Súlyemelés: az orosz versenyzők semlegesként indulhatnak

Vágólapra másolva!
2023.05.13. 14:51
null
Semlegesként indulhatnak az orosz súlyemelők (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) engedélyezte az orosz és a fehérorosz sportolóknak, hogy semleges státuszban versenyezzenek a szervezet égisze alatti viadalokon. 

Az IWF honlapján tette közzé az elnökség online ülésen hozott döntését, amelyet – hangsúlyozták a közleményben – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlásának megfelelően hoztak.

A két ország súlyemelői az idén áprilisban Jerevánban rendezett Európa-bajnokságot kénytelenek voltak kihagyni az ukrajnai háború tavaly februári kirobbanását követően, 2022. március elején bevezetett szankciók miatt.

Az IWF dokumentumában hangsúlyozta, hogy a mostani döntés, amelyet a sportági világszövetség sportolói bizottsága is határozottan támogat, „a lehető legjobb egyensúlyt képviseli”, egyfelől megőrizve az Ukrajnával való változatlan szolidaritást, másfelől azt az IWF-álláspontot, hogy „a legnagyobb mértékben fenntartsa minden egyéni, semleges sportoló versenyzési lehetőségét nemzetiségüktől függetlenül”.

A NOB végrehajtó bizottsága idén március 28-án javasolta, hogy a sportági szövetségek csak semleges státuszban engedjék vissza az orosz és a fehérorosz sportolókat, és csak azokat, akik nyilvánosan nem emeltek szót az ukrajnai háború mellett, és nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel, illetve nemzetbiztonsági szervekkel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik