RTL3) – élőben az NSO-n!
F-CSOPORT
18.45: Rennes (francia)–Maccabi Haifa (izraeli)
18.45: Panathinaikosz (görög)–Villarreal (spanyol)
G-CSOPORT
18.45: Servette (svájci)–Slavia Praha (cseh)
18.45: Sheriff Tiraspol (moldovai)–Roma (olasz)
H-CSOPORT
18.45:Bayer Leverkusen (német)–Häcken (svéd)
18.45: Qarabag (azeri)–Molde (norvég)

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ
A-CSOPORT

21.00: Slovan Bratislava (szlovák)–KÍ (feröeri)
B-CSOPORT
21.00: Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–Breidablik (izlandi)
21.00: Zorja Luhanszk (ukrán)–Gent (belga), Lublin
C-CSOPORT
21.00: Viktoria Plzen (cseh)–Ballkani (koszovói)
21.00: Dinamo Zagreb (horvát)–Asztana (kazah)
D-CSOPORT
21.00: FC Bruges (belga)–Besiktas (török)
21.00: Lugano (svájci)–Bodö/Glimt (norvég)
E-CSOPORT
18.45: Legia Warszawa (lengyel)–Aston Villa (angol)
18.45: Zrinjski (bosnyák)–AZ (holland)
F-CSOPORT

18.45: Genk (belga)–Fiorentina (olasz)
18.45: Ferencváros–Csukaricski (szerb) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
G-CSOPORT
18.45:Eintracht Frankfurt (német)–Aberdeen (skót)
18.45: HJK (finn)–PAOK (görög)
H-CSOPORT

18.45: Ludogorec (bolgár)–Spartak Trnava (szlovák)
18.45: Fenerbahce (török)–Nordsjaelland (dán)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik