Játékok Földje 2024: az olimpia egyszerre a sport és a vendégszeretet ünnepe

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2024.03.14. 15:22
A Francia Intézetben tartották meg a hivatalos sajtótájékoztatót (Fotó: Török Attila)
Címkék
Sajtótájékoztatót tartottak a Francia Intézetben a 2024-es Játékok Földje kezdeményezés alkalmából, melynek többek között célja, hogy minél több emberhez eljuttassa a játékokat egy sportnap keretében, valamint, hogy közvetítse az olimpia és a paralimpia értékeit.

 

134 nappal a párizsi olimpia, és 167 nappal a paralimpia megnyitóünnepségét megelőzően a francia Európa-ügyi és Külügyminisztérium az ötkarikás játékok szervezőbizottságával közösen elindított egy 24 órás virtuális stafétát Játékok Földje 2024 (Terre de Jeux 2024) néven. A kezdeményezés célja, hogy összehozza a sportolókat és a helyi sportvilág képviselőit, és minél több emberhez eljuttassa a játékokat. A virtuális staféta online tweet formájában járta és járja meg az összes időzónát március 14-én, Óceániából indulva, és a Francia Polinéziában célba érve. A világszerte bevont 150 nagykövetség egy-egy sportnapot is szervez, mellyel az emberek mozgósítása a cél – Magyarországon a cselgáncs, a vívás és az asztalitenisz mutatkozott és mutatkozik be műhelyfoglalkozások keretében.

Hazánkban a francia nagykövetség a Magyar Olimpiai Bizottsággal, a Magyar Paralimpiai Bizottsággal, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel és a magyar sportszövetségekkel működik közre, különösen az említett három sportág szövetségével.

Az eseménnyel összeköttetésben tartottak sajtótájékoztatót a Francia Intézetben. Elsőként Claire Legras, Franciaország magyarországi nagykövete beszélt arról, hogy az olimpia egyszerre a sport és a vendégszeretet ünnepe, és a vendéglátó nemzet ennek megfelelően készül. Rámutatott, hogy Franciaország harmadszor rendezhet nyári olimpiát, az egyiket épp száz évvel ezelőtt, 1924-ben, és bár akkor teljesen más volt az élet, és az olimpia mint verseny is sokat változott, de a szellemisége megmaradt, a küzdelmeket pedig valószínűleg 800 ezren tekintik meg a helyszínen, naponta 13 millióan a tévéképernyőkön keresztül, a játékok teljes ideje alatt pedig összesen 4 milliárdan követhetik világszerte különböző módon. Majd kitért a szervezés különleges szándékaira. 

„A vendégszeretet ünnepén a szervezők nyomot szeretnének hagyni. Annak jeléül, hogy európai olimpiát szeretnénk, számos történelmi helyet be akarunk vonni a sporteseményekbe, beleértve a Concorde teret, a Versailles-i Kastély udvarát vagy a Champs-Élysées-t. Szeretnénk az elmúlt századok örökségét összekötni a mai francia modernséggel. Továbbá a józanság is a célunk, vagyis azt akarjuk, hogy feleakkora legyen az ökológiai lábnyomunk a korábbi játékokhoz képest. Az arénáink már megvannak, így csak az olimpiai falut és az uszodát építjük meg. A paritást is szem előtt tartjuk, első alkalom helyeződik arra hangsúly, hogy a delegációkban közel egyforma arányban legyenek jelen férfiak és nők. A Szajna úszhatóságára is figyelmet fordítunk, többek között azért is, mert itt lesz a nyitóünnepségi felvonulás százhatvan hajón, hat kilométeren.”

Ezt követően elmondta, a legnagyobb francia városokban is igyekeznek bevonni az állampolgárokat a sporteseményekbe, például a labdarúgótorna küzdelmeit Bordeaux-ban, Lyonban és Saint-Étienne-ben is játsszák, de a szörfversenyeket elviszik a tengerentúli Francia Polinéziára. Majd felfedte, milyen eseményeket rendez a nagykövetség az olimpiát megelőzően: április 16-án, 100 nappal az olimpia előtt egy hónapon át tartó filmsorozattal készülnek sport témában, június 23-án olimpiai napot szerveznek, az olimpiai és paralimpiai játékok ideje alatt (július 26. és augusztus 11., valamint augusztus 28. és szeptember 28. között) részleges közvetítést is adnak az eseményekről.

Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke felidézte, karrierje többször is összekapcsolódott a franciákkal. 1957-ben tagja volt a Párizsban világbajnoki címet szerző tőrcsapatnak, majd nem sokkal később egy különleges egyezmény keretében a francia kardozók két hétig Budapesten, a magyar tőrözők két hétig Párizsban készültek, hogy segítsék egymást. Francia kezdeményezésre (Pierre Ferri, a Nemzetközi Vívószövetség akkori elnökének indítványozására) 1977-ben fair play-díjat kapott, de orvosként is Franciaországban ismerkedett meg új sebészeti eljárásokkal.

Tóth Anita, a Magyar Olimpiai Bizottság kommunikációs igazgatója rámutatott, jelenleg 96 olyan kvótásunk van, aki hivatalosan elérte az ötkarikás részvételt, de számos sportolónk van szinte biztos helyzetben sportága ranglistáján, vagy vannak csapatok, amelyekre még várnak kvalifikációs tornák, igaz ez például a férfi kézilabdázókra, tehát ez a szám biztosan nő még. Cél, hogy a tokiói létszámot átlépjük, valamint ismertette, hogy Párizsban szeretnék méltón megünnepelni a versenyzőket, mint hősöket, ennek szellemében az Eiffel-toronynál létrehozzák a szervezők a bajnokok parkját, ahol a drukkerek találkozhatnak az érmesekkel.

Dányi Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója szintén elmondta, minden idők legnagyobb magyar paralimpiai csapatával, 50 versenyzővel számolnak, jelenleg pedig 18 visszaigazolt kvóta van, de számos sportoló jelenleg is külföldön versenyez, vagy edzőtáborozik. 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik