Nemzetközösségi Játékok: Victoria szövetségi állam visszalépett a rendezéstől

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.07.18. 16:08
Az ausztráliai Victoria szövetségi állam visszalépett a 2026-os Nemzetközösségi Játékok rendezésétől.

Daniel Andrews, az állam miniszterelnöke az elszabaduló költségekkel indokolta a döntést. Elmondása szerint a kormánya 2.6 milliárd ausztrál dolláros rendezési költséggel kalkulált, azonban a jelenlegi számítások szerint ez az összeg akár hétmilliárdra is rúghat.

„A mai nap nem arról szól, hogy hibákat keressünk ezekben a költségbecslésekben – mondta a kormányfő, aki nem kívánta megnevezni a költségnövekedés okait. – Őszintén szólva hat-hét milliárd ausztrál dollár egy tizenkét napos sporteseményért nem jelent megfelelő ár-érték arányt, ezért ezt nem csináljuk.”

A 2026-os eseményt a szövetségi állam öt városában – Geelong, Bendigo, Ballarat, Gippsland és Shepparton – rendezték volna. Ez már az egymást követő második Nemzetközösségi Játékok, amelynek változik a rendezője, legutóbb 2022-ben a dél-afrikai Durban helyére Birmingham ugrott be.

Andrew Liveris, a 2032-es, brisbane-i olimpia szervezőbizottságának elnöke jelezte, a történtek semmiben nem érintik az ötkarikás játékok rendezését, mert a két esemény teljesen különböző üzleti modellt képvisel. Hangsúlyozta Brisbane élvezi az állam, a szövetségi állam és a helyi önkormányzat támogatását is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik