Sportlövészet: Sike Renáta Eb-bronzérmes pisztolyban

Vágólapra másolva!
2022.09.14. 12:08
null
Sike Renáta (Fotó: Nemzeti Sport)
Megszületett az első érem a felnőtteknél a Wroclawban zajló olimpiai kvalifikációs sportlövő Eb-n, Sike Renáta 25 méter sportpisztolyban állhatott dobogóra.

 

A magyar indulók közül Sike Renáta várhatta a legjobb helyzetből a gyors részt 25 méter pisztolyban a wroclawi sportlövő Európa-bajnokságon, világbajnoki bronzérmesünk ugyanis a 7. helyen állt a pontlövészetben, s a szabályok értelmében az első nyolcban kellett végezni a döntőbe jutáshoz. A Honvéd kiválósága elbírta a nyomást, ráadásul kiegyensúlyozott teljesítményének köszönhetően egy helyet még javított is, így 583 körrel, hatodikként került be a fináléba. A verseny előtt a világranglistát vezető Major Veronika az első nap után a 26. helyen állt, s bár a gyors rész kimondottan jól sikerült neki, végül két körrel lemaradt a döntőről. Major összesítésben a 12. lett, míg a szám harmadik magyarja, Csonka Zsófia a 25. helyen végzett.

„Király volt” – összegezte röviden az alapversenyt Sike Renáta, akinek a döntő első szakaszában az olimpiai bajnok görög Anna Korakakival, az Eb-ezüstérmes lengyel Klaudia Bressel és a junior világ- és Európa-bajnok francia Camille Jedrzejewskivel került egy csoportba, innen pedig az csak az első két helyezett folytathatta a küzdelmeket az érmekért. A versenyzők négy sorozatban összesen húsz lövést adtak le, féltávnál Sike állt az élen, s bár a végén Bres megelőzte, másodikként így is a legjobb négy közé jutott.

A másik csoportból az alapversenyt fölényesen megnyerő, favorit német Doreen Vennekamp, valamint az olasz Maria Varricchio került be az éremmérkőzésre, amely húsz lövéssel kezdődött, ezt követően a negyedik helyen álló versenyző kiesett, a többiek folytatták. Sokáig úgy tűnt, hogy a mi lányunk marad érem nélkül, két sorozat után ugyanis mindössze három találattal állt, ám a hátralévő kettőben hibátlanul lőtt (tíz találat), így ledolgozta hátrányát Varricchióval szemben, s folytathatta a versenyt. A következő tíz lövés már az olimpiai kvótás helyekről döntött – az arany- és ezüstérem mellé járt párizsi repülőjegy –, Bres és Sike fej fej mellett haladt, ám végül egyetlen találattal a lengyel volt a jobb, így Sike Renáta bronzéremmel zárta az Európa-bajnokságot.

Nem sok hiányzott a kvótához, de kesergésre semmi ok, a 44 éves sportlövő 2015 után szerzett ismét érmet nagy világversenyen egyéniben, s bizonyította, hogy még mindig a nemzetközi elithez tartozik. Az ő szavaival élve: ez bizony király volt!

EURÓPA-BAJNOKSÁG, WROCLAW
Pisztoly. 25 m. Sportpisztoly. Egyéni. Európa-bajnok: Doreen Vennekamp (Németország) 29 pont (az alapversenyben: 592), 2. Klaudia Bres (Lengyelország) 21 (581), 3. Sike Renáta (Magyarország) 17 (583), …12. Major Veronika (Magyarország) 580, …25. Csonka Zsófia (Magyarország) 575

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik