Mizsér Attila: Az öttusa egy sokszínű, ragyogó sportág, érdemes figyelmet szentelni rá

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2024.02.05. 14:26
Mizsér Attila az öttusa sajtótájékoztató (Fotó: Török Attila)
Hétfőn a Magyar Sport Házában sajtótájékoztatót tartott a Magyar Öttusaszövetség a február 8–12. között esedékes fedett pályás nyílt magyar bajnokság apropójaként, valamint szó esett a sportágfejlesztési tervekről és a válogatási menetrendről is.

Az olimpiai részvétel szempontjából is fontos versenyhez közelít a magyar öttusa – hagyományosan az idény elején rendezik a fedett pályás nyílt magyar bajnokságot, ez évben február 8. és 12. között, és ezúttal is a Budapesti Olimpiai Központ (BOK) sportcsarnoka ad helyet a megméretésnek. A Magyar Öttusaszövetség (MÖSZ) ennek apropójából is tartott hétfőn sajtótájékoztatót a budapesti Magyar Sport Házában, de röviden szóba kerültek a tavaly december elején megválasztott új vezetés jövőbeli elképzelései is. Mint ismert, szeptemberben lemondott Simicskó István, a szövetség korábbi elnöke, végül azonban nemcsak az ő megüresedő helyére választottak elnököt decemberben, hanem a teljes vezetőséget visszahívták, és három tag kivételével új tisztségviselőket választottak.

„Örömteli, hogy a sajtóval végre úgy beszélgethetünk, amely véleményem szerint a megfelelő módja a kommunikációnak egy sportági szövetségtől, így megoszthatjuk, milyen terveink, stratégiai elgondolásaink vannak a jövőre nézve – kezdte gondolatait Balogh Gábor, a MÖSZ elnöke. – Ne felejtsük, számos új sportág kerül be az olimpia programjára, és hamarosan az öttusa is ilyen lesz. Teljesen új dolgokat kell majd létrehozni, és a szakmai elnökség is egy hirtelen döntés nyomán alakult meg. Azért mondom, hogy szakmai, mert a sportirányítás különböző területéről érkeztek vezetők, akik saját szaktudásukkal megfelelően segítik majd a sportág fejlődését. Szövetségként legfontosabb feladatunk nyugalmat, bizalmi kapcsolatot kialakítani klubokkal és versenyzőkkel, azt szeretnénk, ha az olimpiai felkészülés alatt semmi nem zavarná őket, csak erre koncentrálhassanak, és átérezzék, bízunk bennük.”

A 2000-es sydney-i olimpia ezüstérmese rámutatott, idén három eseményt is szerveznek hazánkban, a fedett pályás bajnokságon túl április végén világkupa-versenyt, július közepén Európa-bajnokságot rendeznek Budapesten. „Mindez kihívás lesz a szövetségnek, de a munkaszervezet stabilizálása, a munkafolyamatok beállítása megtörtént az elmúlt másfél hónapban. Bízom benne, hogy néhány hónap átfutás után minden gördülékenyen megy majd. Egyértelmű irányvonalak mentén, átlátható, transzparens működéssel kívánjuk segíteni a klubok felkészülését.”

Balogh Gábor ezt követően részletezte is elképzeléseit. „2025-től a 2028-as Los Angeles-i olimpiáig már az akadályversennyel fut az öttusa. Az elmúlt években nem volt olyan sportágfejlesztési koncepció az öttusában, amely vállalásokat tett volna. Mi ezt tervezzük, minőségirányítási rendszer mentén szeretnénk a klubokkal együttműködni. Például lesznek olyan kisebb egyesületek, melyeknél nem a teljes szegmenst fedik le a sportágnak, hanem a laser runra, vagy az akadályversenyre koncentrálnak, a nagyobb klubokat, melyeknél olimpiai felkészülés zajlik, pedig kiemelten akarjuk kezelni, támogatni. Az eredményesség mellett fontosnak tartjuk még az edzők továbbképzését, az egyesületek pénzügyi felkészültségét. A tömegbázis szélesítését tervezzük, felrajzoljuk az országos térképet a klubokkal, és ennek mentén kérjük a kormányzattól a támogatást, mely hozzájárul, hogy Párizs után felkészüljünk az új olimpiai sportágra.”

Mizsér Attila főtitkár, aki sportpályafutását befejezve a bankszakmában helyezkedett el, és szervezetfejlesztéssel foglalkozott, szintén hozzátette elgondolásait. „2015-ben a magyar olimpiai pályázat sportigazgatójaként dolgoztam, és ráeszméltem, viszonylag gyenge a kapcsolat a sport és az üzleti élet között, és nem csak itthon. Szerintem a huszonegyedik században egy sportág csak akkor válhat népszerűvé, és szélesítheti utánpótlásbázisát, ha képessé válik arra, hogy oda vigye a sportot, ahol az emberek vannak. Hanzély Ákos sportigazgatóval ezt már tavaly ősszel elkezdtük, fesztiválokon, lakossági eseményeken, kulturális vagy akár sporteseményeken jelentünk meg. Ami a céges világot illeti, felépítünk egy olyan életpályamodellt, melynek segítségével közelebb hozzuk a munkaerőpiacot, és a holt szezonban, például részmunkaidőben kipróbálhatják magukat a munka világában.”

Mizsér végezetül hozzátette, „az öttusa sokszínű és ragyogó sportág, érdemes figyelmet szentelni rá”.

Hanzély Ákos kifejtette a jelenlegi válogatási elveket a párizsi olimpiára. „A magyar öttusában számos tehetség van, nehéz ilyenkor kidolgozni a válogatási rendszert, főleg, ha hozzávesszük, a világkupa-versenyeken csak négy versenyző indulhat azonos országból. A férfiaknál tíz, a nőknél nyolc sportoló kezdte meg a válogatókat, a fedett pályás bajnokság után pedig hatan maradnak versenyben. A férfiaknál a hazai versenyen Gáll András, Regős Gergely és Tamás József küzdenek meg, közülük egy csatlakozhat az öt kiemelt versenyzőhöz, Bőhm Csabához, Bereczki Richárdhoz, Demeter Bencéhez, Koleszár Mihályhoz és Szép Balázshoz. A nőknél Alekszejev Tamara, Erdős Rita, Réti Kamilla és Simon Sarolta közül ketten kerülnek a kiemeltekhez, Barta Lucához, Bauer Blankához, Gulyás Michelle-hez és Guzi Blankához. A világkupa-döntő, majd a világbajnokság után válik egyértelművé, ki lesz a két-két indulónk.”

Bőhm Csaba és Gulyás Michelle a tavaly júliusi, krakkói Európai Játékokon harmadik, illetve hetedik helyen zárt, mellyel egy-egy olimpiai kvótát szereztek Magyarországnak – bár egyelőre csak nekik van olimpiai indulást jelentő eredményük, minden nemzet nemenként csupán két-két versenyzőt indíthat az ötkarikás játékokon.

„A kvóta és a kiemelt pozíció miatt kicsit kényelmesebb lehet a helyzetem, de nem dőlhetek hátra, meg kell harcolnom az indulás jogáért – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón részt vevő Bőhm Csaba.A fedett pályás bajnokság nívós verseny, sorozatban háromszor végeztem a negyedik helyen, remélem, megszakítom ezt egy jobb eredménnyel. A legjobbamat akarom nyújtani akkor is, ha nekem ez nem jelent válogatóversenyt.”

A szintén felszólaló Gáll András és Tamás József egyetértettek abban, hogy mindannyian jó formában vannak, és mindent beleadnak a hazai viadalba. „Győzzön a jobbik!” – így zárták mindketten gondolataikat.

Végezetül röviden szóba került az öttusa sorsa a lovaglás elhagyásával és az OCR (obstacle course racing – akadálypálya-verseny) bemutatkozásával. „Eddig nagyon kevés ország tudott lovaglással öttusaversenyt rendezni, általában ugyanaz az öt, hat, hét helyszínt jelentette, amely visszatérően megrendezte ezeket a viadalokat – tette hozzá Hanzély. – Valamint versenyzőből is több lesz, tavaly az utánpótlás korosztályban sokkal többen jelentkeztek világversenyekre. A felnőtteknek dönteniük kell az átállásról, az idősebb korosztály valószínűleg nem akar majd átállni, így én rövid távon megingásra számítok, mikor is sajnos sokan felhagynak az öttusával. Ám hosszabb távon sokkal több fiatalnak lesz elérhető a sportág, és még több verseny lesz.”

A csütörtöktől jövő hétfőig tartó fedett pályás nyílt magyar bajnokságon 65 magyar és 60 külföldi sportoló csap össze. Ami az olimpiai kvalifikációt illeti, a ranglistapontok szempontjából lényeges világkupa-sorozatnak négy állomása lesz: a márciusi kairói, az április ankarai és budapesti, valamint a májusi szófiai. A sorozat döntőjét, a világkupa-finálét szintén Ankarában tartják május 22–26. között. A június 9–16-án esedékes csengcsoui világbajnokságon nemenként három olimpiai kvótáért is versenyeznek az öttusázók.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik