Öttusa: hét magyar a női döntőben a budapesti fedett pályás versenyen

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2024.02.10. 21:38
Gulyás Michelle is ott lesz a hétfői öttusadöntőben (Fotó: Török Attila)
Szombaton a nők elődöntőjével folytatódott a fedett pályás nyílt magyar öttusabajnokság – a legjobb 18 versenyző között hét magyar is ott lesz a fináléban. Demeter Bence egy esetleges sérülést kockáztatva nem teljesítette a férfi elődöntősök rangsoroló vívását.

 

A csütörtökön kezdődött fedett pályás nyílt magyar öttusa-bajnokságon a nők elődöntőjét rendezték meg – az ide jutó 36 sportolót két tizennyolcas csoportra osztották, ahonnan az első kilenc-kilenc helyezett kapta meg a döntős szereplés jogát. Köztük hét olyan magyar van, akik mindannyian érdekelve vannak a párizsi ötkarikás játékokért folyó versenyfutásban.

Az elődöntő A csoportjának tizennyolc versenyzője között szerepelt Alekszejev Tamara, Bauer Blanka és Réti Kamilla. A pénteki rangsoroló víváson (itt még nincsenek kettébontva az elődöntős sportolók) mindannyian remekeltek, Réti (holtversenyben a B csoportban versenyző Simon Saroltával) az élen zárt 26 győzelemmel és 9 verességgel, Bauer 20–15-ös aránya a 12., Alekszejev 19–16-os aránya a 15. helyet jelentette. A szombati 200 méteres úszáson az U17-es világbajnok Bauer nyolc másodperccel jobbat ment nevezési idejénél, és második lett, a bónusz vívásban pedig Alekszejev emelkedett ki négy győzelmével és nyolc pluszpontjával. A kombinált számot a litván Ieva Serapinaite jelentős, majdnem félperces előnnyel kezdhette meg az addig gyűjtött pontjai alapján, de a laser run során egy nyolcas boly haladt az élen, melynek tagjai aztán döntőbe is jutottak: Bauer és Réti mellett a brit Charlie Follett, a német Annika Zillekens, a cseh Lucie Hlavacková, a szintén brit Jessica Varley, az erejét beosztó Serapinaite (annak ellenére futotta mindössze a tizenkettedik legjobb kombináltszám-eredményt, hogy ő töltötte a harmadik legkevesebb időt a lőállásban) és az ugyancsak brit Kerenza Bryson. Nem sokkal lemaradva tőlük Alekszejevé lett az utolsó döntős hely ebből a csoportból.

A B jelű különítményben a már említett Simon mellett Gulyás Michelle (23–12), Erdős Rita (18–17) és Guzi Blanka (17–18) is kedvező helyzetből várhatta a folytatást, majd a címvédő Gulyás „utcahosszal” nyerte az úszást, hét másodperccel jobb idővel célba érve, mint a második brit Emma Whitaker és a harmadik Guzi Blanka – Erdős és Simon itt a középmezőnyben végeztek. A nagyszerű körvívás után egyetlen bónusz asszóját is sikerrel vívta meg Simon, így a szabályok szerint a megszokott kettő helyet négy bónuszponttal gazdagodott, Gulyás kettő, Guzi egy győzelmet szerzett. A laser runban az első három induló, Gulyás után az olimpiai címvédő brit Kate French és a német Janine Kohlmann végig egyszerre haladt, csak a lövészetek cserélték meg a köztük lévő sorrendet átmenetileg. Végül itt is egy nagyobb, hatos csoport futott be nagyjából egyszerre: French ért célba elsőnek a sokáig negyedikként haladó ír Sive Brassil és Gulyás mögött, Erdős a legjobb kombináltszám-idővel a negyedik helyen jutott tovább megelőzve a német Kohlmannt. Mögöttük Guzi Blanka, Simon Sarolta és két másik brit Olivia Green és Whitaker finalisták.

„Nem voltak túlságosan veszélyeztetve a továbbjutóink – mondta lapunknak az elődöntő lezárultával Martinek János szövetségi kapitány. – Nem volt szükségük arra, hogy »nyargaljanak« az utolsó körben, simán kerültek döntőbe.”

Fontos esemény még, hogy a férfi elődöntősök rangsoroló vívása, melyet a két női elődöntő között rendezték meg, Demeter Bence nélkül futott le – a csapatban és váltóban háromszoros világbajnok nem volt százszázalékos állapotban. „Úgy érezte, van egy kis szakadás a combfeszítő izmában, és nem merte folytatni és megkockáztatni, hogy esetleg lesérüljön, és neki lenne egy világkupa-versenye három hét múlva. A hétfői orvosi vizsgálatot követően eldől, hogy az első vagy a későbbi, második világkupán méret majd meg” – tette hozzá a kapitány.

A fedett pályás viadal vasárnap a férfiak elődöntőjével folytatódik.

Ahogy arról a Magyar Öttusaszövetség is írt a versenyt felvezetvén, a számos magyar öttusázó mellett neves külföldi sportolók is tiszteletüket teszik évről évre, még úgy is, hogy nekik kisebb a tét. Amellett, hogy olimpiai válogatóversenyként is működik, a viadal tavaly óta a felnőtt országos bajnoki címről is dönt, míg a külföldieknek „csak” egy jó felmérő az év eleji fedett pályás megméretés a nemzetközi versenyek, közvetlenül a világkupa-sorozat elindulása előtt. A csütörtökön megkezdődött bajnokságon 60 magyar sportoló mellett 65-en érkeztek külhonból, 11 különböző országból. Nem először utazott el hozzánk februárban például a férfiaknál világranglista-vezető egyiptomi Mohanad Saban, aki a tavaly júniusi, ankarai világkupadöntőn aranyérmes, az azt követő, augusztusi, bathi világbajnokságon egyéniben bronzérmes, csapatban ugyancsak aranyérmes lett. A hölgyeknél szintén visszatérő a Bathban vb-harmadik brit Kerenza Bryson – tavaly csak a második fedett pályás versenyét megnyerő Gulyás Michelle előzte meg.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik