Sportlövészet: Nagy potenciál van a versenyzőinkben – Herczegh Szabolcs

Vágólapra másolva!
2022.09.19. 09:13
null
Herczegh Szabolcs (Fotó: Magyar Sportlövők Szövetsége)
A magyar sportlövő-válogatott szövetségi kapitánya, Herczegh Szabolcs az Európa-bajnokság előtt arra kérte Sike Renátát, hogy bízzon magában és az elvégzett munkában, aki megfogadta a tanácsokat és bronzérmet szerzett Wroclawban. A kapitány a jövőben is szeretne figyelmet fordítani az egyéni szakmai igényekre, s biztosra veszi, hogy csak idő kérdése az olimpiai kvótaszerzés.


– Ez volt az első Európa-bajnoksága a magyar sportlövő-válogatott szövetségi kapitányaként. Azt kapta, amire számított?
– Az olimpiai egyéni versenyszámokban egy érem és egy kvóta volt a kitűzött cél, ebből az érem összejött Sike Renátának, a kvóta hajszálnyira volt. Reni az idei legjobb teljesítményét nyújtotta, míg a junioroknál a gyors­tüzelő pisztolyos fiúk harmincöt év után szereztek újra érmet Magyarországnak, a szakágban elindult fejlesztőmunka eredményeként. Ugyanakkor voltak negatívumok is, előfordult, hogy hirtelen jött technikai problémák hátráltatták a sportolóinkat, vagy a napi formájuk nem volt elég jó ahhoz, hogy érmet szerezzenek.

– Sike Renáta hét év után szerzett ismét érmet egyéniben nagy világversenyen. Minek köszönhető, hogy kijött neki a lépés Wroclawban?
– Amikor júniusban kineveztek a válogatott szövetségi kapitányának, hangsúlyoztam, hogy szeretnék kiemelt figyelmet fordítani az egyéni sportszakmai igényekre. Renivel is sokat beszélgettem az Európa-bajnokság előtt, kértem, hogy bízzon magában és az elvégzett munkában. Úgy érzem, célba ért az üzenet, a bronzérem pedig azt bizonyítja, hogy továbbra is a nemzetközi élmezőnyhöz tartozik.

– Csalódott amiatt, hogy a kvótaszerzés nem sikerült?
– Nincs bennem csalódottság. Bízom a csapatban, tudom, csak idő kérdése, hogy megszerezzük az első kvótánkat a párizsi olimpiára. Néhány nem olimpiai számban is közel álltunk az éremszerzéshez, ami azt mutatja, hogy nagy potenciál van a versenyzőinkben. Biztos vagyok benne, hogy a sportolók az edzők segítségével felismerik, mi kell ahhoz, hogy a legközelebb a mi javunkra döntsenek a nüanszok.

A pisztolyos Sike Renáta hét év után állhatott ismét dobogóra egyéniben világversenyen (FOTÓ: NEMZETI SPORT)
A pisztolyos Sike Renáta hét év után állhatott ismét dobogóra egyéniben világversenyen (FOTÓ: NEMZETI SPORT)

 

– Fiatal csapat képviselte a magyar színeket Wroclawban. Milyen benyomást tettek önre a jövő reménységei?
– Ahhoz, hogy valaki elindulhasson egy világversenyen, jól kell szerepelni a válogatókon is, a fiatalok pedig bizonyították, hogy ott a helyük a felnőttmezőnyben. Többen közülük ráadásul még erre is rátettek egy lapáttal, a selejtezőkben ugyanis beállították vagy megdöntötték az egyéni csúcsukat. Nekik a legfontosabb, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek, Sike Renáta példája is igazolja, hogy a sportágban rengeteget számít a rutin.

– Az eredmények alapján úgy tűnik, rohamléptekben fejlődik a sportlövészet. Hol tartanak a mieink a közvetlen elithez képest?
– Az Európa-bajnokság előtti világranglista helyezések is jól mutatják, hogy több versenyzőnk a legjobbak közé tartozik. Az élmezőnyben ugyanakkor szinte azonos tudású sportlövők vannak, ezért ahány világverseny, annyi sorrend, a pillanatnyi forma is rengeteget számít.

– Októberben világbajnokságot rendeznek Kairóban, amelyen szintén olimpiai kvótákat osztanak. Sok munka vár addig sportlövőinkre?
– Igen, az edzők feladata, hogy a sportolókkal közösen értékeljék a wroclawi versenyeket, levonják a következtetéseket, javítsák a hibákat. Ennek fényében jelölik ki a világbajnokságig elvégzendő munkát, a versenyzők felkészülését pedig közös keretedzések is segítik majd.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik