Idén Tokióban nem láthatjuk az ausztrál lobogót (Fotó: AFP)

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság (AOB) magyar idő szerint hétfőre virradóra döntött úgy, hogy az ország küldöttsége nem vesz részt a tokiói nyári olimpián a koronavírus-járvány miatt. Matt Carroll az AOB főtitkára szerint a végrehajtó-bizottság anélkül döntött így, hogy megvárta volna a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tanácsát az ügyben.

„Most kellett döntenünk az Ausztráliában és a világ más pontjain jelenleg uralkodó helyzet miatt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság viszont még dolgozik a végleges döntésén″ – idézi a Reuters az AOB főtitkárát.

Megrendezik 2020-ban Tokióban a nyári olimpiát?

A szavazást lezárták.
Nem.   (5066)
Később, de még idén.   (1704)
Igen, az eredeti időpontban.   (414)
Összes szavazat: 7184
Szavazás kezdete: 2020. 03. 23
 

Carroll bejelentése röviddel azt követően történt, hogy Kanada is hasonló bejelentést tett.

Hétfőn egyébként a japán miniszterelnök, Abe Sinzo először említette azt a lehetőséget, hogy „elképzelhető a játékok elhalasztása, ha nem lehet teljes egészében megtartani″ a koronavírus-járvány miatt.

Az olimpia idén nyári megrendezése ellen az elmúlt 48 órában több sportági szervezet (lásd még itt és itt) és sportoló is tiltakozott, a játékok elhalasztását követelve a NOB-tól, amelynek elnöke, Thomas Bach egyelőre a lehetséges vészforgatókönyvekkel foglalkozik.