Öttusa: Aki lettem, azt a sportnak köszönhetem – Kovács Sarolta

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.01.09. 14:33
null
Kovács Sarolta a tokiói olimpián bronzérmet nyert (Fotó: Nemzeti Sport, archív)
A visszavonulását múlt héten bejelentő, olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok öttusázó, Kovács Sarolta úgy érzi, nagyon sokat kapott a sporttól.

 

„Nagyon sok emlékem van, amivé váltam, aki lettem, ezt az egészet a sportnak köszönhetem. Annyi mindent láttam, annyi mindenkit megismerhettem, annyi mindent tanultam, annyi helyre eljutottam, hogy tényleg, ez a 25 év sport nagyon sokat adott nekem: kitartást, akaratot, és amivé formált engem” – mondta az M4 Sporton kedden a Nemzeti Sporthíradóban.

A 32 éves Kovács Sarolta megismételte, hogy a számára bronzérmet hozó tokiói olimpia után hamar érkezett kisfia, Vincent, és ez is közrejátszott abban, hogy nem úgy tért vissza, ahogy tervben volt.

„Próbáltam, de már nem volt az igazi. Úgy éreztem, hogy mindent elértem, amit szerettem volna a sportban, és a prioritás a családé lett” – magyarázta. Kiemelte, megtalálta a helyét a másik oldalon, lövőedzőként dolgozik a Volán Fehérvárnál, és most ebben a szerepkörben érzi jól magát.

Hangsúlyozta, hogy a tokiói harmadik helyet pályafutása kiemelkedő eredményének tartja, és örül, hogy a csúcson fejezhette be a versenysportot. Felidézte, hogy a 2021-es éve nem volt egyszerű a játékok előtt.

„Bíztam magamban, tudtam, hogy képes vagyok rá, de tényleg aznap kellett ezt összehozni. Előtte nekem nagyon nehéz felkészülésem volt, márciusban megműtöttek, áprilisban kiderült, hogy trombózis van a vádlimban. Voltak hónapok, hetek, amikor nem tudtam, hogy mi lesz, folytathatom-e egyáltalán a sportot. Napról napra éltem, de fejben nagyon készültem” – mesélte.

Kovács Sarolta 2008-ban, Budapesten váltóban nyerte első vb-aranyát a felnőttek között, egyéniben pedig 2016-ban, Moszkvában győzött, ahol a csapat is első lett. Hat vb-aranya mellett négy Eb-elsőséget is begyűjtött.

A terveit illetően elárulta, hogy edzőként ott lesz február elején a budapesti fedett pályás idénynyitón, majd az összes hazai versenyen, illetve junior és ifjúsági korú öttusázókat Eb-re, vb-re is elkísér, ha úgy alakul.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik