Asztalitenisz: az indiai női csapat kis híján elkapta Kínát a vb-n

SZŰCS MIKLÓS (Puszan)SZŰCS MIKLÓS (Puszan)
Vágólapra másolva!
2024.02.16. 09:55
Az indiai Ayhika Mukherjee alaposan ráijesztett a kínaiakra azzal, hogy legyőzte a világranglista-vezető Szun Jing-sát (Fotó: WTT)
A puszani csapat-világbajnokság nyitányán férficsapatunk 3:0-ra győzött Kuba ellen, a nők viszont szabadnappal kezdték a tornát. A mieink csoportjában így is akadtak érdekességek bőven, miután India hajszál híján legyőzte Kínát, a címvédő csak 2:1-es hátrányból fordítva tudott 3:2-re nyerni.

Női válogatottunk szabadnappal kezdte a puszani csapat-világbajnokságot, az 1. csoport másik négy csapata azonban asztalhoz állt pénteken – olyannyira, hogy hajszál hiányzott a világszenzációhoz, miután a címvédő Kína órási csatában, csak 3:2-re tudta legyőzni Indiát. Utóbbi évek óta feljövőben van, játékosaik egyre figyelemre méltóbb eredményt érnek el, nem véletlen, hogy két legjobbjuk Manika Batra a 36., Sreeja Akula pedig a 49. a világranglistán – ezt nem adják ingyen. Ennek ellenére nem valószínű, hogy bárkinek megfordult volna a fejében, hogy veszélyesek lehetnek a kínaiakra – egészen péntekig.

Már a csoportkör első fordulójában lejátszott Kína–India meccs első párharca megdöbbentő eredményt hozott: a világranglistán 155. helyen álló Ayhika Mukherjee 3:1-re legyőzte a világranglistát vezető, egyéni világbajnoki címvédő és nem mellesleg hatszoros vb-aranyérmes Szun Jing-sát. Ezt követően világranglista-4. Vang Man-jü kiegyenlített Batrával szemben, ám ezután újabb hideg zuhany érte a kínaiakat: a 2. helyen jegyzett Vang Ji-ti nagyon simán 3:0-ra kikapott Akulától.

Három összecsapás után tehát 2:1-re vezetett India, azaz levegőben lógott a csoda, a legutóbbi öt világbajnokságot megnyerő Kína veresége. A blamát végül sikerült megúsznia a címvédőnek, miután Szun Jing-sa, majd Vang Man-jü a sírból visszahozta a meccset, ám ettől függetlenül tény: a kínai női csapatot régen szorongatták meg ennyire. Mindez számunkra sem érdektelen, ugyanis Fortunának „köszönhetően” női válogatottunk is ebbe a csoportba kapott besorolást, s vasárnap India, hétfőn pedig Kína ellen kell asztalhoz állnia.

A csoportunk másik pénteki meccsén a spanyolok 3:1-re legyőzték Üzbegisztánt, ami egyfelől papírforma eredmény, másrészt kicsit meglepő, hogy nem 3:0 lett az eredmény. Akárhogy is, a pénteken történtek fényében felértékelődik Póta Georgináék szombati bemutatkozó mérkőzése a spanyolok ellen: mivel három csapat jut tovább a csoportból, s amellett, hogy Kína kiemelkedik, a jelek szerint az indiaiak is bomba formában vannak, a szombati magyar–spanyol párharc akár a továbbjutást érő harmadik hely sorsáról is dönthet.

56. CSAPAT-VILÁGBAJNOKSÁG, PUSZAN
Nők. 1. csoport: Kína–India 3:2, Spanyolország–Üzbegisztán 3:1
A magyar válogatott szabadnapos volt

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik