Asztalitenisz: Szőcs az európaiak közül utolsóként búcsúzott Makaóban

Vágólapra másolva!
2023.04.21. 16:48
null
Szőcs Bernadette egyedüli európaiként játszott negyeddöntőt a makaói champions-versenyen (Fotó: WTT)
Két győzelem után véget ért a marosvásárhelyi Szőcs Bernadette menetelése a WTT-sorozat makaói champions-versenyén, miután a negyeddöntőben a világelső kínai Szun Jing-sa három játszmában legyőzte. A férfiaknál váratlan szenzációként a francia Alexis Lebrun kiejtette a toronymagas favorit kínai Fan Csen-tungot. 


Szőcs Bernadette (világranglista-27.) egészen különleges helyen harcot ki magának a Makaóban zajló champions-versenyen: a hölgyek mezőnyében a legjobb nyolc között hét ázsiai mellett ő volt a kakukktojás. Persze ezt nem adták ingyen, megdolgozott a negyeddöntős helyért, ugyanis előbb a kínai Csen Hszing-tungot (5.), majd a francia-kínai Yuan Jianant (17.) búcsúztatta, vagyis mindkétszer nála magasabban jegyzett ellenfelet győzött le. A folytatásban viszont még a korábbiaknál is nagyobb csodára lett volna szükség, az elődöntőbe jutásért ugyanis a világranglistát vezető kínai Szun Jing-sa ellen állt asztalhoz. A mérkőzés sajnos a papírformának megfelelően alakult, Szun három nagyon sima szettben győzött, s jutott be ezzel a legjobb négy közé, ahová rajta kívül – nem meglepő módon – további három honfitársa került be, vagyis a hölgyeknél innentől kezdve szokás szerint kínai házi bajnokságot rendeznek.

A férfiaknál visszafogottan fogalmazva is szenzációt hozott az utolsó negyeddöntő: a francia Alexis Lebrun (22.) 3:2-re legyőzte a világbajnoki címvédő, világelső kínai Fan Csen-tungot. A 19 esztendős francia játékos egészen káprázatos ütemben fejlődik, hiszen alig több mint egy évvel ezelőtt, 2022. januárjában az 1055. helyen állt a világranglistán, ehhez képest most a 22. és pályafutása során először bejutott egy champions-verseny elődöntőjébe. Fan Csen-tungot amúgy nem sűrűn győzi le európai asztaliteniszező, erre legutóbb tavaly októberben, a világkupán volt példa, a német Dimitrij Ovtcharov akkor a negyeddöntőben mattolta, azóta viszont megnyerte a szingapúri Grand Smasht és a múlt heti hszinhsziangi champions-versenyt is.

Lebrunnak nem sok ideje lesz ünnepelni, a szombati folytatásban újabb nagy feladat vár rá, a sportág történetének egyik legnagyobb alakjával, az ötszörös olimpiai és 13-szoros világbajnok kínai Ma Lunggal kell megküzdenie.

WTT-SOROZAT, CHAMPIONS, MAKAÓ
Férfiak. Egyes. Negyeddöntő:

A. Lebrun (francia)–Fan Csen-tung (kínai) 3:2 (7, –8, 5, –5, 9)
Az elődöntő párosítása:

A. Lebrun (francia)–Ma Lung (kínai)
Vang Csü-csin (kínai)–Harimoto (japán)
Nők. Egyes. Negyeddöntő:

Szun Jing-sa (kínai)–Szőcs Bernadette (romániai) 3:0 (6, 3, 7)
Az elődöntő párosítása:

Szun Jing-sa (kínai)–Csen Meng (kínai)
Vang Man-jü (kínai)–Vang Ji-ti (kínai)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik