Párizs 2024: az oroszok és fehéroroszok is indulhatnak a vitorlázók áprilisi olimpiai selejtezőjén

Vágólapra másolva!
2024.01.26. 13:03
Nem tiltják ki az orosz és fehérorosz versenyzőket (Fotó: Getty Images)
Az orosz és fehérorosz vitorlások is rajthoz állhatnak a nyári, párizsi olimpiára selejtező áprilisi franciaországi kvalifikációs viadalon.

A sportág nemzetközi szövetsége, a World Sailing vezető testületének, a boardnak a döntéséről az ötkarikás ügyekben járatos insidethegames.biz portál számolt be, kiemelve, hogy a megengedő határozat ugyanakkor rögzíti: a két ország versenyzői kizárólag független, semleges sportolóként indulhatnak az április 20. és 27. közötti Last Chance (Utolsó Esély) Regattán, amelynek Hyeres ad otthont.

A 147 országot tömörítő világszövetség közleménye szerint az orosz és fehérorosz útlevéllel rendelkezők „jelentkezésének folyamatát a megfelelő időben bejelentik, a jogosultsági feltételekkel, beleértve a semleges részvételhez szükséges összes NOB-követelménnyel együtt”. A World Sailing a dokumentumában egyúttal azt is hangsúlyozta: „továbbra is teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy támogassa az ukrajnai vitorlás közösséget egy elképzelhetetlenül nehéz időszakban”.

A World Sailing döntése – írta a portál – igazodik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) álláspontjához, amely szerint bizonyos feltételek mellett az Ukrajna ellen háborúzó Oroszország és a konfliktusban Moszkvát támogató Fehéroroszország azon sportolói részt vehetnek a párizsi olimpián, akik kvalifikálták magukat.

Az ötkarikás vitorlás versenyek a marseille-i kikötő vizein zajlanak majd július 28. és augusztus 8. között.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik