Sportlövészet: célkeresztben az olimpiai kvóták

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2023.02.28. 11:02
null
Miközben Csonka Zsófia (nagy képünkön) a finomhangolást végezte, Pekler Zalán (kis képünkön) különleges csapatversenyben vett részt a Nemzeti Lőtéren (Fotó: Földi Imre)
Alig egy héttel az olimpiai kvalifikációs légfegyveres Európa-bajnokság előtt meglátogattuk a Nemzeti Lőtéren válogatott sportlövőinket, akik az edzőtáborban különleges csapatversenyekkel készülnek a kontinensviadalra.



„NYOMJATOK EGY PINGPONGOT!” – hangzott el az utasítás, amikor beléptünk a Fehér úti Nemzeti Lőtérre, s bár egy pillanatra átfutott az agyunkon, hogy eltévesztettük a házszámot, a pisztolyosok szakágvezetője, Pál-Plichta Györgyi megnyugtatott minket, jó helyen járunk. Az olimpiai kvalifikációs 10 méteres Európa-bajnokságra készülő sportlövőknél, akik az elmúlt napokban közös edzőtáborban igyekeztek elvégezni a finomhangolást, hogy aztán a juniorok a hétvégén, a felnőttek jövő szerdán már Tallinn felé vegyék az irányt.

„ A pingpong elnevezés arra utal, hogy tizenegy szerzett pontig zajlik a párviadal – adott magyarázatot Pál-Plichta Györgyi, aki hozzátette, az éremmérkőzések modellezése miatt fontos, hogy egymás ellen is lőjenek válogatott kiválóságaink. – Egy héttel az Európa-bajnokság előtt már nem lőni tanítjuk a versenyzőket, hanem olyan feladatokat adunk nekik, amelyek a csapatépítés szempontjából is hasznosak. A délelőtti és a délutáni edzés utolsó óráját egyaránt a közös gyakorlásnak szenteljük, háziversenyeket szervezünk, hogy nagyobb kihívás elé állítsuk a lövőket. Vegyes párosban különösen sokat számít az összhang, szoktam is mondani a versenyzőknek, hogy nem baj, ha hibáznak, csak egyszerre tegyék.”

Miközben női pisztolyosaink egymás után adták le a lövéseket, a szakember halkan hozzátette, Csonka Zsófiát, Jákó Miriamot és Major Veronikát is képesnek tartja arra, hogy bekerüljön a nyolcas döntőbe, amelyben már bármi megtörténhet. (Megjegyzés: a hétfői edzésen versenykörülmények között a döntőket is gyakorolták sportlövőink.) Természetesen elhangzott a bűvös szó, a kvóta is – Pál-Plichta Györgyi szerint akár két versenyzőnk is indulási jogot szerezhet Tallinnban a jövő évi olimpiára, az egyéni számokban két-két párizsi repülőjegyet osztanak ki.

„A légfegyveres számok nagyszerűsége az egyszerűségükben rejlik, ha egy ügyesebb majmot betanítanánk, talán az is tízest lőne   – hozott szokatlan példát a pécsiek pisztolyosa, Csonka Zsófia, majd levonta a következtetést: nem szabad túlagyalni a versenyt, mert az hibához vezet.  – Az idei Európa-bajnokságra állomásként tekintek a cél felé vezető úton, nincs rajtam teher, mert tavaly októberben a csövön és a belső alkatrészeken kívül megváltozott a technikai apparátusom, a korábbitól eltérő dőlésszöggel és új markolattal lövök. Türelmet és hitet igényel a folyamat, de végre azt látom, hogy van értelme a befektetett munkának, mert eredményekben is megmutatkozik.”

A pisztolyosoktól néhány lőállásra három puskásunk, Ferik Csilla, Dénes András és Pekler Zalán – aki a kai­rói világkupát is kihagyta az edzőtábor érdekében – különleges csapatversenyt rendezett, amely akkor ért véget, amikor közösen elérték az ötven pontos határt – a pontszámítás alapjául a tíz egészen felüli tizedek szolgáltak. Az ebéd illata kettőzött motivációt adott a lövőknek, akik gyorsan végeztek a feladatukkal, és az edzésforma alapján bizakodva várják a junioroknak március 6-án, a felnőtteknek 9-én kezdődő kontinensviadalt.

 

Sportlövő szakszótár
A hétfői edzés közben csak úgy röpködtek a szakkifejezések, javító szándékú észrevételek, amelyeket Pál-Plichta Györgyi pisztolyos szakágvezető segítségével igyekeztünk megfejteni.
„Csípem a sütésed” = Elégedett vagyok a technikájával. A célzással szinkronban, folyamatosan terhelve kell elsütni a pisztolyt, nem szabad rángatni a fegyvert.
„Ne hagyjuk elkanászodni a technikát” = A jó technikát folyamatosan karban kell tartani, a rosszat pedig gyomlálni ahhoz, hogy a versenyeken megfelelő legyen a kivitelezés.
„Bevakartad a tízesbe” = Nem volt tiszta a lövés, épp hogy befért a tízesbe. Nemcsak az eredmény a fontos, hanem a tudatosság is, hosszú távon az kifizetődő.
„Ne dobálózva lőjünk” = Hintáztatták a pisztolyt, vagyis a megfelelő magasságnál alacsonyabbra engedték a fegyvert, majd megbillentették, ami technikailag helytelen.



A MAGYAR CSAPAT
Férfiak
Puska:
Hammerl Soma, Pekler Zalán, Péni István, Somogyi Péter (ranglistapontokért)
Pisztoly: Nagy László, Szemán Dávid, Tátrai-Fejes Miklós
Nők
Puska:
Bajos Gitta, Dénes Eszter, Lovász Dorina (rp.), Mészáros Eszter, Nagybányai-Nagy Anna (rp.)
Pisztoly: Csonka Zsófia, Fábián Sára Rachel (rp.), Jákó Miriam, Major Veronika, Sike Renáta (rp.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik