Vitorlázás: Weöres Szabolcs csütörtökön indul vissza Martinique-ról Lorient-be

Vágólapra másolva!
2023.11.29. 18:25
null
Fotó: Facebook/Szabi Ocean Racing HUN23
Weöres Szabolcs részvételével csütörtökön rajtol Martinique-ról a Retour a La Base elnevezésű vitorlásverseny, amelynek célja a franciaországi Lorient-ben van.

 

Weöres szerdán az M1 aktuális csatornán úgy fogalmazott, az év utolsó versenye egy „biztonságos menet” lesz, a célja csak a táv teljesítése, az eredménynek semmi jelentősége nincs, mégis kemény feladatnak ígérkezik az alacsony nyomású ciklonok, komoly széllel járó viharok miatt.

Megjegyezte, december 20. előtt biztosan nem ér haza, de karácsonykor már szeretne otthon lenni.

A magyar sportoló újabb nagy lépést tett a Vendée Globe-on való indulás felé, mivel 16 nap 6 óra és 57 perc alatt teljesítette a Kávé útja Transat Jacques Vabre nevű verseny több mint 8000 kilométeres távját. Weöres november 7-én rajtolt Le Havre-ból, társa Irina Gracseva volt a New Europe fedélzetén.

Mint elmondta, nagyon elégedett a 26. hellyel, céljuk a hajó tesztelése volt. Kemény útvonalat választottak, és ez bejött, hiszen a hajó és a technika is jól működött.

„Ez nem egy biztonsági verseny volt, igyekeztünk magunkról is minél többet megtudni” – nyilatkozta.

Szerinte a legnehezebb a verseny első néhány napja volt, az angol csatornából igazán erős szeles, viharos időjárásban hajóztak ki, ez megtizedelte a mezőnyt. Utána már nem volt viharos az időjárás, de végig szembeszélben vitorláztak, ami szintén jóval több energiát emészt fel, mint a bő szeles menetek.

Hangsúlyozta, nagyon fontos lépés volt ez a nagyon híres, nagy hagyományokkal rendelkező óceáni verseny, hiszen tisztult a kép annak kapcsán, melyik negyven hajó állhat rajthoz jövőre a Vendée Globe-on.

Weöres hozzáfűzte, jövőre újabb két transzatlanti verseny vár rá, november 10-én pedig remélhetőleg ott lehet a Vendée Globe rajtján, Les Sables d'Olonne-ban. Amennyiben sikerrel teljesíti a kvalifikációt, Fa Nándor után második magyarként indulhatna a Vendée Globe-on, amelyen a résztvevőknek egyedül, külső segítség és kikötés nélkül kell körbehajózniuk a Földet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik