Sznúker-vb: máris eldőlt volna a döntő? Wilson hengerelt az első etapban

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.05.05. 19:49
Wilson eddig ellenállhatatlan a döntőben (Fotó: Getty Images)
A sheffieldi Crucible színházban zajló sznúker-világbajnokság döntőjének első szakaszát a 2020-as döntős Kyren Wilson elsöprő lendülettel kezdte, és az első hét frémet megnyerte a világbajnokságok történetének kilencedik, selejtezőből indulva döntőbe jutó játékosa, Jak Jones ellen, és az első szakasz végén 7–1-re vezet.

 

ELSŐ (DÉLUTÁNI) SZAKASZ

Teljesen érthető, ami a döntő első szakaszában történt vasárnap délután: a világbajnoki selejtezőből induló walesi Jak Jones alig találta helyét az asztal mellett, míg a második vb-döntőjében résztvevő a világranglistán 12. helyet elfoglaló Kyren Wilson óriási elánnal vetette bele magát a játékba, és rögtön egy száz fölötti brékkel nyitott a világranglistán 44. helyen álló walesi ellen, s aztán villámgyorsan 7–0-ra elhúzott – a szériában egy újabb 100 pont fölötti sorozatot is szállítva. A walesi végül a nyolcadik játékot megnyerve szépített, így 7–1-ről következik az esti folytatás.

Érdekesség, hogy nem lenne példa nélküli, ha Jones innen is felállva világbajnoki címet tudna nyerni – hasonlóan tett a klasszikus 1985-ös vb-döntőben Dennis Taylor, amikor 8–0-ról, majd 9–1-ről felállva mentette döntő frémre a meccset, amiben végül már csak a fekete maradt fenn, amit Taylor háromszor, a legendás Steve Davis egyszer rontott el, végül az észak-ír negyedszerre eltette a golyót, s ezzel megnyerte az időszak leghíresebb meccsét.

Amúgy pedig a 10. vb-jén induló Jones második alkalommal vívta meg sikerrel a selejtezőket, s a döntőig menetelt – ezzel egyébként ő lett a kilencedik a vb-k történetében, akinek ez sikerült, s a harmadik selejtezőből induló világbajnok lehet.

MÁSODIK (ESTI) SZAKASZ

Az esti szekcióban már jobban kezdett Jones és vitte az első két frémet, de Wilson a mai harmadik száz fölötti brékjével (125) jelezte, továbbra sem lankad a figyelme (8–3). A négy évvel ezelőtti vb-döntős aztán két játékkal később 122-ig jutott, s ezzel ott tartott, ahol a szünetben: hat frémmel vezetett, 10–4-re. Jones azonban nem adta fel , talán motiválta, ahogy Mark Selby tíz éve ezen a napon szerezte meg első világbajnoki címét: a ma már négyszeres világbajnok angol 10–4-es hátrányból kezdte a felzárkózást a Ronnie O'Sullivan elleni döntőben... Hogy aztán a walesi lelki szemei előtt valóban Selby fináléja lebegett-e ekkor, nem tudni, mindenesetre két újabb szép játékot tett zsebre, és megint négyre  csökkentette a különbséget kettejük között, de az utolsó frémet nagy csatában végül Wilson nyerte, miután Jones a feketére a végén hibázott, Wilson nem, így 11–6-os előnyből várhatja a hétfő délutáni folytatást.

SZNÚKER-VB
DÖNTŐ
ÁLLÁS A 2. SZAKASZ UTÁN
Kyren Wilson (angol, 12.)–Jak Jones (walesi) 11–6 (7–1, 4–5)
A döntő az egyik fél 18. megnyert frémjéig tart.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik