Dzsudzsák: gól, kiállítás - Juhász: gól, ünnep

Vágólapra másolva!
2010.02.25. 21:16
Dzsudzsák Balázs (PSV), Juhász Roland (Anderlecht) és Gera Zoltán (Fulham) egyaránt kezdőként lépett pályára a labdarúgó Európa-liga csütörtöki játéknapján, ám csak az utóbbi kettő csapata jutott be a legjobb 16 közé. Juhász fejes góllal járult hozzá ahhoz, hogy a brüsszeliek kiüssék és kiejtsék az Athletic Bilbaót, míg Gera ezúttal kilencvenpercnyi mezőnymunkával segítette a londoniakat. Dzsudzsák gólt készített elő, szabadrúgásból maga is a kapuba talált, ám az 58. percben elvesztette a fejét, pillanatok alatt két sárga lapot kapott, és mehetett zuhanyozni. A remek első félidőt maga mögött tudó PSV már akkor sem állt továbbjutásra, és bár a győzelmet végül kiharcolta, nem lehet ott a következő körben – azaz elmarad a sorsolás alapján körvonalazódó Dzsudzsák–Juhász randevú.

Juhász Roland (jobbról a második) szerezte a harmadik Anderlecht-gólt (Fotó: Reuters)
Juhász Roland (jobbról a második) szerezte a harmadik Anderlecht-gólt (Fotó: Reuters)
Juhász Roland (jobbról a második) szerezte a harmadik Anderlecht-gólt (Fotó: Reuters)
Juhász Roland (jobbról a második) szerezte a harmadik Anderlecht-gólt (Fotó: Reuters)
Juhász Roland (jobbról a második) szerezte a harmadik Anderlecht-gólt (Fotó: Reuters)

 

PSV–HAMBURG

Dzsudzsák Balázs abszolút főszereplője volt a PSV–Hamburg mérkőzésnek – sajnos csak 58 percig. A magyar szélső nagyszerű beadással készítette elő az eindhoveniek első gólját, bomba szabadrúgásból maga lőtte a másodikat, majd az 58. percben pillanatok alatt kapott két sárga lapot, így nem segíthette tovább csapatát, amely az emberhátrányban nem is volt képes újra továbbjutó helyzetbe manőverezni magát.

A PSV már a 2. percben ledolgozta az első mérkőzésen összeszedett hátrányát: Dzsudzsák elfutott a bal oldalon, középre adott labdáját Danko Lazovics továbbtette, és a nagyszerű akció lezárásaképp az üresen hagyott Ola Toivonen közelről a hálóba helyezett.

A folytatásban is inkább a hamburgi térfélen folyt a játék, a vendégeken érződött az első meccs egyetlen gólját szerző, vírusos betegséggel küszködő Marcel Jansen hiánya (Bruno Labbadia vezetőedző a combját fájlaló Ruud van Nistelrooyt sem nevezhette).

Dzsudzsák aktívan részt vett az eindhoveni fölény kialakításában: beadásokon túl ezúttal bátran kísérletezett lövésekkel is. A kapu elé kanyarított szabadrúgását Rost védte, 20 méteres ballábas bombájába Zé Roberto „nézett bele" (a brazil kis ideig a földön is maradt), majd következett a nagy pillanat: a 43. percben a magyar szélső 30 méterről, középről végzett el szabadrúgást, és ballábas bombája után a labda – a sorfal szélén álló Mladen Petricen kissé irányt változtatva – a kapu bal oldalába vágódott.

DZSUDZSÁK SZABADRÚGÁSGÓLJA

 

Dzsudzsák pirosat kapott
Dzsudzsák pirosat kapott

A második félidő aztán maga volt a pokol a PSV számára. A 46. percben Petric nagyszerű emeléssel kihasználta, hogy Isaksson kapus rossz ütemben mozdult ki kapujából, majd következett az említett 58. perc, amikor is Dzsudzsák – egy hiábavaló (és téves) tizenegyes-reklamálás utolsó aktusaként – nem engedte játékba hozni a labdát, majd meglökte a neki sárga lapot felmutató Mike Dean játékvezetőt, amiért megkapta a pirosat is.

Bár a 74. percben Demel kiállítása következtében a HSV is megfogyatkozott, Salcido rossz belépője nyomán a vendégek büntetőhöz jutottak, amelyet Trochowski kegyetlenül bevarrt, és kiegyenlített. A csereként beálló Koevermans nem sokkal a lefújás előtt fejjel betalált, így a PSV az idénybeli hatodik hazai Európa-liga-mérkőzését is megnyerte, ám a továbbjutáshoz ez kevésnek bizonyult.

ANDERLECHT–BILBAO

Az Anderlecht is korán megszerezte a vezetést, sőt a Mubarak Busszufa előkészítéséből betaláló Romelu Lukaku góljával a brüsszeliek rögvest továbbjutásra is álltak. A 16 esztendős támadónak ez volt a 16. gólja a 2009–2010-es idényben.

Jó tízperces baszk „vihar" következett, de aztán Anderlecht-hurrikán jött. Lukaku veszélyes beadása után Mikel San José a saját kapujába ügyetlenkedte a labdát, majd a fordulás után Juhász Roland fejelt gólt. A magyar védő találatát előkészítő Jonathan Legear lőtte a negyedik, szépségdíjas gólt, amellyel teljessé vált a hazaiak mestermunkája.

JUHÁSZ FEJES GÓLJA

 

SAHTAR DONECK–FULHAM

Gera Zoltán végig a pályán volt a Fulhamben, amely egygólos előnnyel érkezett a Sahtar otthonába. Meglepetésre a 33. percben a londoni csapat szerezte meg a vezetést, miután Brede Hangeland egy szabadrúgást követően közelről betalált.

A Sahtar a 69. percben tudott csak egyenlíteni Jádson révén, így bő húsz perce maradt, hogy hosszabbításra mentse a mérkőzést. Ez azonban nem sikerült az ukránoknak, sőt Gera Zoltán a 90. percben közel állt hozzá, hogy belője a Fulham győztes gólját, ám hatalmas helyzetben hibázott. A vendégeknek azonban a döntetlen is tökéletes eredmény volt, elbúcsúztatták az UEFA-kupa utolsó győztesét.

EURÓPA-LIGA 
A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT, VISSZAVÁGÓK
PSV (holland)–Hamburg (német) 3–2 (Toivonen 2., Dzsudzsák 43., Koevermans 90., ill. Petric 46., Trochowski 79. – 11-esből)
Tj: a Hamburg, 3–3-as összesítéssel, idegenben szerzett gólokkal
Anderlecht (belga)–Athletic Bilbao (spanyol) 4–0 (Lukaku 4., San José 26. – öngól, Juhász 49., Legear 68.)
Tj: az Anderlecht, 5–1-es összesítéssel
Sahtar Doneck (ukrán)–Fulham (angol) 1–1 (Jádson 69., ill. Hangeland 33.)
Tj: a Fulham, 3–2-es összesítéssel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik