Olimpia: a NOB azonnali hatállyal felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot

S. B.S. B.
Vágólapra másolva!
2023.10.12. 17:06
null
Felfüggesztették az Orosz Olimpiai Bizottságot (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalos oldalán jelentette be, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti az Orosz Olimpiai Bizottság működését.

 

A hirtelen lépést azután hozták, hogy az orosz bizottság olyan területeket ismert el regionálisnak, amelyeket Ukrajnától vett el a 2022 óta tartó inváziója során.

A NOB állítása szerint ez szembemegy az Olimpiai Chartával, hiszen ezzel sérti az Ukrán Olimpiai Szövetség integritását.

A felfüggesztés azzal jár, hogy az Orosz Olimpiai Bizottság mostantól nem tekinthető hivatalos olimpiai bizottságnak, valamint az esetleges támogatásokból sem részesül.

A NOB egyelőre nem adott ki hivatalos információt arról, hogy engedélyezi-e az orosz versenyzőket szerepelni a 2024-es párizsi olimpián.

Az biztos, hogy a NOB nagy nyomás alatt van, hogy egyáltalán semleges zászló alatt engedélyezze-e az orosz és fehérorosz sportolókat részt venni a játékokon, hiszen az ukránok kijelentették, hogy bojkottálják az olimpiát, ha nem tiltják el teljes mértékben Oroszországot.

Az orosz bizottság ennyit fűzött hozzá az eseményekhez: „Ismét egy kontraproduktív döntés nyilvánvaló politikai indíttatásokkal”.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik