Súlyemelés: módosult a kvalifikációs rendszer, a NOB bólintására várnak

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2020.03.19. 09:13
null
A „versenyhiányos” Nagy Péter is kíváncsian várja, hogy módosult utólag a kvalifikációs szisztéma (Fotó: Földi Imre)
A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) kedden és szerdán tartott elnökségi ülésén módosították a koronavírus-járvány miatt sérülő olimpiai kvalifikációs rendszert, ami biztos, nem tolják ki az április 30-án záruló kvalifikációs időszakot.

 

Az utolsó vár is ledőlt, a Pán-amerikai Súlyemelő-szövetség a szervezőkkel konzultálva szerdán úgy döntött, hogy elhalasztják az április derekán esedékes pán-amerikai bajnokságot, így május végéig egyetlen verseny sem maradt a nemzetközi súlyemelőnaptárban. Eközben Lausanne-ban második napja tanácskozott a nemzetközi szövetség (IWF) elnöksége, amely húsba vágó kérdésekkel foglalkozott. 1. Hogy alakítsa át a kvalifikációs versenyszisztémát, amelyet a koronavírus-járvány miatt elhalasztott viadalok miatt nem lehet már érvényesíteni (valakinek például az elmaradt események miatt nem lehet meg a kötelezően előírt hat versenye). 2. Az ARD januárban levetített oknyomozó dokumentumfilmjében az IWF-fel és annak elnökével, Aján Tamással szemben megfogalmazott vádak nyomán alakult felügyeleti és feddhetetlenségi bizottság tájékoztatása a független vizsgálat állásáról. 3. Milyen gondokat okoz a doppingellenőrzésben a koronavírus-járvány?

Sportszakmai szempontból most az első kérdéskör a legfontosabb, már csak azért is, mert Nagy Péter (+109 kg) is érintve van: csak öt kvalifikációs versenyen indult a 2018. november 1-jén kezdődő, 2020. április 30-án záruló pontgyűjtő időszakban, amiért részben a hazai szövetség is hibáztatható, mert nem nevezte be az augusztusi meisseni és az októberi San Marinó-i viadalra.

Az IWF csütörtök reggel adott ki közleményt, amelyben a független vizsgálat idején (április derekáig) ügyvivő elnökként tevékenykedő Ursula Papandrea hangsúlyozta, hogy az IWF is kénytelen alkalmazkodni az elhalasztott versenyek és edzőtáborok nyomán előálló helyzethez. „Követve a NOB tanácsát, mely szerint az IWF fontolja meg a kvalifikációs rendszer módosítását, az elnökség elfogadta a sportbizottság ajánlásait, amelyek a lehető legszorosabban igazodnak az eredeti keretrendszerhez. A kétségeket eloszlatandó az elnökség tagjai egyetértettek abban, hogy nem hosszabbítják meg a kvalifikációs időszakot” – hangsúlyozta Papandrea.

Ursula Papandrea, az IWF ügyvivő elnöke nem unatkozott az elmúlt hetekben…

Az IWF már be is nyújtotta javaslatát a NOB-nak jóváhagyásra, de csak azt követően közli a változtatásokat a súlyemelőkkel és a nemzeti szövetségekkel, hogy a NOB is áldását adja rá. Ami biztos, a változtatásoknál kulcsfontosságú szempont volt a hatékony doppingellenőrzések érvényesítése. Figyelembe véve, hogy az április 30-án záruló kvalifikációs időszakot nem tolják ki, elképzelhető, hogy a kötelezően előírt versenyek számát utólag ötre vagy négy re csökkentik.

Az elnökségi ülés napirendi pontjai között szerepelt az IWF stratégiai terve és annak következő lépései (konkrétumokról nem adtak ki információt), valamint az ügyvivő elnök Papandrea vezette, január végén alakult felügyeleti és feddhetetlenségi bizottság tájékoztatta az elnökséget az IWF és Aján Tamás ellen megfogalmazott vádak megalapozottságának független vizsgálatáról, pontosabban annak állásáról. Mint ismert, az április derekáig tartó három hónapos nyomozást Richard McLaren vezeti, aki az államilag szervezett oroszországi doppingolásról is fellebbentette a fátylat.

A közelmúltban hozott technikai szabályváltoztatások kiegészültek az IWF menekültügyi irányelveivel, eszerint a nemzetközi szövetség részvételi lehetőséget ad a menekült sportolóknak a szervezet égisze alatt megrendezett versenyeken, adott esetben az olimpián is.

A Papandrea által Lausanne-ból vezetett elnökségin a tagok döntő többsége nem lehetett jelen a koronavírus-járvány miatt, videokapcsolat segítségével lehetett megtartani az ülést.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik