Csipes Tamara az Év női sportolója, a férfiaknál Szilágyi Áron diadalmaskodott!

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.01.06. 18:40
A Magyar Sportújságírók Szövetsége a 64. alkalommal ismerte el az év legkiemelkedőbb sportolóit. Az M4 Sport - Az Év Sportolója Gálát egy év kihagyás után, idén ismét nézők előtt rendezték meg a Nemzeti Színházban: nagy meglepésekkel, boldog győztesekkel, megható és vidám pillanatokkal.
Nagycsapat lettek! (Fotó: Tumbász Hédi) – A FOTÓRA KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL
Nagycsapat lettek! (Fotó: Tumbász Hédi) – A FOTÓRA KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL


Idén végre nézők előtt, a Nemzeti Színházban adhatták át a Magyar Sportújságírók Szövetségének díjait, immáron a 64. alkalommal.

Impozáns helyszín, profi lebonyolítás és igényes műsorok jellemezték idén is az Év Sportolója Gálát, megjelentek sportvezetők, neves újságírók és sztárvendégek, még a Ferencváros új vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov is tiszteletét tette, de a főszereplők mégiscsak a sportolók és edzőik voltak.

Akiket ismét vörös szőnyeg várt, és elsőként a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György köszöntött.

A magyar sport ereje teljében van, sőt egyre izmosabb” – szögezte le lapunk főszerkesztője, aki felsorolta az előző évek nagy sportfejlesztéseit, amelyek a médiát is érintették, külön kitért a Nagy Béla-programra, a Nemzeti Sportra, az M4Sportra, valamint bejelentette: lesz magyar sportrádió is!

„Érezzék jól magukat a Bajnokok Bajnokainak társaságában!” – zárta sorait, és bizony bajnokokból, legendákból nem is volt hiány.

Az új időknek megfelelően az első díjat az e-sportoló „Williams_Fuvaros”, azaz Blazsán Patrik kapta, a bináris FIA GT-világbajnokság meghatározó szereplője. Az év legjobb csapata a fogyatékos sportolóknál a női kerekesszékes tőrcsapat (Dani Gyöngyi, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné dr. Mező Boglárka, Hajmási Éva – paralimpiai bronzérem) lett.

„Hatalmas megtiszteltetés, hogy itt lehetünk! Nagyon-nagyon nehéz év van mögöttünk és nagyon nagy hullámvasútként éltük meg a tokiói harmadik helyig vezető, igen nehéz utat. Sajnálom, hogy élőben nem láthatta senki a bronzmérkőzésünket. Köszönjük edzőinknek, családjainknak és barátainknak” – nyilatkozta Krajnyák Zsuzsanna.

(Fotó: Tumbász Hédi)
(Fotó: Tumbász Hédi)

Új kategória volt az Év szabadidős sporteseménye, amely ezúttal a debreceni Buzánszky Jenő labdarúgó egyetemi kupa lett.

Az egyéni sportágak legjobb csapatának járó trófea büszke tulajdonosa ezúttal a női kajak négyes (Bodonyi Dóra, Csipes Tamara, Kárász Anna, Kozák Danuta – olimpiai bajnok) lett.

„Természetesen én beszélek… Köszönjük szépen az elismerést, sosem nyert még női négyes, pedig minden évben hozzuk az eredményeket. Ezt most nem szemrehányásként mondom… De eljött ez is, kivártuk és jólesik (majdnem leveri a mikrofont). Hagyjuk a stand-upot… Csak a saját nevemben nyilatkozhatok, azt, hogy a többiek mit gondolnak, nem tudom. Sok könny, verejték és csalódás után jött össze az olimpiai aranyérem, így külön büszkék vagyunk rá, és különösen jól is esik, hogy Ti is büszkék vagytok, hogy Önök is büszkék ránk. Szerintem ennyi” – adott máris legendás nyilatkozatot Csipes Tamara.

Az év edzője Decsi András vívóedző lett, aki maga is nyert Eb-ezüstöt, de sérülései miatt nem tudta befutni azt a pályát, amelyet remélt. Edzőként ellenben minden szempontból a csúcsra jutott, 2015-ben átvette Szilágyi Áron edzéseinek irányítását, így fontos szerepe volt – az egyéni titulusokat tekintve – minden idők legsikeresebb kardvívó olimpikonjának riói és tokiói sikerében is.

(Fotó: Tumbász Hédi)
(Fotó: Tumbász Hédi)


Újra mikrofont ragadhatott ezután Csipes Tamara, aki 2021 legjobb női sportolója lett.

„Tíz évvel ezelőtt nyertem meg először ezt a díjat, azóta sok víz lefolyt a Dunán, sokat változtam én is. Megtiszteltetés ez a díj, de nem szeretem, ha különbséget teszünk aranyérem és aranyérem, teljesítmény és teljesítmény között. Nem mondom, hogy nem esik jól, mivel a sportújságírók szavazzák meg, kicsit népszerűségi verseny is. A nézők nélkül nem létezik a sport, a sportújságírók nem léteznek eredmények nélkül, egyfajta szimbiózisban élünk” – nyilatkozta az olimpiai ezüstérmes, négyesben olimpiai bajnok, párosban világbajnok kajakozó, aki szerint nemcsak a bombasztikus sikerekre kell figyelni, hanem a többi eredményre is, és az eredmények mögött az emberre.

(Fotó: Tumbász Hédi)
(Fotó: Tumbász Hédi)


Az év fogyatékos női sportolója Pap Bianka lett, ami nem meglepetés, lásd a sportolónő tavalyi eredménysorát: paralimpiai bajnok és kétszeres ezüstérmes, négyszeres Európa-bajnok és kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes!

„Gratulálok a jelenlévő barátaimnak, akik szintén érmet nyertek a tokiói paralimpián, Ekler Lucának, Konkoly Zsófiának, Illés Fanninak és Veres Amarillának! Sokszor ők jelentik számomra a motivációt. Köszönöm edzőmnek, Szabó Álmosnak, hogy kilenc éve mellettem van és a Vasasnak! Köszönöm a szüleimnek, hogy 12 évesen elengedtek egyedül Budapestre. Köszönöm a szövetségnek, hogy a kezdetek óta bíznak bennem!″ – nyilatkozta boldogan.

A sportújságírók életműdíjasa ezúttal Raduly József, akinek élete megfilmesítésért kiált.

Következtek a még ma is aktív férfi sportolók: az év fogyatékos férfi sportolója 2021-ben a paralimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok Kiss Péter Pál, aki azzal a nem titkolt céllal utazott Tokióba, hogy megszerzi a magyar kajak-kenu első paralimpiai aranyérmét, és szenzációs versenyzéssel maga mögé is utasította a mezőnyt a 200 méteres sprinttávon.

Sokak meglepetésére az Év sportpillanata díjat Fiola Attila gólja érdemelte ki. Az a gól, amelyet a magyar játékos a labdarúgó Európa-bajnokságon szerzett Franciaország ellen. Mint emlékezetes, a második budapesti Eb-mérkőzés első félidejének hosszabbításában a Mol Fehérvár FC játékosa higgadtan Hugo Lloris kapujába lőtt, ezzel vezetett a magyar válogatott a világbajnoki címvédő Franciaország ellen, és végül rendkívül értékes, 1–1-es döntetlent ért el.

Az év csapata a női vízilabdacsapat lett, Bíró Attila együttese a bronzérem mellett kisebb csodát is tett Tokióban: legyőzte az Egyesült Államok válogatottját, amely tizenhárom éve volt veretlen az olimpián.

Keszthelyi-Nagy Rita nyilatkozott a társai nevében. „Rendkívül megtisztelő számunkra ez az elismerés, mert a mindent jelenti nekünk ez a bronzérem, amely a magyar női vizilabda történetében az első olimpiai érem. Azok, akik az előző olimpiákon negyedik helyen végeztek, pontosan tudják, hogy ez tényleg mennyit jelent. azok számára is sokat, akik előttünk tettek ezért a sportágért, valamint azért, hogy mi ott állhassunk a dobogón Tokióban. Azt hiszem, az egész csapat nevében mondhatom, hogy köszönjük családjainknak a támogatást, a sportegyesületeinknek, a vízilabda szövetségnek és a Magyar Olimpiai Bizottságnak, hogy mindig hittek bennünk. A legfontosabb, hogy az elmúlt öt év alatt új csapatot építettünk, megtanult együttműködni. Mindenki vállalta a saját feladatát, ha valakinek rosszabb napja volt, előrébb lépett más, aki vitte a hátán a csapatot. Az együtt dolgozás és hit erre képes.”

(Fotó: Tumbász Hédi)
(Fotó: Tumbász Hédi)


A legjobb férfi sportoló 2021-ben Lőrincz Tamás és Milák Kristófot megelőzve Szilágyi Áron lett,
aki Tokióban sporttörténelmi győzelmet aratott: egyéniben a világon ő az első kardvívó, aki egymást követő három ötkarikás játékokon is aranyérmes lett, London és Rio után triplázni tudott.

A gálán pedig duplázott, 2016 után másodszor kapta meg ezt az elismerést.

„Köszönöm mesternek a kedves szavakat! Köszönöm a sportújságíróknak, hogy méltónak találtak erre a díjra! Köszönöm az edzőmnek, Decsi Andrásnak és a társaimnak, akikkel más kategóriában is jelöltek voltunk – gratulálok az összes jelöltnek és győztesnek! Köszönöm az egyesületemnek, a Vasas-családnak! Köszönöm a szövetségnek, hogy biztosította a felkészülést! Számomra nagyszerű év volt a 2021-es, de az ünneplés mértékéből úgy látom, az egész magyar sportnak. Hasonlóan sikeres 2022-es esztendőt kívánok mindenkinek!” – mosolygott a kamerákba a boldog győztes.

És legyen igaza!

(Fotó: Tumbász Hédi)
(Fotó: Tumbász Hédi)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik