Népsport: bokszistálló családi vállalkozásban

HEGYI TAMÁSHEGYI TAMÁS
Vágólapra másolva!
2023.10.10. 09:46
null
Baby Stribling, Pa Stribling és Young Stribling (balról jobbra). A családi mosolygásból Ma Stribling, az edzőmama hiányzik
Címkék
Remek kosárlabdázó, hivatásos ökölvívó, amatőr aviatikus, motorbolond – a motorozáshoz fűződő szenvedélye okozta 1933-as halálát is. Emlékezés a különleges Young Striblingre.

 

William Lawrence Stribling Junior vagy – ahogy később a világ megismerte – Young Stribling egy dél-georgiai kisvárosban született 1904. december 26-án. Vállalkozó szellemű szülei a vidéki életformát hátrahagyva vaudeville-társulatként utazták körbe az országot, előbb a kis elsőszülöttel hármasban, majd a második jövevény érkezése után immár négytagú családdá bővülve. Különleges família volt, a családfőt Pa (mint papa) Stribling, az asszonyt Ma (mint mama) Stribling, a két fiút pedig Young és Baby néven szólították, ismerték.

A vaudeville-előadásokban mind a négyen részt vettek, ezek általában akrobata- és egyensúlyozó mutatványokból álltak, rendszerint rövid bokszmeccsel értek véget úgy, hogy a négyéves Strib, ó, bocsánat, Young és a kétéves Baby püfölte egymást. Legalábbis az első időkben, amikor kitalálták a számot, mert a fivérek nem felejtettek el felcseperedni, igaz, sokáig nem tartották műsoron a két kicsi összecsapását – utóbb már aligha lett volna olyan vicces.

Striblingék színpadi lehetőségei az Egyesült Államok 1917-es, első világháborús hadba lépése nyomán fogyatkozni kezdtek, ezért hamarosan úgy döntöttek, felhagynak a vándoréletmóddal, és gyökeret vernek a georgiai Maconben. A srácok normális iskolába kezdtek járni – addig Ma tanította őket –, a szülők meg rendes foglalkozás után néztek. Ma és Pa mindent megadott a két fiúnak, akiknek a tanulás mellett a sportolásra is volt idejük. De még mennyi!

Young remekül kosárlabdázott, a húszas éveiben kiváló golfozó és teniszező hírében is állt. Középiskolás kosárlabdacsapatával országos döntőbe jutott, melyben csak azért nem vehetett részt, mert addigra már a profik táborába lépett – ökölvívásban. Ha rajta múlik, kosaras lett volna belőle, édesapja és édesanyja azonban a jövedelmezőbb profi bokszot erőltette (rá); nemsokára ez lett a család fő kereseti forrása (időközben Babyből is hivatásos öklöző lett).

A család a vaudeville-ek színpadától tehát a ringek világa felé vette az irányt, négyesük bokszvállalkozásként működött tovább. Nincs ebben semmi túlzás: a két fiú versenyzett, Pa (polgári nevén William Lawrence Stribling) menedzselte őket, míg Ma (született Lillie Mae Braswell) az edzői (!) szerepkört betöltve a felkészülésükben segédkezett. Legalábbis a kezdeti időszakban. Az istállóban további három ökölvívó, Fearless Ferns, Michel Maurer és Buddy Scott kapott helyet az évek során, Scott csupán 1939-ben.

Young huszonkét nappal a 16. születésnapját követően, 1921. január 17-én Atlantában vívta első profi mérkőzését, amelyet pontozással megnyert. Az ötödik fellépésén tíz menetben győzött, a következő alkalommal – pontozással – elszenvedte első vereségét (Georgia állam pehelysúlyú címéért). Két hónapra rá, május 26-án visszavágott Dick Leonardnak, és pontozással elvette tőle a georgiai pehelysúlyú címet. Augusztusban már a déli régió bajnoka volt, decemberben pedig egész Georgiáé – de már súlycsoportot váltva, könnyűsúlyban. 1921 végéig 26 meccsen egy vereség és négy döntetlen mellett 21 győzelmet tudott felmutatni.

Bokszkesztyű, motor – az egész élete
Bokszkesztyű, motor – az egész élete

Középiskolás évei alatt 75 profi meccset vívott összesen, de számtalan olyan mérkőzése is volt, amelyik nem került be a rekordjába; vásári mulatságokon, karneválokon is fellépett olykor, sőt visszatért a vaudeville-helyszínekre is. Striblingék szédületes tempóban járták be a déli államokat, miközben eljutottak Havannába is, aztán meghódították a keleti partot (Madison Square Garden), látogatást tettek Torontóban, mígnem San Franciscóba értek 1925 tavaszán. Vettek egy buszt, és csak az 1925-ös évben 18 ezer mérföldet tettek meg vele; e hatalmas túra után, ötödik profi éve legvégén Young Stribling 158 meccset számlált már. S ezeken 134 győzelemmel dicsekedhetett.

1926-ban másodszor lépett szorítóba a félnehézsúlyú világbajnoki koronáért, és másodszor sem tudta megszerezni, miután egyhangú pontozással 15 menetben kikapott a szintén amerikai Paul Berlenbachtól. 1927-től inkább már nehézsúlyban versenyzett – pályafutása hatodik kategóriájában a pehelysúly, a könnyűsúly, a váltósúly, a középsúly és a félnehézsúly után.

Nyilvánvalóvá vált az új célja: megszerezni a nehézsúlyú világbajnoki címet.

Harmincnyolc meccsen 36 kiütéses és két pontozásos diadalt aratott 1928-ban, úgy fejezve be az évet, hogy három ellenfelét négy napon belül három különböző városban verte meg (egyik sem bírta tovább két menetnél). Akkor már túl volt a kétszázadik győzelmén és a századik kiütésén is.

Az 1929-es év nem sikerült fényesen: elveszítette a Jack Sharkey elleni eliminátori ütközetet (VIDEÓ ITT!), majd novemberben és decemberben botrányos, bundagyanús mérkőzéseket vívott Primo Carnerával. Londonban az olasz óriás nyert, miután Striblinget diszkvalifikálták, a párizsi visszavágón fordult a kocka, Carnerát léptették le.

Látványos KO-sikerek a német Hans Schönrath, a norvég Otto von Porat és a brit Phil Scott (VIDEÓ ITT!) felett, ami vb-címmeccsel kecsegtetett Max Schmeling ellen – 1930 legnagyobb sikerének mégis az számított, hogy Stribling túlélt egy lezuhanást. Az Est sorai 1930. december 6-ról: „Beiratkozott egy amerikai pilóta-tanfolyamra és szorgalmasan tanult. Nemrég már annyira jutott, hogy egyedül is felszállhatott vitorlás-repülőgépén. Repült, repült Striblinggel a gép, a szél felemelte, azután leejtette. Striblingnek szerencséje volt, mert nem a földre esett, hanem egy tóba. Miután a repülő bokszolóbajnok úszni is tud, nemcsak, hogy nem ütötte meg magát, hanem meg sem fulladt...”

Repült, sőt motorcsónakversenyen is indult volna a Schmeling elleni csata előtti hetekben, ám „kérlelhetetlen őrei ettől eltiltották”.Persze hogy Pa Stribling keze volt a dologban.

Apja és társai azonban hiába ügyeltek Young legendásan erős kondíciójára (VIDEÓ ITT!), a maconi fiú 1931 nyarán Clevelandben kénytelen volt fejet hajtani a németek világbajnoka előtt (VIDEÓ ITT!). A mérkőzésen, amelyet a Ring Magazine az év bokszmeccsének választott meg 1931-ben, Stribling pályafutása egyetlen KO-vereségét szenvedte el. A következő két évben még egyszer-egyszer alulmaradt, közben végigturnézta Ausztráliát, eltiltották, majd teljesen felépült porcleválásából.

Az ugyancsak meccshalmozó Maxie Rosenbloom legyőzésével pedig újra egyenesbe tehette volna karrierjét, amikor... Másfél héttel a küzdelem után motorkerékpárjával egy szembejövő autóval ütközött az országúton. A bal lába boka alatt gyakorlatilag leszakadt, a medencéje is súlyosan megsérült a szörnyű karambolban. A bal lábfejét amputálni kellett, a sebészek úgy tervezték, tovább csonkolják a lábát – ekkor Stribling magához tért. A helyszínről tudósító The New York Times szerint a 28 éves beteg megkérdezte a kórházi ágyánál ülő dr. Kempet, a háziorvosát, hogy meg fog-e halni, mire Kemp így felelt: „Nem, nem hagyjuk, hogy meghalj, de olyan keményen kell küzdened, mint a ringben.” „Rendben, harcolni fogok – hangzott az eltökélt válasz. – Csak azt akartam tudni, meghalok-e.”

Nem élte túl. 1933. október 3-án, keleti parti idő szerint reggel 6 órakor ugyanabban a georgiai kórházban hunyt el, ahol a felesége feküdt újszülött harmadik gyermekükkel. Stribling ugyanis épp őket igyekezett meglátogatni október elsején, amikor megtörtént a baj. Halálát a balesetben elszenvedett belső sérülések utáni komplikációk okozták. Huszonötezren rótták le kegyeletüket Maconben felállított ravatalánál, és tízezren kísérték el az utolsó útjára.

Young Stribling gyorsan, veszélyesen élt, s kegyetlenül fiatalon ment el.

TISZTELGŐ MOZGÓKÉP AZ ELHUNYTRÓL ÉS CSALÁDJÁRÓL ITT!

EGY-EGY MONDATBAN
– A vaudeville színpadi műfaj, amely a varieté előfutárának tekinthető.
– A vallásos nevelésben részesülő Young Stribling minden meccse előtt imádkozott, és nem volt hajlandó ringbe lépni vasárnap.
– Herbert, azaz Baby Stribling 118 hivatalos mérkőzéséből csak 18-at veszített el.
– Al Capone 1929-ben állítólag érdekeltséget akart szerezni Young versenyeztetésében, ám Pa és Ma udvariasan – s nem minden kockázattól mentesen – visszautasította az ajánlatot.
– Young sohasem ivott vagy dohányzott, s igyekezett egészségesen táplálkozni.
– A mértékadó BoxRec internetes adatbázis eredményeire épülő nem hivatalos mutatója 291 profi mérkőzésen: 256 győzelem, 16 vereség, 17 döntetlen, 2 NC.
– Hősünk a brit Billy Bird (139) és az amerikai Archie Moore (132) mögött harmadik (129) a legtöbb kiütéses győzelmet számláló profi bunyósok örökrangsorában.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik