A nemzetközi szövetség és a szervezőbizottság csütörtökön, sajtótájékoztatón jelentette be a döntést. Mint elhangzott, biztonsági okokból kényszerültek erre a lépésre, mert a meteorológiai előrejelzések szerint az év legerősebb tájfunja szombaton halad át Tokió, Jokohama, illetve Tojota város térségein, és várhatóan komoly károkat okoz majd.

A világbajnokság kiírása szerint mérkőzést nem lehet halasztani, így ha egy találkozót nem tudnak a program szerint megrendezni, 0–0-s döntetlennel könyvelik el az eredményt, s mindkét csapat két-két pontot kap érte.

Jelen esetben a B-csoportban a listavezető Új-Zéland Olaszország elleni találkozóját és a C-csoport rangadóját, az Anglia-Franciaország meccset törölték. Mind a négy érintett gárda ezzel zárta volna a csoportküzdelmeket. A döntetlen egyedül az olaszok számára kedvezőtlen, ugyanis ezzel kiestek. Új-Zéland, illetve az angolok és a franciák bejutottak a negyeddöntőbe.

A tájfun a hétvégi Formula–1-es világbajnoki futamot is érintheti. Az F1-es szervezők egyelőre még vizsgálják a helyzetet, döntés később várható.