Vajda László szerint a pekingi helyszínek nagy része már készen áll (Fotó: origo.hu)

Vajda László több nyári olimpián is a helyi szervezőbizottság szakértőjeként dolgozott, s most a pekingi 2022-es téli játékokért is hasonló munkakörben dolgozik. Munkájából adódóan jelenleg az ázsiai ország fővárosában él, s miután a tokiói olimpia elhalasztásához is vezető koronavírus-járvány Kínában robbant ki, így első kézből tud beszámolni a városban uralkodó állapotokról.

„Peking szerintem kellő időben reagált, és hozta meg az óvintézkedéseket. Éppen ezért mostanra itt normalizálódni látszik a helyzet, az emberek kint vannak az utcákon, egyre nagyobb a forgalom, az üzletek, éttermek üzemelnek. Egyedül a maszkokból lehet arra következtetni, hogy még nincs minden rendben, azokat mindenki viseli. Illetve sok helyen ellenőrzőpontok vannak, ahol testhőmérséklet-vizsgálatokat tudnak végezni, valamint bevásárláskor ingyenes fertőtlenítőszereket, kéztörlőket adnak a nagyobb biztonság érdekében″ – felelte Vajda László a lap kérdésére, s kitért arra is, hogy teljesen egyetért a nyári olimpiai jövő évre halasztásával, hiszen a sportolók rajtuk kívülálló okokból nem tudtak felkészülni a játékokra, ráadásul a halasztás a 2022-es pekingi téli olimpiára is hatással lesz.

„A megszokott másfél, kétéves különbség helyett csupán hét hónap választja majd el egymástól a két eseményt. Bizonyos értelemben persze nem hat ránk, hiszen a téli sportágakat nem igazán érinti a döntés, ahogyan a helyszíneket sem, amelyek nagy része már most kész van, legkésőbb az idei év végére minden felépül. Amire viszont biztosan hatással lesz a halasztás, az a határidők betartása, valamint a szállodák, repülős utazások, és belépőjegyek intézése partnereink számára, amely a 2021-es tokiói játékok miatt biztosan nagy átszervezéseket igényel majd a részünkről. De azon leszünk a NOB-bal, a nemzetközi szövetségekkel, a tv-társaságokkal és a sajtó képviselőivel, hogy minden zökkenőmentesen menjen″ – vélte a szakértő.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.