Öttusa: fejtörést okoznak a férfi versenyzők Martinek Jánosnak

MIHÁLYI PETRAMIHÁLYI PETRA
Vágólapra másolva!
2023.05.04. 09:07
null
A Kőbánya SC fiatal öttusázói vicces poszterrel buzdították klubtársukat a budapesti világkupaversenyen – Bőhm Csaba helye biztos az A-keretben (Fotó: pentathlon.hu)
A sűrűbb mezőnyben kevesebb igazán kiemelkedő eredményt szállítanak férfi öttusázóink a világkupa-sorozatban, mint tavaly, s Martinek János szövetségi kapitánynak a válogatottat sem egyszerű kijelölni.

 

Csabi, bumm! – állt a Bőhm Csabának szóló szurkolói plakáton a budapesti világkupaverseny szombati napján, a férfidöntő alatt. A Kőbánya SC sportolójának fiatalabb klubtársait ugyanis megihlette, hogy a Nemzetközi Öttusaszövetség amerikai műsorközlője nem boldogul a magyar nevekkel, így a laser run alatt minden megméretésen arról számol be, hányadik helyen áll éppen „Csaba Bumm.” Nem csak speciális magánhangzóinkkal akadtak gondjai, az is többször kiderült, kit előzött meg „Benc Demeter”, vagy hogyan sikerült „Gergeli Regos” lövészete.

Pedig bőven volt lehetősége gyakorolni a helyes kiejtést, hiszen a magyar fiúk tavaly remekeltek, előfordult, hogy többen odaértek a dobogóra – a legelső, kairói vk-viadalon Bőhm ezüst-, Szép Balázs bronzérmes lett, az Európa-bajnokságon Bereczki Richárd győzött, s mögötte Szép lett a második. Míg azonban női versenyzőink erre az évre nőttek fel az élmezőnyhöz, a férfiaknál a mezőny nőtt fel a mieinkhez, s most sokkal kiélezettebb a harc.

Meglepetésre Bereczki ezúttal messze volt a továbbjutástól, s mivel a rendező ország 12 indulójából az idén már csak hat juthat elődöntőbe a világkupaversenyeken, a kombinált versenyszámban világcsúcsot döntő Gáll András annak ellenére búcsúzott a selejtezőben, hogy egyébként a legjobb 36 között végzett. Regős Gergely és Tamás József a szerényebben sikerült elődöntőbeli körvívás miatt maradt le a fináléról, Bőhm mellett Koleszár Mihály, Demeter Bence és Szép Balázs jutott döntőbe.

Reális dobogóesélye Koleszárnak és Bőhmnek volt, össze is ölelkeztek a rajtvonalnál, s hátba veregetéssel kívántak egymásnak sok sikert. Bár az olimpiai bronzérmes dél-koreai Dzsun Vung Te hamar ellépett a mezőnytől, a kettős magyar dobogó csak az utolsó lövészettel úszott el. Koleszár az 5., Bőhm a 6. helyen végzett, míg Szép 12., Demeter 17. lett.

„Koleszár Mihály még juniorkorú, nagy szó, hogy karrierje második világkupaversenyén ismét döntőbe jutott. Úgy éreztem, most a dobogóra is felérhet, de a sűrű mezőnyben ez még nem jött össze. Bőhm Csaba mindig ott van az élmezőnyben, ezúttal kicsit hátrébb, mint szokott, de szépen zárta a napot. Demeter Bence már a selejtezőben rongyosra futotta magát, és harminc fölött nem regenerálódik olyan gyorsan, de ő is tisztességesen helytállt. Meggyűlt a baja a lovával Szép Balázsnak, a végén viszont kiválóan kombizott, jó, hogy feljebb zárkózott – most számolgathatok, hogy állnak a fiúk a válogatási rendszert tekintve” – értékelte a döntőt Martinek János szövetségi kapitány.

Nagy fejtörést okoznak a férfiak a szakvezetőnek, mivel a tavalyi kiegyensúlyozott teljesítmény többeknél már csak emlék. Stabil a helye az Európa- és világbajnokságra készülő válogatottban Bőhm Csabának, aki az első, kairói vk-viadalon ezüstérmes lett. Két döntős szereplésével Demeter Bence és Koleszár Mihály is lehetőséget kap az A-keretben, de az Eb-címvédő Bereczki Richárd vagy a vb-bronz- és Eb-ezüstérmes Szép Balázs kiszorul a csapatból.

Az elfogadott válogatási rendszer a két világkupaversenyen szerzett ranglistapontokat veszi figyelembe, az Európa- és a világbajnokság mellett a legjobb négy magyar mehet a vk-sorozat utolsó, szófiai állomására, s ha kvalifikálnak, a döntőjére is. Így Bereczki Richárdé az utolsó hely (Ankarában 10. lett), s Szép marad le az idei fő versenyekről (Kairóban kiesett a selejtezőben). Martinek azonban többet vár tőlük tavalyi remeklésük után, s minimális a különbség köztük, ezért a válogatási rendszer kisebb módosítására tett javaslatot a szakmai bizottságnak.

„A legkiegyensúlyozottabban szereplő három versenyzőt kiemelném, hogy pihenjenek az Európa-bajnokságig, ott lehet majd a legkönnyebben olimpiai kvótát szerezni az idén, fontos verseny lesz – magyarázta a kapitány. – A negyedik pozíció Bereczki és Szép között dőlne el a szófiai megméretésen, s kivinném Bulgáriába Gáll Andrást és Tamás Józsefet is, hogy versenyrutint szerezzenek.”

Ez annyiban bonyolítaná a helyzetet, hogy ha közülük valaki kiugróan teljesít a jövő heti versenyen, amelyre vasárnap már utazik a csapat, a nemzetközi vk-rangsorban megelőzheti az A-keret biztos tagjait is, kiszorítva valamelyiküket a sorozat döntőjéről. Egyedül Bőhmnek van akkora előnye, hogy ankarai indulását egyetlen honfitársa sem veszélyezteti. A magyar szövetség szakmai bizottsága szerdán tárgyalta a kérdést, de a döntést csütörtökre halasztotta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik