Óriás társasjátékkal hívta fel a figyelmet a sporthidratációra Berki Krisztián és a Szentkirályi

Vágólapra másolva!
2024.04.29. 12:35
Berki Krisztiánt hívhatták ki egy grandiózus társasjáték-partira a Vivicittán (Fotó: Szentkirályi Magyarország Kft.)
Berki Krisztián olimpiai bajnok tornászt hívhatták ki egy grandiózus társasjáték-partira a Telekom Vivicittá Félmaraton szurkolói és résztvevői a Szentkirályi sátornál. A játék során számtalan érdekességet tudhattak meg a sporthidratáció fontosságáról. (x)

A Szentkirályi nem csupán a megfelelő folyadékbevitellel kapcsolatos edukációt tartja szívügyének, hanem a hazai sportélet támogatását is, legyen szó akár tömegsport rendezvényekről, akár utánpótláskorú sportolókról. Ezt a kettős küldetését az idei futóünnep hivatalos hidratációs partnereként egy szokatlan közösségi élmény keretében teljesítette. 

Egészségtudatosság játékosan

A rendszeres testmozgás javítja az izom-zsír arányt, kiegyensúlyozza az energiaháztartást, karbantartja a szív-és érrendszert, valamint jelentősen hozzájárul a mentális egészség megőrzéséhez. Ugyanakkor sportolás közben az átlagos napi minimum 1,5-2 literes folyadékbevitelnél többre van szükségünk, hogy elkerüljük a fejfájással, szédüléssel és rosszulléttel járó dehidratált állapotot, ami a teljesítményünkre is negatívan hat. A mozgás intenzitásától és a külső hőmérséklettől függő verejtékezés során elveszített víz-, elektrolit- és ásványianyag-mennyiség pótlására a testmozgást megelőző egy-két órában ajánlott plusz 4-6 deciliter víz fogyasztása. Ha a mozgás időtartama eléri az egy órát, közben is ajánlott 1,5-3 deciliter folyadékot inni 15-20 percenként. Arra a kérdésre, hogy mit igyunk ilyen esetben, a legkézenfekvőbb válasz a tiszta víz. Ebből a szempontból pedig igen szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen hazánkban található Európa egyik leggazdagabb természetes ásványvízlelőhelye, és így a természetes ásványvíz fogyasztása hozzájárulhat a kimagasló sportteljesítményhez. 

(Fotó: Szentkirályi Magyarország Kft.)

Ez volt a Szentkirályi egyik fő üzenete az áprilisban megrendezett Telekom Vivicittá Félmaratonon is. A verseny hivatalos hidratációs partnereként az ásványvízmárka egy 50 négyzetméteres, lakásméretű interaktív hidratációs társasjátékkal várta a verseny látogatóit. A kétnapos sportrendezvény ideje alatt az egyedülálló edukatív játéktérben több száz ember – a legkisebbektől a veteránokig - ismerhette meg a testmozgással összefüggő hidratáció fontosságát. A látogatók emellett feltehették kérdéseiket a Szentkirályi Tehetségprogram nagykövetének, az olimpiai bajnok tornász Berki Krisztiánnak, akit akár egy kör játékra is kihívhattak. A sportolás közbeni hidratáció fontosságát az olimpikon is kiemeli:

Legyünk akár hobbi, akár élsportolók, a lehető legjobb teljesítmény eléréséért az edzések mellett az egészséges életmódra is ajánlott nagyobb hangsúlyt fektetnünk, úgymint a regenerációra szánt elegendő pihenés, a kiegyensúlyozott táplálkozás és természetesen a kellő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás. A hidratáltság különösen fontos, hiszen a fizikai és mentális jóllétünkre is hatással van, amelyek mind befolyásolják a sportteljesítményünket. Sose várjuk meg, míg megszomjazunk, mindig legyen kéznél egy palack ásványvíz, és kortyoljunk belőle rendszeresen” tanácsolja az olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok és hatszoros Európa-bajnok tornász, aki a Szentkirályi Tehetségprogram nagyköveteként szakmai meglátásaival az utánpótláskorú sportolókat is segíti céljuk elérésében. 

 (Fotó: Szentkirályi Magyarország Kft.)

A fiatal sporttehetségek támogatása

A Szentkirályi küldetésének tekinti, hogy a fiatalok körében is népszerűsítse a rendszeres testmozgást, amelyet a Vivicittá társasjátéka mellett a megújult Szentkirályi Tehetségprogram is szolgál. Az idei programban a nyári olimpiai sportágakban kiemelkedő 14-18 éves utánpótlás-sportolók jelentkezését várják, hogy összesen 3,5 millió forinttal támogathassák a közülük kiválasztott fiatal sportolók fejlődését és karrierjét. A pályázók közül az öttagú zsűri - Berki Krisztián a Magyar Tornaszövetség sportigazgatója, ötkarikás bajnok, Balogh Levente a Szentkirályi Magyarország alapító tulajdonosa, Nagy Tímea olimpiai bajnok vívó, Fábián László a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, olimpiai bajnok öttusázó és Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakozó - szakmai szempontok alapján választ ki három fiatal sportolót, majd közöttük a közönség szavazatainak arányában osztják ki a helyezéseket és az ezzel járó anyagi támogatást. A szervezők május 8-ig várják a pályázatokat a Szentkirályi Tehetségprogram weboldalán keresztül, ahol a jelentkezés pontos részletei is olvashatók.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik