El: a Madrigalban a Liverpool – Németh Krisztián óta először

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.04.28. 13:24
Csütörtökön rendezik a labdarúgó Európa-liga elődöntőjének első mérkőzéseit. A Sahtar Doneck a címvédő Sevillát fogadja, míg a Villarreal a Liverpoollal csap össze. Utóbbi két együttes a nemzetközi porondon még egyszer sem találkozott egymással, felkészülési mérkőzésen azonban már igen – és azon a találkozón pályára lépett egy régi ismerősünk is.

VILLARREAL–LIVERPOOLVILLARREAL–LIVERPOOL

A versenyben lévő együttesek közül a Villarreal az egyetlen csapat, amely korábban egyszer sem nyerte meg az Európa-ligát, vagy annak elődjeit – sőt, még döntőt sem játszott rangos európai versenysorozatban. A spanyol bajnokság negyedik helyén álló alakulat a nemzetközi porondon eddig 13-szor találkozott angol csapattal, és csak négyszer kapott ki, igaz, már tíz mérkőzés óta nyeretlen a Premier League-ben szereplő együttesek ellen.

Németh Krisztián a Liverpool mezében a Villarreal ellen (Fotó: leningrad62.narod.ru)
Németh Krisztián a Liverpool mezében a Villarreal ellen (Fotó: leningrad62.narod.ru)

A Villarreal és a Liverpool az UEFA versenyrendszerében még egyszer sem játszott egymással, de 2008-ban felkészülési mérkőzésen összecsaptak. Az El Madrigalban gól nélküli döntetlenre végződő meccsen a vendégeknél pályára lépett Németh Krisztián is, aki a szünetben szállt be, majd a 72. percben Fernando Torres váltotta. A Villarrealt abban az időben olyan játékosok erősítették, mint Diego López, Diego Godín és Robert Pires.

A jelenlegi futballisták közül a Liverpool védelmének mindenképpen figyelnie kell Cédric Bakambura, aki az Európa-liga mostani szezonjában eddig kilenc gólt szerzett, eggyel kevesebbet, mint a mesterlövészek listáját vezető Aritz Aduriz. Az angol csapatban senki sem talált be kettőnél többször.

„Amikor októberben átvettem a csapat irányítását, gondolni sem mertünk az El-döntőre, most azonban már nem állunk tőle távol – mondta a mérkőzést felvezető sajtótájékoztatóján Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere. – Öt-hat alkalommal megnéztem a Villarrealt. Szervezetten védekezik, és türelmesen megvárja, amíg az ellenfél hibázik, majd könyörtelenül kihasználja a megingásokat. A tapasztalatot nem lehet megvásárolni, és beszélni is fölösleges róla. De ha rosszul kamatoztatjuk, akkor balul is elsülhet. Minden a teljesítményen múlik.”

A Liverpool az Európa-liga 2015–2016-os kiírásában még veretlen, de több a döntetlenje (7), mint a győzelme (5). A csütörtök esti spanyolországi mérkőzést a szlovén Damir Skomina vezeti.

SAHTAR DONECK–SEVILLA

A 2009-es győztes Sahtar Doneck, valamint az UEFA-kupát és az Európa-ligát eddig négyszer (2006, 2007, 2014, 2015) megnyerő, első csapatként sorozatban a harmadik El-sikerére hajtó Sevilla a 2006–2007-es szezonban a legjobb tizenhat között emlékezetes párharcot vívott egymással.

A felek Spanyolországban 2–2-es döntetlenre végeztek, ahogy Ukrajnában is, de nem akármilyen körülmények között. A Sahtar a visszavágón kétszer is megszerezte a vezetést, a Sevilla azonban mindkétszer egyenlített, másodszor a 94. percben a kapus, Andrés Palop találatával. Ezek után a hosszabbításban szerzett Javier Chevantón-gól a spanyolok továbbjutását eredményezte.

PALOP GÓLJA DANI ALVES SZÖGLETE UTÁN A 94. PERCBEN (2007. március 15.)

A Sevilla támadója, Jevhen Konopljanka jól ismerheti az ellenfelet, hiszen a tavalyi döntős Dnipro játékosaként többször is pályára lépett a Sahtar ellen. A Sevilla vezetőedzője, Unai Emery a 99. mérkőzésére készül a nemzetközi porondon – a visszavágón, a 100. meccsén döntőbe juthat csapatával.

A Lvivben rendezendő találkozó játékvezetője a lengyel Szymon Marciniak lesz.

EURÓPA-LIGA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

21.05: Sahtar Doneck–Sevilla (Tv: DIGI Sport1)
21.05: Villarreal–Liverpool (Tv: RTL II)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik