Sportpolitika: a Magyar Olimpiai Bizottság taoforráshoz jutott

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2023.05.20. 14:31
null
Megtartotta közgyűlését a MOB, Bacsa Péter lett az új elnökségi tag (Fotó: MOB)
Határozatképesnek bizonyult, így megtartotta közgyűlését szombaton a Magyar Olimpiai Bizottság, amely a megüresedett elnökségi helyre Bacsa Pétert, a Magyar Birkózók Szövetségének ügyvezető alelnökét választotta meg.

Fontos bejelentéssel kezdődött a Magyar Olimpiai Bizottság tavaszi közgyűlése szombaton a budapesti Hélia Hotelben, hiszen Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár egy nagyon friss információt osztott meg az egyébként határozatképesnek bizonyuló közgyűléssel.

„Majdnem egy éve volt, amikor itt álltam önök előtt, s azt ígértem, a köztestületeket személyesen látogatom sorra, hogy beszéljünk az együttműködésről– mondta az államtitkár. –Új sportfinanszírozási rendszert hoztunk létre, újraterveztük az edzői életpályaprogramot és elindítottuk a nevelőedzői programot is, minden alkalommal támaszkodtunk és számítottunk a Magyar Olimpiai Bizottságra. Ebben az egy évben kiderült, hogyan tudjuk egymást erősíteni, és tudásunkat hasznosítani a magyar sport érdekében. Ez a jó irány, erre megyünk tovább, és ezennel itt, a közgyűlés előtt bejelenthetek valami nagyon friss változás: a Magyar Olimpiai Bizottság a tao kedvezményezetti köréhez tartozott és tartozik, ám 2017 óta nem tudott élni ezzel a lehetőséggel. Egy pénteken hatályba lépő kormányrendelet értelmében viszont a jövőben a MOB jogosult lesz erre, így idén 167, jövőre 300 millió forintot tud lehívni a keretből.”

A kormányrendelet-módosításában olvasható, hogy a sporttámogatásra fordítható éves társaságiadó-keret 124.9 milliárdról 125.2. milliárd forintra emelkedett, ez teszi lehetővé, hogy a hat érintett csapatsportág mellett a Magyar Olimpiai Bizottság is részesülhet az összegből.

Forrás: MOB
Forrás: MOB

Az egyéb napirendi pontok (például az elnöki beszámoló, az éves költségvetés elfogadása, sportolói és etikai bizottság beszámolójának elfogadása) mellett a felügyelőbizottsági jelentés szabálytalanságot állapított meg a még az előző elnök és főtitkár regnálása idején Magyarock néven forgalmazott termékek és a brandépítés kapcsán: a MOB szervezeti és működési szabályzata előírja, hogy 50 millió forint fölötti kötelezettségvállaláshoz előzetes elnökségi hozzájárulás szükséges – ez egy alkalommal nem valósult meg, emellett a márka felépítése „elvitt” összesen 267 millió forintot.

A Magyar Olimpiai Bizottság már visszatért az olimpiai öt karika és a magyar címer, valamint a Team Hungary név használatához, és a korábbi márkanevet kivezették a forgalomból.

A novemberben alelnökké választott Wladár Sándor „után” megüresedett egy hely a testület elnökségében, erre a múlt szerdai határidőiga Magyar Birkózók Szövetsége ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter, és Benczédi Balázs, az MVM Zrt. igazgatósági tagja, a Magyar Műugró-szakszövetség elnöke nyújtotta be pályázatát.

Forrás: MOB
Forrás: MOB

A szavazás előtt Benczédi Balázs szót kért, és elmondta, meglátása szerint Bacsa Péter alkalmasabb a feladatra, így arra kérte a jelenlévőket, támogassák őt – mindezek után a közgyűlés titkos szavazással megválasztotta Bacsa Pétert a testület elnökségi tagjává.

Díjakat adott át a MOB

A szombati közgyűlésén Gyulay Zsolt elnök és Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke MOB-érdemérmet adott át Altorjai Sándornak, a Magyar Tornaszövetség főtitkárának, Regőczy Krisztinának, korábbi olimpiai ezüstérmes és világbajnok jégtáncosnak, valamint posztumusz kitüntetést adományozott Béres Ernőnek, a korábbi világcsúcstartó atlétának – esetében elhangzott, hogy az előterjesztés és a döntés már megszületett kitüntetéséről, amikor 95 esztendős korában április végén elhunyt az egykori olimpikon.

A Magyar Olimpiai Bizottság életműdíjat adott Szántó Györgyné Domonkos Annának, a háromszoros Európa-bajnoki bronzérmes evezősnek, a hazai szövetség korábbi főtitkárának, aki a Nemzeti Sport munkatársa is volt. Az egyenlő esélyekért díjat Kun Péter kapta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik