Asztalitenisz: férficsapatunk Kuba elleni 3:0-s győzelemmel mutatkozott be a vb-n

SZŰCS MIKLÓS (Puszan)SZŰCS MIKLÓS (Puszan)
Vágólapra másolva!
2024.02.16. 08:04
Magyar szempontból Szudi Ádám győzelmével kezdődött meg a puszani csapat-világbajnokság (Fotó: WTT)
A Kuba elleni 3:0-s sikerrel kezdődött férficsapatunk számára a dél-koreai csapat-világbajnokság. Lindner Ádám szövetségi kapitány együttese a Szudi Ádám, András Csaba, Lakatos Tamás hármassal állt asztalhoz, s mindhárom összecsapás 3:1-es magyar sikerrel zárult.

Péntek reggel jobbára még csak szállingóztak az érdeklődők a BEXCO, azaz a Puszani Kiállítási Központ környékén, ami nem meglepő, hiszen hétköznap délelőtt volt, ráadásul a hazaiak kedvencei, a dél-koreaiak, valamint a mindig sok nézőt vonzó kínaiak csak az esti programban álltak asztalhoz. Férficsapatunknak viszont már délelőtt 10 órakor jelenése volt az 5. asztalnál, így a 28 éves Szudi Ádám volt, aki magyar szempontból megnyitotta az 56. asztalitenisz csapat-világbajnokságot.

A világbajnokság helyszíne a BEXCO, azaz a Puszani Kiállítási Központ (Fotó: WTT)

A gerincsérve miatt sok edzést kihagyó Majoros Bence ugyan már jól érzi magát, de mivel meccshiánya van, a Szudi Ádám, András Csaba, Lakatos Tamás hármassal kezdünk” – mondta férfiválogatottunk szövetségi kapitánya Lindner Ádám, aki érthető izgalommal ült le a kispadra, hiszen edzőként ez volt az első világbajnoki mérkőzése. A papírforma alapján olyan nagyon nem kellett tartania az összecsapástól, elvégre ebben a párharcban egyértelműen nekünk állt a zászló, de azért biztosra sem lehetett menni. A kapitány akkor talán egy kicsit aggódhatott, amikor Szudi két megnyert játszma után a harmadikat 11:1-re elbukta Jorge Camposszal szemben, de aztán visszatért minden a rendes kerékvágásba és a 28 éves magyar játékos 3:1-re hozta a meccset.

Mintha a magyar trió tagjai összebeszéltek volna, ugyanis András Csaba és Lakatos Tamás is ugyanezen forgatókönyv alapján tette a dolgát: 2:0 után ők is elvesztettek egy szettet, hogy aztán 3:1-re nyerjenek – így összeállt a furcsa matematikai képlet, miszerint háromszor 3:1 egyenlő 3:0-val. Ha pedig a teljesítményeket nézzük, a kisebb kilengés ellenére egyikükre sem lehetett panasz: feltűnő volt a 21 éves András Csaba dinamizmusa, energikussága, Szudi pontosan ugyanúgy hozta a tőle elvárható magas szintet, mint teszi azt szinte mindig, Lakatos pedig a rá jellemző visszafogott nyugalommal, eleganciával terelgette Adrian Pérezt az asztal körül.

Az első mérkőzés a világbajnokságon mindig nehéz, s ugyan 3:0-ra nyertünk, de szoros meccsek voltak – értékelt a találkozót követően Lindner Ádám. – Ahhoz képest, hogy még szokni kell a körülményeket, mindhárman jól kezdtek, 2:0 után vesztetek egy-egy szettet, de utána magabiztosan játszva nyertek, abszolút elégedett vagyok a csapat teljesítményével.”

A világbajnokság két kabalafigurája, Lupi és Csopi várja a szurkolókat a csarnok bejáratánál (Fotó: WTT)

A „bemelegítésen” tehát túl vagyunk, szombaton viszont már jóval élesebb összecsapás vár a férfiakra, Horvátország lesz az ellenfél. Déli szomszédainkat a sorsolásnál a második kalapból húzták – minket amúgy a negyedikből –, s Tomislav Pucar (49.), valamint Andrej Gacina (60.) személyében van két top 100-as játékosuk is. Felvetődött a kérdés, hogy szombaton szerephez jut-e Majoros Bence, amire a kapitány így válaszolt: „Jelen állás szerint ugyanezzel a csapattal vágunk neki a horvátok elleni találkozónak, mert azt láttam, hogy a Szudi, Lakatos, András trió most mentálisan és fizikálisan is nagyon egyben van”.

Szombaton egyébként a világbajnokságot szabadnappal kezdő női csapatunk is bemutatkozik, mégpedig Spanyolország ellen. A magyar idő szerint a férfiakhoz hasonlóan ugyancsak reggel 9-kor kezdődő találkozó talán az egyik legfontosabb a csoportban, ugyanis ha Kínának látatlanban odaadjuk a csoportelsőséget, akkor a továbbjutást érő további két helyért a papírforma alapján India mellett Magyarország és Spanyolország lesz versenyben.

Szudi Ádám, világranglista-229.
„A harmadik játszma elején néhány labdamenet elment, az ellenfelem erre jól reagált és ez el is döntötte azt a szettet. Az én játékomban benne van, időnként akár pozitív, akár negatív értelemben ilyen szélsőségesen alakul egy szett, szerencsére utána visszataláltam a saját játékomhoz. Szerintem összességében a mérkőzésen látszott, hogy jobbak vagyunk, értékes győzelmet arattunk.” 
András Csaba, világranglista-325.
„Dolgozott bennem a bizonyítási vágy, szerettem volna megmutatni, hogy győzelemmel tudom hozzásegíteni a csapatot a sikerhez. Kicsit feszült is voltam, de ezt semmiképpen nem akartam mutatni az ellenfelemnek, s szerencsére az elvesztett harmadik játszma után a negyedikben még élesebben tértem vissza. Mivel korábban előfordult, hogy legyőzött, számomra ez presztízsmeccs is volt.” 
 Lakatos Tamás, világranglista-291.
„Az asztalnál hoztam néhány rossz döntést, nem jól szerváltam és nem úgy sikerültek a befejezések, ahogy szerettem volna, ezért vesztettem el egy játszmát. Az ellenfelem kicsit összevissza is játszott, sokszor nem tudtam, mire számíthatok tőle, de mindent egybevéve jó, hogy a csapat és azon belül én is győzelemmel mutatkoztunk be. Meccsről meccsre jobbnak kell lennünk.”
Játékosértékelés

56. CSAPAT-VILÁGBAJNOKSÁG, PUSZAN
Férfiak. 1. csoport:
Magyarország–Kuba 3:0
Szudi Ádám–Campos 3:1 (9, 11, –1, 5)
András Csaba–Pereira 3:1 (4, 6, –9, 9)
Lakatos Tamás–Pérez 3:1 (6, 10, –16, 6)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik