EJ, vívás: döntős a női párbajtőrcsapat

PATAI GERGELY (Krakkó)PATAI GERGELY (Krakkó)
Vágólapra másolva!
2023.06.29. 16:18
null
Parádésan vívtak a magyar női párbajtőrözők (Fotó: olimpia.hu)
Bravúr a javából: két előrébb rangsorolt riválist, Lengyelországot és Olaszországot legyőzve döntőbe jutott a magyar női párbajtőrcsapat az Európai Játékokon.

 

Egymás arcába kiabálta boldogságát Kun Anna és Muhari Eszter – pillanatokon belül Wimmer Dorina és Büki Lili is csatlakozott hozzájuk. Női párbajcsapatunk nem elégedett meg a spanyolok elleni győzelemmel, a négy közé jutásért a hazai közönség előtt versenyző lengyelek skalpját is begyűjtötte az Európai Játékokon. Ráadásul nem is akárhogy: magabiztos, higgadt, taktikus vívással. Az első három perc úgy pörgött le, hogy összesen három tust adott egymásnak Muhari Eszter és Martyna Swatowska-Wenglarczyk, a folytatásban pedig fokozatosan növeltük a különbséget, Muhari második asszója után már 16:7-re vezettünk.

„Arra figyelj, hogy ne ugrasszon ki!”– érkezett az instrukció Somfai Pétertől, Wimmer pedig tökéletesen betartotta az utasításokat,Swatowska-Wenglarczyk szinte csak lábon szúrta meg, szerencsére nagyon ritkán. Renata Knapik-Miazga tust sem tudott adni Kun Annának, a lengyel szurkolók kezdeti lelkesedése alábbhagyott, ugyanis hosszú ideig nem örülhettek egylámpás találatnak. A mieinket a kontakthiba okozta kényszerszünet sem zökkentette ki a ritmusból, Kun Anna 34:28-as előnynél köthetett be az utolsó asszóra.

Ment előre Swatowska-Wenglarczyk, visszahozta háromra a lengyeleket, de Kun Anna jó védések után al- és felkarra adott találatokat, így a végén nem kellett izgulnunk. Három egylámpás után már 42:35 volt, együttessel pedig lezárta a mérkőzést Kun, a 45:39-es győzelem után következett a fentebb már megénekelt ünneplés.

No meg az olaszok elleni elődöntő, amely a negyeddöntőnél jóval nagyobb kihívásnak tűnt – előzetesen. Párbajtőrözőink azonban rácáfoltak mindenféle papírformára, a megfontolt első asszó után Kun Anna állva hagyta Mara Navarriát, 15:15-ig a mieink vezettek. Kun Annának támadnia kellett a piros lap után, amit Alberta Santuccio kihasznált, majd a két csere lépett pástra, Federica Isola és Büki Lili asszójából az olasz jött ki jobban.

Nehéz helyzetbe kerültünk 17:23-nál, de nem reménytelenbe! Balkezesünk következett a jobbkezesük ellen, Muhari jól kidolgozott támadásokkal, egylámpás találatokkal 7:1-re legyőzte Santucciót, így újra egálra álltak a felek. Kun Anna a kétszeres világbajnok Rossella Fiamingóval vívta a mindent eldöntő asszót, amelyben hamar önkívületi állapotba került, ellenfele meg lépéskényszerbe. Az előkészítetlenül támadó olasznak nem volt ellenszere a tökéletesen kivitelezett parádriposztokra, a 38:31-es győzelem után ismét egymás nyakába borultak a lányok – döntő 18.30-as kezdettel a franciák ellen!

„Nekik is ugyanolyan tőr van a kezükben, mint nekünk” – mondta Dósa Dániel a magyar tőrcsapat olaszok elleni negyeddöntője előtt, ezzel az állítással pedig nem lehet vitatkozni. Noha az első helyen kiemelt, Daniele Garozzóval, Filippo Macchival és Alessio Foconival felálló rivális volt az esélyes, tőrözőink az osztrákok elleni biztos győzelem után sikerre éhesen léptek pástra.

Az olaszokat sem kellett motiválni, Garozzo már az első tusok után eksztázisban ünnepelt – sajnos volt rá oka. Foconinak már kevésbé, Dósa Dániel egyetlen tusra csökkentette a különbséget, de a folytatásban a rivális ismét ellépett, és végig vezetett a negyeddöntő során. A Dósa, Németh András, Szemes Gergő, Tóth Gergely összeállítású magyar négyes mindent kiadott magából, de nem tudta meglepni az olaszokat, a 45:33-as vereség után viszont simán 45:30-ra legyőzte az ukránokat, így az ötödik helyért vívhat a lengyelekkel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik