Combat Games: muaythaios, szumós és szkanderos is lesz a magyar csapatban

Vágólapra másolva!
2023.09.25. 11:42
null
Nardelotti Ajsa is részt vesz a Combat Gamesen (Fotó: NVESZ)
Újabb kvótásokat jelentett be a Nemzeti Versenysportszövetség (NVESZ) az október végi Küzdősportok Világjátékára (Combat Games).

A muaythaiosoknál a női 60 kilogrammos mezőnyben Nardelotti Ajsa lép küzdőtérre. A magyar versenyző így a birminghami Világjátékok és a lengyelországi Európai Játékok után újabb multisporteseményen szerepelhet. Nardelotti Ajsa a Világjátékokon bronzérmes volt, ezzel szerzett kvalifikációt Rijádra - tájékoztatta az NVESZ hétfőn az MTI-t.

„A felkészülés finisében vagyunk. Úgy érzem, hogy jó formában vagyok, az utóbbi időszakban volt egy-két olyan meccsem, amely nem úgy alakult, ahogy szerettem volna, ezért mentálisan kell egy kicsit még erősödnöm.
Rijádban is a dobogó a cél” – mondta a muaythaios.

A szumósoktól Buzás Patrik (85 kg) és Pap Arnold (nehézsúly) képviseli a magyar színeket. Buzás abban bízik, hogy meglepetést tud szerezni.

„Az egész évem a Küzdősportok Világjátékára lett összerakva. Az a legfontosabb, hogy a szaúdi játékokra legyek csúcsformában. Ismerve az ellenfeleket, úgy gondolom, hogy egy-két meglepetéssel tudok majd szolgálni” – nyilatkozott Buzás.

Pap Arnold az éremszerzésben reménykedik: „Az élsportban csaknem húsz évem van benne. Sokat várok a Küzdősportok Világjátékától. Jó formában vagyok, heti háromszor edzem szűkebb környezetemben Pécsett, emellett Érdre is elmegyek rendszeresen válogatott tréningekre, és a hazai szumó atyjához, Rovnyai Jani bácsihoz is járok.”

A magyar szkanderesek közül hárman utaznak az októberi világjátékokra: a női 65 kilogrammos mezőnyben Kőváriné Ivánfi Brigitta és Barzsó Henrietta, a paraszkanderosok között pedig Simon Dániel szerzett indulási jogot. A sportág világbajnoksága a közelmúltban fejeződött be Almatiban, ahol a legeredményesebb szkanderos Kőváriné Ivánfi Brigitta volt három éremmel (ebben a sportágban több kategóriában is indulhatnak a versenyzők, és külön viadalokat rendeznek jobb, illetve bal kézzel).

„A vb-n a masters kategóriát 80 kilogrammban toltam, ez nagyobb erőfeszítésre késztetett. Rijádban 65 kilogrammban szereztem indulási jogot. Bízom benne, hogy dobogóra tudok állni. Multisportversenyen már szereztem érmet. 2018-ban a Nomád Világjátékokon ezüstérmes lettem, az volt a teljes magyar küldöttség első dobogós helyezése. Remélem, hogy erről a multisporteseményről is hozok haza érmet” – összegzett a hétszeres világbajnoki arany mellett tizennégy Eb-elsőséget begyűjtő versenyző, aki hivatásos katonaként dolgozik a hétköznapokban.

Barzsó Henrietta szintén ebben a kategóriában lesz érdekelt.

„Büszke vagyok, hogy képviselhetem hazámat Szaúd-Arábiában. Ez a sportág krémje, ide bekerülni már nagy dolog. Keményen dolgozom azért, hogy legyen esélyem a dobogós helyezésre” – nyilatkozta a vb-ezüst- és Eb-aranyérmes szkanderos.

A paraszkanderos Simon Dániel a szigetszentmiklósi otthonában kialakított edzőteremben készül.

„Életem egyik legnagyobb versenye lesz. Bár kerekesszékes vagyok, a szkanderasztalnál fel tudok állni, így az álló kategóriában szerepelek. Igaz, hogy a mezőnyben én leszek a legfiatalabb, és a legkönnyebb a mérlegelésnél, de szeretnék meglepetést szerezni” – fogalmazott Simon Dániel.

A Küzdősportok Világjátékának hazai koordinációját az NVESZ látja el, a teljes magyar delegáció kiutazását pedig a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága támogatja. Az NVESZ információi szerint a szkanderosokon, szumósokon, és a muaythaioson kívül magyar grapplingesek és jiujitsus is lesz Szaúd-Arábia fővárosában, de további sportágak bejelentése is várható. A Világjátékokat október 20. és 30. között rendezik meg Rijádban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik