Jobb volt a Sepsi, de két szerzett gólja is csak döntetlenre volt elég

Vágólapra másolva!
2023.08.24. 18:50
null
A Bodö kapuja előtt zajlott inkább a játék a mérkőzésen (Fotó: Riti József Attila)
A labdarúgó Európa-konferencialiga selejtezőjének playoff körének első mérkőzésén a Sepsi hazai pályán a norvég Bodö/Glimt csapatát fogadta. A hazaiak végig jobban játszottak ellenfelünknél, azonban a norvégok kétszer is a semmiből találtak kapuba. A Sepsi két büntetőből szerzett gólt a 2–2-es eredménnyel zárult találkozón. 

 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
PLAYOFF, 1. MÉRKŐZÉS
SEPSI OSK (romániai)–BODÖ/GLIMT (norvég) 2–2 (0–1)
Sepsiszentgyörgy, Sepsi OSK Aréna, 7710 néző. Vezette: Ruddy Buquet (Aurélien Drouet, Guillaume Debart) – franciák
SEPSI: Niczuly – D. Ciobotariu, Balasa, Ninaj, Dumitrescu – Jonathan Rodríguez – Stefanescu, Alimi (Matei, 61.; Rondón, 84.), Paun (Aganovic, 76.), Gheorghe (Varga R., 76.) – Safranko (Francisco Júnior, 84.). Vezetőedző: Liviu Ciobotariu
BODÖ: Hajkin – Wembangomo (Sjövold, 90+4.), Moe, Björtuft (M. Lode, 90+4.), Björkan – Grönbaek, P. Berg, Brunstad Fet (Saltnes, 65.) – Gulliksen (Sörli, 65.), Moumbagna (Espejord, 77.), Pellegrino. Vezetőedző: Kjetil Knutsen
Gólszerző:Alimi (47. – 11-esből), Matei (81. – 11-esből), ill. Moumbagna (19.), P. Berg (69.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Másfél órával a kezdés előtt hatalmas vihar vonult át Sepsiszentgyörgyön, és bár a kezdésre már tisztulni kezdett az ég, a pályán bőven maradt víz, ami megnehezítette a játékosok dolgát. A Sarkkörön túlról érkező norvégok azonban alighanem örültek, hogy ezzel megszabadultak az elmúlt napok erdélyi kánikulájától, és az első pillanattól kezdve a labda uralására törekedtek. A Sepsi viszont minden megszerzett labdával azonnal a tizenhatost támadta, így az első kisebb helyzetek a hazaiak előtt adódtak, bár sem Pavol Safranko, sem Ion Gheorghe nem jutott tiszta lövésig. A Bodö pedig Albert Grönbaek szerencsésen megpattanó beadásával adott munkáét Niczuly Rolandnak, a másik oldalon Isnik Alimi lövését fogta Nyikita Hajkin.

Az első nagy lehetőségből viszont azonnal gól lett, Amahl Pellegrino passza után ment át a szentgyörgyi védők között a labda, a magára maradt Faris Moumbagna pedig kihasználta a ziccert. A vendégvezetés után töredezetté vált a mérkőzés, a legtöbbet a VAR miatt állt a játék, amikor Nyikita Hajkin elakasztotta a kiugró Marius Stefanescut, a bíró be is fújta a büntetőt, de végül les miatt norvég szabadrúgás következett.

Marius Stefanescu azonban nem hagyta magát, és a szünet utáni tizedik másodpercben immár minden szempontból szabályos tizenegyest harcolt ki, amelyből IsnikAlimi egy laza gurítással ki is egyenlített. A jobbszélső elfutásait leszámítva azonban nem volt támadójátéka a Sepsinek, miközben a hétfőn még bajnokit játszó csapaton egyre jobban kiütközött a fáradtság, egyre több labdát vesztettek a középpályán. Egy ilyen után a Bodö kapitánya, Patrick Berg húsz méterről kilőtte a jobb alsó sarkot, de a Sepsi idei titkos fegyvere, Varga Roland rájuk is lecsapott: a magyar támadó alig három perccel a beállása után megkerült Brice Wembangomót, aki csak lerántani tudta. Az újabb büntetőt egy másik cserejátékos, Cosmin Matei vágta be, és a végén Varga Roland a meccslabdát is Marius Stefanescu lábára tette, de Nyikita Hajkin nagyot védett. Akárcsak a másik kapuban Roland Niczuly, aki Sondre Sörli léc alá tekert labdáját tolta fölé, megőrizve a Sepsi szezonbeli veretlenségét. 2–2

PERCRŐL PERCRE

90+9. perc: VÉGE! Végig jól játszott a Sepsi esélyesebb ellenfelével szemben, de a 2–2-s végeredménnyel így is a norvégok lehetnek elégedettebbek. Visszavágó jövő héten Norvégiában! Köszönjük a figyelmüket!

90+7. perc: Sörli a 16-os jobb oldali sarkának közeléből tekert kapura, Niczuly azonban a helyén volt és a kapu fölé ütötte a léc alá tartó labdát.

90+4. perc: Kettőt cseréltek a norvégok, Wembangomo helyére Sjövold, Björtuft helyére Lode állt be.

90+2. perc: Varga fűzte be a szélen a védőjét, majd középre passzolt, az érkező Stefanescu kapásból a jobb alsót vette célba, de Hajkin nagy bravúrral szögletre mentett.

90+1. perc: Bal oldali szöglet után Niczulynak kellett kiütnie a labdát a gólvonalról.

90. perc: Nyolc perc a hosszabbítás.

84. perc: Kettőt cserélt a Sepsi, a gólszerző Matei sérülés miatt nem tudta folytatni, Rondón állt be a helyére, Safrankót pedig Francisco Júnior váltotta.

81. perc: GÓÓÓÓÓÓÓL! A csereként beállt Matei állt a labda mögé, a lövés ismét balra, a kapus ismét jobbra vetődött. 2–2!

81. perc: Hajkin kapott sárga lapot, mert nem engedte elvégezni a büntetőt.

Varga (labdával) beállt és szinte rögtön büntetőt harcolt ki (Fotó: Riti József Attila)
Varga (labdával) beállt és szinte rögtön büntetőt harcolt ki (Fotó: Riti József Attila)

Természetesen a VAR még vizsgálódik...

79. perc: ISMÉT BÜNTETŐ!! Ezúttal Wembangomovolt a vétkes, aki a csereként beálltVargát rántotta le a 16-oson belül.

77. perc: Cseréltek a vendégek is, Moumbagna helyére Espejord állt be.

76. perc: Kettőt cserélt a Sepsi, Gheorghe helyére Varga, Paun helyére Aganovic állt be.

76. perc: Jobb oldali szögletet követően a hosszún érkező Berg az oldalhálóba fejelt.

75. perc: Kontráztak a norvégok, Pellegrino beadása megpattant egy védőn, a hosszún érkező Moumbagna csak centikkel maradt le.

70. perc: Stefanescu passza után Dumitrescu fejelte a kapu mellé a labdát.

69. perc: GÓÓÓÓL! Ismét vezetést szereztek a norvégok! Úgy tűnt, hogy megszerzi a labdát a hazai csapat, azonban mégis a norvégoknél maradt, majd Grönbaeak passza után Berg 19 méterről lőtt a jobb alsó sarokba. 1–2!

65. perc: Kettőt cserélt a Bodö, Brunstad helyére Saltnes, Gulliksen helyére Sörli állt be.

61. perc: Cserélt a Sepsi, Matei érkezett a gólt szerző Alimi helyére.

A hivatalos nézőszám 7710 fő.

52. perc: Gheorghe vállalkozott lövésre 20 méterről, a labda a kapu mellé szállt.

49. perc: Megint Stefanescu lépett ki a jobb szélen, kissé kisodródott helyzetből betört a 16-oson belülre, majd 14 méterről a kapu fölé lőtt.

Alimi magabiztosan értékesítette a megítélt büntetőt (Fotó: Riti József Attila)
Alimi magabiztosan értékesítette a megítélt büntetőt (Fotó: Riti József Attila)

47. perc: GÓÓÓÓÓÓL! Alimi állt a labda mögé és magabiztosan a bal alsóba gurított a jobbra mozduló kapus mellett. 1–1!

46. perc: BÜNTETŐ! A középkezdés után rögtön Stefanescut ugratták ki, akit védője csak lerántani tudott a 16-oson belül. A vétkes Björtuft sárga lapot kapott.

46. perc: Folytatódott a mérkőzés.

45+7. perc: Véget ért az első félidő! Bár a Sepsinek volt több lehetősége, mégis a Bodö volt az, amely egyetlen lehetőségét kihasználta, így előnnyel mehetett az öltözőbe a szünetben.

45+4. perc: Stefanescu kapott jó labdát a 16-oson belül, de túlságosan kisodródott és lövésével csak Hajkint találta teliba.

45. perc: Hat perc hosszabbítás következik.

42. perc: Moumbagna forgatta be a védőjét, majd 22 méterről a kapu mellé lőtt.

38. perc: Rodríguez passza után Gheorghe 20 méterről lőtte a kapu fölé a labdát.

Hát ez csak centiken múllott...

33. perc: Egy pillanatra úgy tűnt, hogy büntetőhöz juthat a Sepsi, de Hajkin kapus hiába buktatta Stefanescut a 16-oson belül, utóbbi lesről lépett ki...

23. perc: Stefanescu kapott sárga lapot.

21. perc: Gheorghe kapott labdát a 16-os bal sarkánál, majd egy igazítást követően a jobb alsót vette célba, de Hajkin védett.

19. perc: GÓÓÓÓL! Vezetést szerzett a Bodö! Pellegrino maradt üresen a bal szélen, majd bepasszolta a 16-oson belülre a labdát,Moumbagna pedig 10 méterről a jobb alsó sarokba lőtt. 0–1!

15. perc: Jól kezdett a Sepsi, ezúttal Safranko került lövőhelyzetbe a 16-oson belül, de Hajkin védeni tudott.

15. perc: Gheorghe kapott labdát a bal szélen, majd a hosszún érkező Stefanescut célozta meg, de a védők tisztáztak.

11. perc: Gulliksen kapott labdát a 16-os jobb oldali sarkánál, majd egy cselt követően 15 méterről jobbal, a jobb alsó sarok mellé lőtt.

8. perc: Gronbaek a bal szélről ívelt középre, a blokkolni igyekvő Ciobotariu lábán megpattant a labda, Niczuly nagy bravúrral tudott szögletre menteni.

6. perc: Safranko csúsztatása után Gheorghe tette kapura a labdát, de Hajkin védeni tudott.

2. perc: Az első helyzetecske a hazaiak előtt adódott, de Safranko előtt összezártak a norvég védők, így lövés nélkül zárult az akció.

1. perc: A sárgában játszó vendégek kezdték az összecsapást.

Érkeznek a csapatok, piros-fehérben a Sepsi, sárgában a Bodö.

A kezdés előtt Dolhai Attila, Jászai Mari-díjas magyar színész, musicalénekes, operetténekes, érdemes művész énekli a Nélküledet az OSK Arénában.

Nem éppen ideális körülmények fogadták a csapatokat (Fotó: Riti József Attila)
Nem éppen ideális körülmények fogadták a csapatokat (Fotó: Riti József Attila)

Köszöntjük Önöket! Egy lépésre az Ekl-csoportkörétől a Sepsi OSK! A sepsiszentgyörgyi gárda az Ekl-playoff első mérkőzésén hazai pályán fogadja a Bodö/Glimt csapatát.

ELŐZMÉNYEK

„A Bodö/Glimt taktikailag nagyon felkészült, a védekezésük szervezett, a játékosok belföldi és nemzetközi tapasztalattal egyaránt rendelkeznek. Az elmúlt időszakban kielemeztük ellenfelünket, nagyon könnyen eljutnak a riválisok kapujáig, ráadásul sok gólt szereznek. A védelmünknek rendkívül fegyelmezettnek kell lennie, egyértelműen tökéletes játékra van szükségünk ahhoz, hogy a visszavágóra maradjon esélyünk. Motiváltak és lelkesek vagyunk, ráadásul itthon játszunk telt ház előtt. Egy jó mérkőzéssel szeretnénk meghálálni a stadionba kilátogatók támogatását”.– nyilatkozta a Sepsi hivatalos honlapján Liviu Ciobotariu, vezetőedző.

A Bodö/Glimt csapata 1976-ban szerepelt először nemzetközi porondon. Kjetil Knutsen együttese az elmúlt két szezonban rendre csoportkörben szerepelt. 2021–2022-ben az Európa-konferencialiga, tavaly pedig az Európa-liga főtábláján voltak ott az északiak. Az Ekl-szereplés viszonylag szépre sikerült, hiszen egészen a negyeddöntőig jutottak, csak a későbbi győztes AS Roma tudta őket búcsúztatni. Érdekesség, hogy a Bodö és a Roma a 2021–2022-es szezonban a csoportkörben is összefutott, akkor a Bodö egy alkalommal 6–1-re is nyerni tudott.

A Sepsi harmadik alkalommal szerepel az európai kupaporondon. A székelyföldi együttes két éve a második, tavaly pedig a harmadik körben búcsúzott az Ekl-selejtezőjétől. A csoportkörbe jutás kétség kívül a klub legnagyobb sikere lenne.

Mindkét csapat veretlenül jutott el az Európa-konferencialiga selejtezőjének utolsó, playoff körébe. A Sepsi a selejtező második körében a bolgár CSZKA Szófiát búcsúztatta (2–0, 4–0), majd a harmadik körben a kazah Aktobén jutottak túl (1–1, 1–0) Vargáék. A Bodö/Glimt csapata szintén a második körben kapcsolódott be és mind a négy eddig lejátszott mérkőzését viszonylag könnyedén nyerte meg. A norvégok első ellenfele a cseh Bohemians volt, majd az örmény Pjunyik Jereván következett. A csehek ellen 4–2-s és 3–0-s, az örmények ellen kétszer is 3–0-s siker született.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik