Birkózó-vb: Dénes Mercédesz kikapott a kétszeres világbajnoktól

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.09.17. 10:18
Dénes Mercédesz második mérkőzésén nem tudott bravúrt bemutatni és kikapott a kétszeres vb-győztes fehérorosz riválisától a nur-szultani olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság keddi versenynapján.

Az érdiek versenyzője a selejtezőben remek teljesítménnyel verte meg a dél-koreai Kim Hjung Dzsót, s a nők – olimpiai műsorán is szereplő – 53 kilogrammos kategóriájának elitjébe tartozó fehérorosz Vanyessza Kolodinszkaja ellen is jó teljesítményt nyújtott a nyolcadöntőben, ám ez kevésnek bizonyult.

A mérkőzés elején egyik fél sem kockáztatott, leginkább méregették egymást, s igyekeztek kerülni a kockázatos szituációkat. A meddő állóharcban a bírák Dénest látták passzívabbnak ezért másfél percen belül kétszer is fegyelmeztették, a második után a magyarnak fél perce volt akciót csinálni. Ez nem jött össze, így a fehérorosz került 1:0-s előnybe, a pihenőre mégsem ő vonulhatott le jobb helyzetben. Ugyanis alig tíz másodperccel az első menet vége előtt Dénes remekül kontrázott meg egy támadást, csípődobással letekerte riválisát, aki éppen átbillent, majd visszatámadott és mögé ment. A bírók a magyar akcióját nem adták meg először, így a visszatámadást sem, ám Ritter Árpád kapitány videózást kért, mely alapján egyértelmű volt a billentés. Ezek után a magyar kettő, ellenfele egy pontot kapott, a 2:2 pedig a nagyobb értékű akció miatt Dénes Mercédesznek volt kedvező.

A magyar vezetés nem tartott sokáig, mert a második szakasz elején a fehérorosz birkózó fejlefogás után négy pontért eldobta 25 éves riválisát, aki a folytatásban mindent megpróbált, de nem járt sikerrel. Kolodinszkaja nagyon stabilan védekezett, nem adott lehetőséget ellenfelének.

„Jól helytálltam, ennek örülök, persze egy vesztes meccs után nem lehetek elégedett – kezdte értékelését az MTI-nek Dénes Mercédesz, aki búcsúzott, mivel nem sokkal később a fehérorosz kikapott a világranglistán második kínai birkózótól. – Egy akció döntött most. Az első menetben tudtam, hogy mit akar csinálni, s bele tudtam kontrázni. A másodikban sajnos olyan jól befogta a fejem, hogy nem volt esélyem kijönni belőle, vagy belefogni, annyi választásom volt, hogy a hátamra esem, vagy eltörik valamim. Utána állásból nem adott helyet, nem tudtam megmozgatni, sajnálom.”

A kötöttfogásúak 60 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Torba Erik vigaszági vereségével kezdődött a keddi nap.

A magyar kötöttfogású csapat edzői abban bíztak, hogy Torba – akit az orosz címvédő, Szergej Jemelin győzött le hétfőn – a vigaszág első körében a román Razvan Arnaut fölé tud kerekedni, ám a meccs nem a reméltek szerint alakult.

Az idei Európai Játékokon ezüstérmes magyar nagyon rosszul kezdett, ami megpecsételte a sorsát, ugyanis Arnaut 20 másodperc után gyors válldobást mutatott be, s 4:0-s előnybe került, majd Torba passzivitása után is kapott egy pontot, így másfél percet követően már 5:0-ra vezetett. A magyar versenyző a hátralévő négy és fél percben nem tudott változtatni ezen, így búcsúzott.

A nap harmadik magyarja, Lőrincz Tamás a magyar idő szerint 14 órakor kezdődő esti programban lesz érdekelt, a kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájának fináléjában.

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Kohán Gergely

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik