A kvótaszerzés jegyében rendezik meg az Európai Játékokat

Vágólapra másolva!
2023.06.11. 09:18
null
Négy évvel ezelőtt a minszki Európai Játékok után a fehérorosz szervezők átadták a zászlót a lengyeleknek, akik mindent megtesznek, hogy megfelelő körítéssel tálalják a kontinens multisporteseményét (Fotó: Imago)
Ahány sportág, annyi szokás: Európa-bajnoki címért, olimpiai kvótákért, kvalifikációs pontokért és érmekért is zajlik a küzdelem a tíz nap múlva kezdődő Európai Játékokon, amelynek Krakkó és a környező kis-lengyelországi régió ad otthont.

 

Van-e létjogosultsága az Európai Játékoknak?

Több mint egy évtized eltelt azóta, hogy az Európai Olimpiai Bizottság közgyűlése zöld utat adott az öreg kontinens „olimpiájának”, de a kérdésre még mindig nem egyértelmű a válasz. A hasonló kezdeményezések világszerte nagy presztízsű multisporteseménnyé nőtték ki magukat, ám nem elhanyagolható tény, hogy az Ázsiai és a Pánamerikai Játékok 1951-ben, a Csendes-óceáni Játékok 1963-ban, míg az Afrikai Játékok 1965-ben indult, vagyis Európának jelentős lemaradást kellene behoznia. Kontinentális dzsembori létrehozására korábban is voltak próbálkozások, de az igények nem egyeztek – és talán még mindig nem egyeznek.

Éppen ezért nem beszélhetünk állandóságról, ami az Európai Játékok egyik legnagyobb hiányossága – a torna például az idén azért nem szerepel a műsoron, mert nem találtak megfelelő helyszínt... A 3x3-as kosárlabdát, a strandkézilabdát, a strandlabdarúgást és a hetes rögbit leszámítva csapatsportokat hiába keresünk a programban, ugyanakkor a nem olimpiai sportágak szövetségei részéről egyre nagyobb az érdeklődés, így Baki (20) és Minszk (15) után Krakkóban már 29 sportág képviselői indulhatnak. Az esemény rangja viszont sportáganként igencsak eltér attól függően, hogy Európa-bajnoki címért, olimpiai kvótákért, kvalifikációs pontokért vagy „csak” érmekért csatáznak a sportolók.

Noha Krakkó lesz a központi helyszín, a versenyeket Malopolska régió 13 településén rendezik meg – a hajdani fővárostól legtávolabb, csaknem 300 kilométerre a wroclawi lőtér található, a sportlövőknél az egyéni olimpiai számokban egy-egy párizsi repülőjegy forog kockán. Jelen állás szerint 102 kvótát osztanak ki az Európai Játékokon, 12 sportágban (kajak-kenu sprintben és szlalomban, öttusában, műúszásban, műugrásban, BMX-ben, mountain bike-ban, tollaslabdában, teqballban, illetve csapatban vívásban, atlétikában és cselgáncsban) egyben Európa-bajnokság is lesz a viadal.

Az orosz és a fehérorosz sportolók annak ellenére sem indulhatnak, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság márciusi javaslata alapján semlegesként lett volna rá lehetőségük. Az ökölvívók világszövetsége ezért felszólította a NOB-ot, hogy vonja vissza az Európai Játékok bokszversenyeitől a selejtezői státuszt... A vívóknál sem ideális a helyzet, a nemzetközi szövetség ugyanis hasonló okból változtatott az eredeti tervén, és csak a csapatversenyt fogadja el Európa-bajnoki eseményként, egyben olimpiai kvalifikációs viadalként, az egyéni versenyeket nem. Az egyébként is sűrű naptárba így az utolsó pillanatban bekerült a plovdivi egyéni Európa-bajnokság, amely teljesen felborította a menetrendet.

Népes magyar küldöttség utazik Krakkóba, 180 sportolónk áll rajthoz az Európai Játékokon, csak hetes rögbiben, síugrásban, breaktáncban és strandlabdarúgásban nem lesz indulónk. Sportlövőink mellett öttusázóink is jó eséllyel pályáznak a kvótára, míg a legtöbb sportágban specifikus világ- vagy olimpiai ranglistapontokat szerezhetünk, amelyek beleszámítanak a párizsi kvalifikációba. Június 21. és július 2. között összesen 255 győztest avatnak Lengyelországban, és ahogy ilyenkor lenni szokott, a szervezők fogadkoznak, hogy az eddigi legnagyobb Európai Játékok egyben a legjobb is lesz.

Talán az is kiderül, hogy van-e jövője az eseménynek.

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly
Ugródeszka az olimpiai programba
Az Európai Játékok műsorán több olyan sportágat is találunk, amelynek nem titkolt célja, hogy idővel az olimpiai programba is bekerüljön – a lengyelországi esemény jó lehetőség, hogy szélesebb közönséget is megszólítsanak. A magyar fejlesztésű teqball,  valamint a tenisz és a fallabda elemeit ötvöző padel Krakkó főterén mutatkozik be az Európai Játékokon, és bekerült a programba a világszerte egyre népszerűbb strandkézilabda is. Érmeket osztanak kick-bokszban, muaythaiban, sportmászásban és breaktáncban is, továbbá lesznek bemutatósportágak, mint a sakk és a szumó.

AZ EURÓPAI JÁTÉKOK HELYSZÍNEI
Krakkó:
3x3 kosárlabda, 7-es rögbi, asztalitenisz, íjászat, kajak-kenu, kajak-kenu szlalom, öttusa, padel, teqball, triatlon, vívás. Tarnów:   sportmászás, strandkézilabda, strandlabdarúgás, tollaslabda. Krynica-Zdrój:   cselgáncs, mountain bike, tekvandó. Myslenice:    kick-box, ­muaythai. Bielsko-Biala:   karate.      Chorzów:   atlétika. Krzeszowice:   BMX. Nowy Sacz:   breaktánc. Nowy Targ:   ökölvívás. Oswiecim: műúszás. Rzeszów:  műugrás. Wroclaw:  sportlövészet. Zakopane:   síugrás

A magyar strandkézilabda-válogatott május végén megnyerte a portugáliai Európa-bajnokságot (Fotó: MKSZ)
A magyar strandkézilabda-válogatott május végén megnyerte a portugáliai Európa-bajnokságot (Fotó: MKSZ)
STRANDKÉZILABDA – EB-GYŐZTESKÉNT UTAZIK A TARNÓWBA A MAGYAR VÁLOGATOTT
Lengyelországban mutatkozik be az Európai Játékokon a strandkézilabda, Gulyás István szövetségi edző látványos és kiélezett mérkőzésekre számít.

 

Európa-bajnokként a lengyelországi Európai Játékokra és a bali strandvilágjátékokra is kijutott a magyar férfi strandkézilabda-válogatott. Gulyás István csapata május végén a portugáliai kontinenstorna csoportkörében ugyan kikapott a házigazdától, de Olaszországot és Franciaországot legyőzte, majd a középdöntőből is két győzelemmel, egy vereséggel jutott tovább. A negyeddöntőben az ukránok nem jelentettek akadályt, az elődöntőben visszavágtak a mieink a portugáloknak, a fináléban pedig a németeket is legyőzték, így aranyérmet szereztek.

„A nemzetközi és az európai szövetség sokat tesz a strandkézilabda fejlődéséért, az Európa-bajnokság is nagyon látványos volt   – mondta Gulyás István szövetségi edző. – Az előrelépést mutatja, hogy míg eddig szabadon lehetett nevezni az Eb-re, két éve már kvalifikációs versenyt rendeznek. Bízom benne, hogy a strandröplabdához hasonlóan az olimpiai program része lesz a sportág, mert eladható, izgalmas, és olyan országok is megmutathatják magukat, amelyeknek a teremkézilabdában nincs rá lehetőségük.”

Az Európai Játékokon Tarnówban rendezik a strandkézilabda-tornát, férfiválogatottunk a csoportkörben sorrendben Portugáliával, Németországgal és Horvátországgal találkozik. Eb-címvédőként nagy célokért küzd a magyar csapat, ugyanakkor a sportág sajátossága, hogy nincsenek favoritok és esélytelenek.

„A legfontosabb mérkőzés a negyeddöntő lesz, amelyen eldől, hogy éremért küzdhetünk-e a folytatásban   – hangsúlyozta Gulyás István. – A legjobb tíz-tizenkét együttes nagyon közel van egymáshoz játékerőben, nem szabad kiengedni egy pillanatra sem, mert bármi megtörténhet. Egyelőre nehéz meghatározni az Európai Játékok rangját, mert először szerepel a sportág a műsorán, de örülünk, hogy megszereztük az indulási jogot, és szeretnénk minél jobban szerepelni. A strandkézilabda sajátossága, hogy ha mindkét félidőt más csapat nyeri meg, szétlövés következik, ilyenkor a pszichés terhet is el kell bírniuk a játékosoknak.”

A csoportmérkőzések már a megnyitót megelőző napon, június 20-án elkezdődnek, majd 21-én folytatódnak, aznap a negyeddöntő mérkőzéseit is lejátsszák. Az elődöntő és a helyosztók játéknapja június 22., vagyis három nap alatt „lezavarják” a tornát, hogy aztán a strandlabdarúgók vegyék birtokba a tarnówi létesítményt.

A CSOPORTKÖR PROGRAMJA
A-csoport
Június 20., 10:
Magyarország–Portugália.  17:    Magyarország–Németország. 21., 12:    Magyarország–Horvátország

Bizakodva várja az Európai Játékokat Balogh Mátyás, aki Tokió után Párizst vette célba (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)
Bizakodva várja az Európai Játékokat Balogh Mátyás, aki Tokió után Párizst vette célba (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)
ÍJÁSZAT – BALOGH MÁTYÁS JÓL KEZDTE AZ ÉVET
Nemzetközi versenyeken lőtt válogatott szintet Balogh Mátyás, akinek az Európai Játékok az év főversenye – Krakkóban az első két helyezett szerez olimpiai kvótát.

 

Már az idén megszerezné a kvótát Balogh Mátyás, aki két éve pótkvalifikációs versenyen tette biztossá tokiói indulását, 1996 után volt ismét versenyzőnk íjászatban az olimpián. A Malév SE 23 éves versenyzője az Európai Játékokat tekinti az év legfontosabb versenyének, amelyen olimpiai távú összetettben az első két helyezett jut kvótához.

„A téli felkészülésnek köszönhetően a versenyszezonom remekül kezdődött, ezért bizakodva várom az Európai Játékokat  – mondta lapunknak a szabadtéren háromszoros, teremben kétszeres magyar bajnok Balogh Mátyás. – Korán el tudtam kezdeni a szabadtéri versenyekre a felkészülést, az erőnléti és lövőedzéseim mellett kiemelten figyelek a mentális frissességre is. Az év első nemzetközi versenyén, Antalyában, majd a szlovéniai Veronica-kupán – szakadó esőben – is sikerült elérnem a válogatott és egyben olimpiai szintet, amely 640 pont. Hasonló a célom az Európai Játékokon is, szeretnék a rangsoroló során minél jobb eredményt elérni, a folytatás kieséses rendszerben zajlik. Egyelőre az első két mérkőzésre koncentrálok, utána már bármi megtörténhet. Európa teljes íjászelitje ott lesz a mezőnyben, szeretném megmutatni ismét, hogy mire vagyok képes. Jó formában utazom Krakkóba, a végső célom a versenyen elérhető egyéni olimpiai kvóta megszerzése.”

Az Európai Játékokon 48 versenyző indul az olimpiai számban, ám a július végi, augusztus eleji világbajnokságon még több riválissal kell számolni, vagyis nehezebb lesz a kvótaszerzés. Balogh Mátyás mellett Szíjártó László képviseli a magyar színeket Krakkóban, aki a csigás szakágban versenyez. 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik