Vívás: Kun Anna nyerte a budapesti GP-t, Muhari és Siklósi ezüstérmesek, Koché a bronz

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2024.03.10. 20:33
A győztes Kun Anna (jobbra) és az ezüstérmes Muhari Eszter (Fotó: Földi Imre)
Szenzációs nap a BOK-csarnokban: vasárnap négy magyar vívó is a négy közé jutott a párbajtőrözők budapesti Grand Prix-viadalán – Kun Anna győzött, Muhari Eszter és Siklósi Gergely második lett, Koch Máté bronzérmet szerzett.

 

A sikeresnek mondható pénteket egy vérzivataros szombat követte, az első napon öt női párbajtőrözőnk küzdötte fel magát a főtáblára a kiemelt Kun Anna mellé, a másodikon viszont Koch Mátéhoz és Siklósi Gergelyhez csak Keszthelyi Zsombor csatlakozott, s bár nem temettük a férfi vonalat, azért vasárnap a BOK-csarnokban el-elhangzott a mondat a szombati selejtező kapcsán: „Szégyelljük magunkat, ez nagyon rossz nap volt.”

A párbajtőrözők Grand Prix-viadalának 2005 óta ad otthont hazánk, illetve a kijelentés úgy igaz, ha a verseny elé odaillesztjük, hogy a női párbajtőrözők GP-viadalának, hiszen 2014-ig csak a hölgyek GP-versenyét rendezte Budapest – 2015-től viszont már a férfiak is ugyanitt versenyeznek.

A közel két évtized mindössze egyetlen magyar aranyérmest „hozott”, 2008-ban Szász Emese nyert.

Eddig.

Merthogy a szomorú szombatot egészen káprázatos vasárnap követte, és hamar kiderült, hogy Kun Anna és Muhari Eszter, valamint Koch Máté és Siklósi Gergely is remek formában van, így aztán 17 óra tájban azt rögzíthettük: négy magyar érmes is lesz a verseny végén, hiszen a négy magyar elődöntőbe jutott – már ekkor tudtuk, hogy legfeljebb hárman léphetnek pástra a döntőben, merthogy Siklósi és Koch egymás ellen vívta az elődöntőt.

Tudtuk, hogy legfeljebb hárman döntőzhetnek a mieink közül, de azért abban, hogy ez a felállás valósul meg a gyakorlatban is, csak titokban reménykedtünk – a magyar vívók viszont újfent bizonyítottak, s megmutatták, igenis lehet bennük bízni.

Előbb Kun Anna biztosította a helyét a fináléban, majd nem sokkal később Muhari Eszter is bejutott a döntőbe – a magyar párharcot hozó férfi elődöntőben Siklósi Gergely a harmadik három percben döntötte el az asszó kimenetelét, hiszen 7:7-es állásról indulva viszonylag hamar lezárta a meccset 15:7-tel.

„A nyári milánói világbajnokságon én vertem meg Gergőt, ezúttal ő győzött. Persze, ilyenkor sosem teljesen elégedett egy vívó, de mégis annak kell lennem, hiszen GP-versenyen ez az első érmem, ráadásul ezt hazai közönség előtt szereztem. Bár a vége sima lett, de azért belülről nem volt ez ennyire egyértelmű, azt hiszem, Gergő fizikai adottsága és rutinja döntött, emellett azt is be kell vallanom, hogy elfáradtam a nap végére” – nyilatkozta Koch Máté az elveszített elődöntő után.

A női döntőt illetően az volt a kérdés, hogy Kun Anna 2022 és 2023 után ismét ezüstöt szerez a BOK-csarnokban, netán fényesebbre csiszolja az érmet – másik oldalról pedig az, hogy Muhari Eszter megnyeri-e pályafutása első versenyét a felnőttek között.

A két lány természetesen jól ismeri egymást, így túl sok meglepetést nem húzhattak elő a zsákból, kettejük döntője egy nagyon fegyelmezett, kifejezetten taktikus asszót hozott, benne jöttek a remek tusok mindkét oldalról, a végét Kun Anna bírta – elsősorban mentálisan – jobban, így nyert.

„Amikor bejutottam a döntőbe, természetesen eszembe jutott, vajon lesz-e arany a két ezüst után – jegyezte meg Kun Anna, aki még nyilatkozata közbe is el-elsírta magát: – Nagyon fontos volt számomra ez a verseny, nagyon szerettem volna megmutatni, mit tudok, mire vagyok képes. Boldog vagyok, hogy ez sikerült. Ez a GP-arany sokat jelent nekem, biztos, hogy kiemelt helyet kap az érem a gyűjteményemben.”

„Ugyan ez »csak« egy ezüstérem, de számomra arannyal ér fel, nagyon boldog vagyok – mondta fülig érő szájjal Muhari Eszter.Megnézve az ágamat, nem örültem túlságosan, hiszen úgy tűnt, szembe jön velem a dél-koreai Szong Szera, én pedig nem nagyon szeretek a dél-koreaiak ellen vívni, ám ő kiesett, így kisütött számomra a nap. Onnantól azt éreztem, eljuthatok a végéig. Az, hogy Anna ellen vívtam a döntőt, jó volt, még azt sem bántam, hogy ilyenkor ugye az íratlan szabályok szerint nincs mellettünk edző. Örülök, tényleg örülök ennek az ezüstnek, ez pályafutásom eddigi legjobb eredménye, de nem a csúcsot jelenti, vannak még céljaim, vannak még elérendő eredmények előttem.”

A férfiverseny döntőjét Siklósi Gergely a sportág nagy ikonja, Yannick Borel ellen vívta – nyert a francia, Siklósi ezüstéremmel térhet haza.

És elégedetten: „Nagyon örülök ennek az eredménynek, hiszen tavaly február óta fájt a sarkam, és csak az előző versenyen, a heidenheimi vk-viadalon vívtam egy év után először úgy, hogy nem éreztem fájdalmat. A párbajtőrvívásban a lábnak kiemelt szerepe van, márpedig én nem tudtam az enyémet rendesen használni. Jó érzés, hogy ismét úgy tudok vívni, ahogyan korábban. Persze, a döntőben hibáztam többször is, meg is fogom majd nézni, de képes vagyok örülni az ezüstnek. És annak, hogy Heidenheimben megszereztük a párizsi kvótát, még inkább, hiszen azzal egy hosszú folyamatot, utat fejeztünk be eredményesen.”

 

GRAND PRIX-VERSENY, BOK-CSARNOK
PÁRBAJTŐR, EGYÉNI
FÉRFIAK
A 32 közé jutásért
Koch–Lee Dzsung Ham (dél-koreai) 15:10, Siklósi–R. Tulen (holland) 15:13, Keszthelyi–Salm (észt) 15:11
A 16 közé jutásért
Koch–Keszthelyi 15:9, Siklósi–Smoak (amerikai) 15:5
Nyolcaddöntő
Koch–Gavalda (spanyol) 15:5, Siklósi–Yasseen (egyiptomi) 15:12
Negyeddöntő
Koch–Frazao (portugál) 15:13, Siklósi–Kano (japán) 11:10
Elődöntő
Siklósi–Koch 15:7
Döntő
Borrel (francia)–Siklósi 15:11
Végeredmény
1. Yannick Borrel, 2. Siklósi Gergely, 3. Koch Máté és Kveon Joung Dzsun (dél-koreai), …27. Keszthelyi Zsombor

NŐK
A 32 közé jutásért
Kun–Brunner (svájci) 15:8, Muhari–Marzani (olasz) 15:8, Nagy B.–Epee (francia) 15:9, Krieger (svájci)–Gnám 15:11, Kong Man Wai Vivian (hongkongi)–Kardos 15:9, Santuccio (olasz)–Dékány 15:7
A 16 közé jutásért
Kun–Ehler (német) 15:13, Muhari–Vitalis (francia) 15:12, Nagy B.–Knapik-Miazga (lengyel) 15:14
Nyolcaddöntő
Kun–Fiamingo (olasz) 15:8, Muhari–Tang Csün-jao (kínai) 15:9, Louis Marie (francia)–Nagy B. 15:12
Negyeddöntő
Kun–Kirpu (észt) 15:14, Muhari–Louis Marie 15:10
Elődöntő
Kun–Candassamy (francia) 15:11, Muhari–Moellhausen (brazil) 15:12
Döntő
Kun–Muhari 15:11
Végeredmény
1. Kun Anna, 2. Muhari Eszter, 3. Candassamy és Moellhausen, …14. Nagy Blanka Virág, …47. Gnám Tamara, …56. Dékány Kinga, …63. Kardos Edina

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik