EJ, vívás: magyar csapatezüst női párbajtőrben

PATAI GERGELY (Krakkó)PATAI GERGELY (Krakkó)
Vágólapra másolva!
2023.06.29. 20:02
null
Ezüstéremig jutottak női párbajtőrözőink (Fotó: olimpia.hu)
A magyar női párbajtőr-válogatott ezüstérmet nyert csütörtökön a krakkói központú Európai Játékokon, amelyen a sportági csapatversenyek Európa-bajnoki küzdelmek egyben.

 

A döntő úgy kezdődött, ahogy megálmodtuk: Auriane Mallo-Breton kitöréseibe tökéletesen szúrt közbe Muhari Eszter, aki 5:1-nél adta át a pástot Kun Annának. Nehéz volt eldönteni, hogy az egyéniben bronzérmes vívó védései vagy támadásai szebbek, mindenesetre Coraline Vitalis nem tudta csökkenteni a különbséget, maradt a négytusos előny. Wimmer Dorina sok mozgással kompenzálta Marie-Florence Candassamy magasságbeli fölényét, többször is karon szúrta a franciát, aki egyetlen tust ért el a három perc alatt. Vitalis meg alig egy perc alatt hármat, érkezett is a buzdítás a lelátóról és a pást mellől Muharinak, s érkezett a lélektanilag nagyon fontos egylámpás találat is.

Hiába volt kezdeményezőbb Mallo-Breton, a 17 éves Wimmer még háttal is adott neki tust, gyors kitöréseivel pedig egyszerűen nem tudott mit kezdeni a francia, aki videózásért is feleslegesen könyörgött. Candassamy jól szúrt lábra, ám csak egy tust faragott csapata hátrányán, Vitalis viszont még kettőt, Muhari Eszter így 27:26-nál kötött be a nyolcadik asszóra. Aztán adott négy olyan egylámpásat, amelyre nem csupán azért nem találtunk szavakat, mert a lélegzetünket visszafojtva figyeltük a döntőt...

„Magabiztosan!”– adták ki a jelszót a szakemberek az utolsóként pástra lépő Kun Annának, aki Mallo-Breton ellen is taktikusan vívott, az idő pedig neki dolgozott. Tíz másodperc volt hátra, és egyetlen találat közte, amikor a francia megszúrta a magyar vívó karját, 33:33 után aranytus döntött. Három együttest követően Mallo-Breton egylámpásat talált, Franciaország megvédte Európa-bajnoki címét.

A magyar csapat a döntőt ugyan elveszítette, de az ezüstérmet megnyerte, amelyhez értékes olimpiai kvalifikációs ranglistapontok is járnak. Férfi tőrcsapatunk a hatodik helyen végzett azt követően, hogy kikapott az olaszoktól a negyeddöntőben, majd a helyosztókon legyőzte az ukránokat, ám a lengyelekkel nem bírt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik