Gulyás Michelle: Most minden lovaglóedzésem különleges

MIHÁLYI PETRAMIHÁLYI PETRA
Vágólapra másolva!
2022.12.26. 07:33
null
Gulyás Michelle 2022-ben minden jelentős nemzetközi versenyen érmet nyert (Fotó: Dömötör Csaba)
Elképesztő idényt zárt Gulyás Michelle, nem véletlen, hogy a nemzetközi és a hazai öttusaszövetség is az év legjobbjának választotta meg. Visszatekintve az elmúlt évre, mentális felkészülésről, a tanulás és az élsport kettős terheléséről és persze a lovaglás leváltásával kapcsolatos érzéseiről is beszélt jelenlegi első számú női öttusázónk.

 

 

 

NÉVJEGY: GULYÁS MICHELLE
Született: 2000. október 24., London
Sportága: öttusa
Klubja: Újpesti TE
Edzője: Tibolya Péter
Kiemelkedő eredményei: olimpiai 12. (egyéni, 2021), világbajnoki ezüstérmes (egyéni, 2022), 3x vb-bronzérmes (vegyes váltó, 2018; egyéni, 2021; csapat, 2022), Európa-bajnoki ezüstérmes (csapat, 2022), Eb-bronzérmes (egyéni, 2022), ifjúsági olimpiai bronzérmes (egyéni, 2018)

Minden nemzetközi versenyen, amelyen Gulyás Michelle 2022-ben elindult, dobogóra állt! Az elképesztő sorozatban benne van a világbajnokságon nyert ezüstérem, a hazai pályán, Székesfehérváron szerzett Európa-bajnoki bronz és a budapesti világkupa első helye. Az esztendőt a világranglista élén zárta, s nem meglepő, hogy a Nemzetközi Öttusaszövetségnél éppúgy az év női sportolójának választották, mint a hazai szervezetnél.

„Nem gondoltam volna, hogy ilyen remek évem lesz – mondta az UTE 22 éves öttusázója –, elég nehézkes volt az egész, mert minden nagy esemény előtt – általában a felkészülés leghasznosabb időszakában – becsúszott valamilyen betegség, így hátrányba kerültem a fizikai számaimban.” Kívülről azonban semmi sem látszott ebből, s a tokiói olimpián 12. helyezett sportoló úgy véli, ennek az lehetett az oka, hogy a technikai számokkal tudott kompenzálni. „Azt, hogy a futás-lövészet kombinált versenyszámom kiemelkedő volt, főként a lövészetnek köszönhettem. Mentálisan megerősödtem, ez egyébként a víváson is látszott, stresszhelyzetben is stabil tudtam maradni mindkettőben. Persze amikor nem voltam beteg, volt egy-két jobb futásom is”      – magyarázta Gulyás.

Egyéniben bronzérmet szerzett a 2022-es, székesfehérvári Európa-bajnokságon (Fotó: Dömötör Csaba)
Egyéniben bronzérmet szerzett a 2022-es, székesfehérvári Európa-bajnokságon (Fotó: Dömötör Csaba)


A mentális fejlődés nem véletlen: sportpszichológusával, Harsányi Gergővel sokat dolgozik az előrelépésért. Úgy véli, nemcsak az öttusával kell foglalkozniuk, a család, a barátok, az emberi kapcsolatok is legalább ilyen fontosak. „Ennek mindig kiemelt szerepe volt a felkészülésemben, mert hiába áll valaki készen fizikailag, ha mentálisan nem tud igazán jelen lenni – főleg ebben a sportágban, ahol nagyon gyors a versenyek lefolyása. Folyamatosan haladni kell, nincs tizenöt perc ráhangolódni egy-egy versenyszámra. A vívást különösen pörgetik, és nincs olyan, hogy azt mondhatom, ez az asszó most nem számít, minden pillanatban maximálisan koncentrálni kell. A sportpszichológus tud abban segíteni, hogy ilyenkor ne zökkenjek ki a ritmusból. Az utóbbi időben viszont rájöttem, fontos, hogy minden rendben legyen az életemben. Nagyon sokat számít az önismeret minden tekintetben, most már jobban tudom kezelni a stresszhelyzeteket általánosságban is.”

Mindezek tükrében már csak nevet azon, hogy régebben éppen a lövészettel akadtak problémái, amelyet most a legerősebb versenyszámának tart. Arra egyébként nem jutott sok ideje az öttusázóknak, hogy hozzászokjanak a versenyek legújabb lebonyolítási rendszeréhez – mindössze egyetlen idényük volt rá. Jövőre már az olimpiai kvalifikációs szezon következik, de Gulyás Michelle-nek nem volt gondja az alkalmazkodással. „Nem mondhatom, hogy nem tetszik a másfél órás öttusa, hiszen ez egy sikeres év volt. Valószínűleg azért tudtam ilyen gyorsan hozzászokni ahhoz, hogy a versenyszámok között alig van idő regenerálódni, mert az élsport mellett nappali tagozatos egyetemi hallgatóként egyébként is pörgősek a mindennapjaim, nehéz megoldani, hogy legyen időm pihenésre”      – mondta.

Mentálisan megerősödött, ennek köszönhetően a lőállásban is stabilabban teljesít (Fotó: Árvai Károly)
Mentálisan megerősödött, ennek köszönhetően a lőállásban is stabilabban teljesít (Fotó: Árvai Károly)


És valóban, a magyar klasszisnak nem sok lehetősége van kikapcsolódni nap közben, mindig akad tennivalója. „Reggel úszni megyek, utána órákra, majd délután ismét edzéseim vannak. Folyamatosan rohanok, nincs lehetőségem tétlenkedni – mosolygott Gulyás Michelle. –  A mindennapjaimat azért megkönnyíti, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanulok, aminek klasszikus campus jellegű az elrendezése, van uszoda is, és nagyon támogatóak, tudok ott készülni, így nem kell nagy távolságokat megtennem az óráktól az edzéshelyszínig.” Hozzátette: fontos, hogy mindig megtalálja az egyensúlyt, hogy éppen mire kell nagyobb hangsúlyt fektetnie, az élsportra, a versenyeire vagy a tanulmányaira. Most azonban igazán nehéz év előtt áll, mivel amellett, hogy indul az olimpiai kvalifikációs idény, az utolsó szemeszterét kezdi meg az egyetemen, ahol nyomozónak tanul. „Alapvetően a vizsgaidőszakokat érzem igazán nehéznek – magyarázta –, de talán a következő félévem lesz a legnehezebb, hiszen végzős vagyok, sok a tantárgyam, több száz tételem lesz, ráadásul szakdolgozatot is kell írnom.”

A mentalitást, amelynek köszönhetően a tanulás és a sportolói karrier egyaránt kiemelt jelentőségű az életében, otthonról hozta, így magától értetődőnek érzi. S míg a testvéreinél egy hajszál a tanulmányok javára döntött az élsporttal szemben, addig Gulyás Michelle nem akart választani a kettő közül. Ehhez középiskolája, a Szent István Gimnázium is hozzájárult, amely arról is ismert, hogy támogatja azokat, akik élsportolóként is szeretnének magas szinten továbbtanulni. „Szóba sem került, hogy döntenem kellene, melyiket szeretném jobban, és sokan támogatnak abban, hogy tudjam csinálni a kettőt együtt. A gimiből is elengedtek az edzőtáborokba, a pótlásban a tanárok és a barátaim is segítettek, és így van ez most, az egyetemi évek alatt is”      – fejtette ki.

Nagyon szereti a lovaglást, sajnálja, hogy 2024 után kikerül az öttusa programjából (Fotó: MTI)
Nagyon szereti a lovaglást, sajnálja, hogy 2024 után kikerül az öttusa programjából (Fotó: MTI)


De nemcsak a diplomázással fűszerezett olimpiai kvalifikációs szezon miatt néz fontos időszak elébe jelenlegi legjobb női öttusázónk, hanem azért is, mert immár biztos, 2024 után búcsúzik a lovaglás, és az akadályverseny lesz az öttusa új, ötödik versenyszáma. „Nagyon el voltam keseredve a döntés miatt. Nem tudom, mi történt a háttérben, és lehet, hogy mindent megtettek azért, hogy megmentsék a lovaglást, de én úgy érzem, a nemzetközi szövetség nem járta körül eléggé az ügyet – mondta a sportoló. – Nagyon szeretem ezt a versenyszámot, és így, hogy már csak másfél év van hátra, most minden lovaglóedzésem különleges. Élvezem az ugratást, a vágtázást, és jobban is tudom értékelni, hogy ez még megvan nekünk. Ezért küzd mindenki sokkal jobban az olimpiáért is, hiszen ez lesz az utolsó lehetőségünk, hogy az »igazi« öttusában érvényesülhessünk az ötkarikás játékokon.”

A kvótaszerzés miatt ugyan izgul, de bízik magában, az edzői stábjában és az együtt elvégzett munkában – ráadásul a jó hangulatú tréningeken egymást húzzák előre klubtársával, Szép Balázzsal, aki világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmével idén kiérdemelte az év férfi öttusázója címet a magyar szövetségnél. „Amióta az UTE-ban készülök, folyamatosan haladunk előre. Persze némi visszaesés időnként előfordul, de azon mindig tudunk csiszolni, teljesen zökkenőmentes semmi sem lehet. Jövőre nagyobb verseny várható a nemzetközi mezőnyben, mint idén, a legjobbak az olimpiai kvalifikáció miatt kevesebb eseményt fognak kihagyni. Ráadásul arra is figyelni kell, hogy itthon is a legjobb legyél, különben nem te kapod meg a nemzeti kvótát”   – magyarázta.

Az Eb-2. női csapat szelfije: (balról) Barta Luca, Gulyás Michelle, Simon Sarolta (Fotó: Dömötör Csaba)
Az Eb-2. női csapat szelfije: (balról) Barta Luca, Gulyás Michelle, Simon Sarolta (Fotó: Dömötör Csaba)


Az ünnepek alatt azért jut ideje egy kis szusszanásra is, s ugyan a vizsgaidőszak miatt most sem unatkozik, és nem maradnak el az edzések sem, már azt is pihentetőnek érzi a megszokott napirendjéhez képest, hogy legalább órái nincsenek,nem kell napi szinten bejárnia az egyetemre. Így el tud tölteni egy kis időt azokkal, akik fontosak neki. „A szentestét mindig szűk körben ünnepeljük, 25-én a bővebb családdal találkozunk, 26-án pedig igazán különleges, nagy társas estet tartunk barátokkal és hozzátartozókkal. Karácsonykor annyira más a hangulata mindennek! Szeretem a fényeket, az ízeket is. Egy hétvégére még az ünnepek előtt elmentünk a barátaimmal Bécsbe, a karácsonyi vásárba, voltunk a feldíszített Práterben is, igazán jó, ünnepi lelkiállapotban tértem haza.”

Persze árnyoldalai is akadnak a télnek, már javában zajlik az alapozás a következő évre, s a hidegben edzeni Gulyás Michelle-nek sem a legkellemesebb. Helyszínt csak a futásnál vált ebben az időszakban, beköltözik a BOK-csarnokban felállított futópályára, egyedül a lovaglóedzéseket tölti szabadtéren. „Az azért tud fájni, lefagynak az ujjaim. Persze hozzászoktam már ehhez az évek alatt... Amúgy most kicsivel nehezebben rázódom vissza fizikailag, főként a futás nehéz, de szerencsére már érzem, hogy kezd visszajönni a formám. És egyébként is, inkább most legyen így, mint a versenyidőszakban.”

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. december 24-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik